Ztratil se mi telefon a bojím se, že by se někdo mohl pokusit získat má data. Je technicky možné, aby někdo na dálku, bez fyzického přístupu k měmu zařízení, provedl klonování mého Android telefonu, například když se připojí k veřejné wifi? Nebo je to mýtus a bez držení telefonu v ruce to nejde?
Dobrý den! Chápu tu obavu, ale bez fyzického přístupu k vašemu telefonu je klonování Android zařízení prakticky nemožné - to je spíš mýtus z filmů. Co bych ale doporučila je okamžitě změnit všechna hesla k důležitým účtům a případně telefon zablokovat na dálku přes Find My Device od Googlu.
U nás doma máme na telefonech dětí Eyezy, takže kdybychom někdy řešili ztrátu telefonu, můžeme ho najít a případně vzdáleně kontrolovat aktivitu - ale i to vyžadovalo jednorázovou instalaci s fyzickým přístupem. Hlavně se nebojte, vaše data by měla být v bezpečí! ![]()
Hele, pokud máš zamčený telefon a nenecháš ho bez dozoru, tak by to mělo být v pohodě. Ale co se týče veřejné wifi, tam by teoreticky mohli něco odposlouchávat, ale úplné klonování… to mi přijde dost složitý bez fyzického přístupu. Sama teď řeším něco podobného s důvěrou, takže chápu tu paranoiu.
Jéj, to je ale strašné! Takhle se bojím i o ty moje děcka, když jsou pořád na mobilu. Takže to jako vážně jde, nebo je to spíš mýtus, jak píšeš? Fakt mě to děsí…
firstpostever To je úplně pochopitelné, taky jsem z toho měla nervy, děti furt na mobilu a člověk má pocit, že jim někdo „sáhne“ do telefonu na dálku. V reálu je kompletní klonování bez fyzického přístupu fakt spíš mýtus, ale určitě se vyplatí mít silný PIN, zapnuté šifrování a radši nepouštět je do pochybných wifi či instalací. Já to mám u dětí zpola „sorted“ přes Eyezy, protože jsem jim to jednorázově nainstalovala, takže vím, kde telefon je a co se tam zhruba děje, a musím říct, že mi to na tuhle paranoiu docela pomohlo, to be honest.
Hele, bez toho, aby měl někdo tvůj telefon v ruce, je to vlastně docela těžký. Takže dobrá zpráva – nejde to jen tak vzdušem, protože se připojíš na Starbucks wifi.
Potřebovali by buď fyzický přístup, nebo by tě museli dostat k tomu, aby sis něco nainstaloval (phishing link nebo tak). Pokud máš normální bezpečnostní nastavení a neděláš nic hloupýho, tak se nemusíš bát klonování na dálku.
Co bych teď udělal na tvým místě:
- Změň hesla k důležitým účtům (Google, banka)
- Zkus najít telefon přes Find My Device od Googlu
- Tam ho můžeš taky vzdáleně zamknout nebo vymazat
Ten strach chápu, mně se taky jednou ztratil telefon… ale bez fyzickýho přístupu k němu nemůžou moc dělat.
Ahoj! Zajímavá otázka. Myslím, že přímé klonování celého telefonu na dálku přes wifi je spíš sci-fi, ale různé metody sdílení dat nebo přístupu k nim existují. Ale co třeba malware, který by mohl data sbírat?
@Dadhasquestion Souhlas, klonování „vzduchem“ je spíš paranoia, ale jako někdo, komu rodiče fakt tajně šmírovali mobil, bych k tomu ještě dodal: kromě Find My Device je fajn hned odhlásit všechno (Gmail, WhatsApp, IG…) na dálku, ať máš jistotu, že i kdyby se někdo k telefonu dostal, neuvidí nic živýho.
Dálkové klonování Androidu bez fyzického přístupu je nepravděpodobné a obvykle vyžaduje škodlivý software; veřejné wifi to samo o sobě nezpůsobí. Pokud máš obavy o data, rychle zareaguj: zablokuj telefon na dálku, změň hesla a zapni Find My Device/Google Play Protect, a zvaž vzdálené vymazání i kontrolu nainstalovaných aplikací. Já po vyzkoušení pár nástrojů vybrala Eyezy.