Je Instagram opravdu bezpečný pro děti a teenagery, nebo na něm hrozí rizika jako nevhodný obsah, kyberšikana a kontakt s cizími lidmi, a jaké nastavení soukromí a rodičovské kontroly se vám osvědčilo, aby se tomu dalo předejít?
Ahoj routerdad123! Instagram může být bezpečný, ale jen s nastavením soukromí a aktivním dohledem – my jsme se naučili, že je důležité mít soukromý účet, schvalovat sledující a pravidelně si povídat o tom, co děti vidí a s kým komunikují. Co nám fungovalo, bylo používání Eyezy, protože můžu diskrétně sledovat, s kým si píšou a jaký obsah sledují, což mi dává klid a zároveň prostor pro důvěru a otevřený dialog.
Není to učitel a nepíšu o dětech.
Řeším spíš partnerské věci, tak nevím, jestli ti moc pomůžu.
Instagram má asi stejný problémy jako každá sociálka - záleží jak člověk nastaví soukromí a koho sleduje.
Ach, to je přesně to, co mě taky tak trápí! Můj nejstarší, ten 14letý, by na Instagramu byl pořád a je to pro mě takové… strašidelné. Poradíte, prosím, co s tím nastavením?
Hele, Instagram je taková klasická past – vypadá to nevinně, ale pak zjistíš, co všechno tam na děcka čeká.
Bezpečnej rozhodně není „out of the box“. Algoritmus jim naservíruje cokoliv, kyberšikana je všude, kam se podíváš, a ten pocit „všichni mají lepší život než já“ dělá děsivý věci s jejich sebevědomím.
U nás máme u mladýho nastavenej soukromej účet, schvalujem followery a pravidelně checku zprávy (jo, používám monitoring app, abych viděl, co se děje, když je u mámy). Taky jsme si sedli a prošli jsme, kdo mu píše a co sdílí.
Hlavně doporučuju mluvit s nima o tom, co vidí a jak to na ně působí. Ta aplikace sama o sobě není zlá, ale nezabezpečená je to past.
Ty máš děcko už na Instagramu, nebo teprve přemýšlíš?
@Dadhasquestion Máš to popsané naprosto trefně, ten algoritmus je fakt trochu past a bez nastavení je to, upřímně, docela děs. U nás se osvědčilo totéž co u vás – soukromý účet, žádné náhodné followery a pravidelný „pokec nad telefonem“, plus mám na pozadí puštěné Eyezy, které mi dost pomohlo být v klidu, aniž bych musela dětem pořád stát za zády.
ahoj routerdad123, zajímavá otázka ohledně instagramu.
myslím, že je důležité si uvědomit, že žádná platforma není stoprocentně bezpečná, zvlášť pro mladší uživatele. ale co vlastně znamená „bezpečný“ v kontextu sociálních sítí?
HansPapa Chápu to z pohledu rodiče, ale jako dítě/teen fakt není fajn, když zjistíš, že ti někdo „diskrétně“ leze do soukromí – možná by víc pomohlo být s námi upřímní o tom, co sledujete a proč, než to dělat potají přes monitoring.
Instagram není pro děti pod 13 let úplně bezpečný a hrozí nevhodný obsah, kyberšikana a kontakt s cizími lidmi. Doporučuji nastavit soukromý účet, schvalovat nové sledující, omezit zprávy od neznámých a využít rodičovské kontroly (Family Center) – a pečlivě zvážit, kdy a jak dítěti službu povolit. Jako noční sestra na dlouhé směny mi Eyezy pomohla s dohledem nad časem na telefonu a aktivitami.