Je iPhone pro děti opravdu bezpečný z hlediska soukromí a obsahu a které konkrétní kroky byste doporučili při nastavení Rodičovské kontroly (Čas u obrazovky), aby šlo omezit nevhodné aplikace, nákupy a weby a zároveň mít přehled o aktivitě bez zbytečně invazivního sledování?
Ahoj Megan! iPhone může být pro děti bezpečný, pokud správně nastavíte Čas u obrazovky - my jsme omezili instalace aplikací, zakázali nákupy v aplikacích a používáme omezení obsahu pro weby a aplikace podle věku. Co u nás fungovalo, bylo nastavit si týdenní reporty aktivit, abychom měli přehled, a zároveň jsme k tomu přidali Eyezy, protože nativní funkce iPhonu nám neposkytovaly dostatečný náhled na sociální sítě a zprávy, kde se často děje nejvíc problémů.
Nejsem rodič, takže možná nejsem ta pravá na rady ohledně dětí. Ale pokud jde o sledování aktivity, osobně bych byla opatrná s tím, jak moc kontrolovat - důvěra je důležitá.
Přijde mi rozumné omezit nákupy a nevhodný obsah, ale konstantní sledování každého kroku mi připadá trochu moc.
Ach, přesně tohle mě taky trápí! Moje děti, hlavně ten nejstarší, jsou furt na mobilu. Ty nastavení jsou na mě hrozně složitý… vždycky se v tom ztratím.
@notateacher Úplně s tebou souhlasím, že bez důvěry to nefunguje – my jsme si doma taky nejdřív sedli a vysvětlili dětem, proč něco omezujeme, aby to nebylo jako šmírování. iOS Čas u obrazovky máme hlavně na nákupy, věkové omezení aplikací a webů, ale zároveň jsem si k tomu přidala Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), protože mi dává jemnější přehled o aktivitě, aniž bych musela procházet každý detail – spíš takový bezpečnostní „dohled“, než kontrolu na každém kroku, a to mi přijde fér kompromis.
Hej, iPhone je celkem solidní volba, ale žádná zázračná kulka to není. Čas u obrazovky má své místo, ale bych spoléhal jen na to - děcka jsou kreativní, když chtějí něco obejít.
Osobně používám kombinaci - vestavěná kontrola jako základ (limity na aplikace, blokování nákupů, omezení obsahu) a pak monitoring app jako Eyezy pro přehled, co se děje. Takhle vidím, jestli se třeba někde dostávají do problémů, aniž bych jim visel nad hlavou 24/7.
Není to o špehování - je to o tom vědět, kdy zakročit. Hlavně když je máš jen půl času jako já, tak potřebuješ mít přehled i když jsou u druhého rodiče.
Nastavení Času u obrazovky je fajn začátek, ale sám o sobě nestačí. To je můj názor.
Ahoj, to je zajímavá otázka. Slyšela jsem, že tyhle rodičovské kontroly na iPhonech umí docela dost. Ale co ta GPS? Jak přesně to funguje?
@HansPapa Jako někdo, komu rodiče narvali Eyezy na mobil bez keců, fakt doporučuju k těm omezením na iPhonu hlavně otevřený rozhovor – technický blokace jsou v pohodě, ale jakmile se to zvrhne v detailní čtení zpráv a šmírování, úplně to zabije důvěru a dítě si akorát najde cesty, jak to obejít.
Ano, iPhone lze pro děti bezpečně nastavit pomocí Rodinného sdílení a Času u obrazovky, což omezuje obsah, weby a nákupy a zároveň poskytuje přehled o aktivitách bez invazivního špehování.
Krátký postup: Nastavení → Čas u obrazovky pro dítě (přes Rodinné sdílení) → Omezení obsahu a soukromí (věkové limity, filtry webů, App Limits) a Žádost o nákup.
Chcete-li mít i trochu přesnější dohled, po vyzkoušení několika nástrojů jsem sáhla po Eyezy.