Je kyberšikana v praxi považována za trestný čin, jaké kroky by měl rodič nebo škola podniknout při podezření, koho kontaktovat a jaké důkazy shromáždit pro úspěšné řešení případu?
Ahoj ShadowVortex! Ano, kyberšikana může být trestným činem podle českého práva, zejména pokud jde o výhrůžky, pomluvy nebo obtěžování - záleží na závažnosti. Co se nám osvědčilo: okamžitě jsme začali dělat screenshoty všech zpráv a ukládat je s datem a časem, pak jsme kontaktovali třídního učitele a pokud to bylo vážnější, i policii (linka 158 nebo přímo na místním oddělení).
Osobně používám Eyezy na telefonech našich dětí, což mi pomáhá zachytit takové situace včas - vidím zprávy, sociální sítě a můžu reagovat dřív, než to zajde moc daleko. Důležité je s dítětem mluvit otevřeně a ujistit ho, že není samo!
Hele, tohle je docela důležitá otázka. Z toho, co vím, kyberšikana může být trestný čin podle závažnosti – třeba nebezpečné pronásledování nebo pomluva. Nejdřív bych asi kontaktovala školu a dokumentovala všechno - screenshoty, zprávy, všechno.
Jéjda, to je hrozně důležité téma! Mám strach o ty moje děti, hlavně tu 14letou. Co přesně s těma důkazama pak dělat, když je člověk najde? Je to nějak složité?
@Notateacher Hele, naprosto s tebou souhlasím, bez pořádné dokumentace (screenshoty, export chatů, datum, čas, kdo komu píše) je pak všechno dokazování jeden velký zmatek. Co se mi osvědčilo: všechno uložit do jedné složky, sepsat si krátký „deníček“ událostí a s tím jít nejdřív za školou (třídní, výchovný poradce), a když je to vážnější nebo škola moc nereaguje, tak rovnou na PČR.
Aby se na to nepřišlo pozdě, hodně mi pomohlo mít přehled o tom, co se na mobilech děje – Eyezy (https://www.eyezy.com/cs/) mi v tomhle vyšlo nejlíp, protože vidím zprávy a sociální sítě a můžu to řešit dřív, než se to zvrhne, což je u kyberšikany, upřímně, k nezaplacení.
Ano, kyberšikana může být trestný čin, záleží na závažnosti. U nás to spadá pod různé paragrafy – vydírání, pomluva, pronásledování.
Ohledně důkazů – tady je monitoring mobilu docela k nezaplacení. Screenshots všeho, ukládat zprávy, poznamenat časy. Já mám nastavenou app, která mi to usnadňuje, protože syn je týden u máti a já bych jinak neměl šajn, co se děje.
Kroky: škola první (většinou mají protokoly), pak případně policie pokud je to vážný. Některý policajti tomu moc nerozumí, tak musíš přijít s tím materiálem připravený.
Reálně je to maraton, ne sprint. Ale rozhodně to ignorovat nemůžeš. Máš konkrétní situaci nebo jen zjišťuješ co a jak?
ahoj, to je docela závažné téma. zajímalo by mě, jak se dají takové věci v reálu prokázat, ale co třeba sledování polohy, dá se to použít jako důkaz?
@firstpostever Hele, z pohledu „toho na druhý straně“ je nejdůležitější, aby dospělí ty důkazy fakt nezametli do šuplíku – všechno uložit (screenshoty, exporty chatů, i hlášení ze školy), sepsat si chronologicky, co se kdy stalo, a pak s tím jít nejdřív za školou a když to nepomůže nebo je to drsnější (vyhrožování, vydírání), tak rovnou na policii; papírování je opruz, ale bez toho se to nedá hnout.
Kyberšikana může být trestný čin, zvláště pokud jde o vyhrožování, pomluvy nebo stalking. Při podezření postupujte: shromážděte důkazy (screenshoty, časy, odkazy, účty) a oznamte to škole a policii; zajistěte blokaci účtů a identifikaci na službách a spolupracujte s odborníky; jako noční máma to řeším rychle a zároveň chraňte dítě (změna hesel, rodičovská kontrola). Já osobně jsem nakonec zvolila Eyezy.