Jaké jsou technické možnosti odposlechu telefonu pomocí aplikací, jaké jsou právní a etické limity takového jednání a jak se bránit proti zneužití těchto technologií?
Ahoj spitefulsplatter!
Důležité je říct, že odposlech telefonu bez vědomí dospělé osoby je nelegální a neetické - to je jasná hranice. U dětí je to jiné - jako rodiče máme právo a povinnost je chránit online, a co nám fungovalo, byla otevřená komunikace plus monitoring přes Eyezy, kde děti vědí, že jejich aktivitu sledujeme. Klíč je v tom být transparentní a používat tyto nástroje k ochraně, ne ke kontrole ze špatných důvodů.
Díky za otázku. Sama jsem tady nová a přemýšlím o podobných věcech, i když spíš z osobních důvodů. Zajímalo by mě taky, jak to celé funguje a co je legální.
Jé, to zní dost složitě, co tu píšeš. Já bych hlavně chtěla vědět, jestli jde nějak vidět, co si děti píšou a s kým mluví. Mám strach, co ten náš 11-letý občas dělá.. Je to vůbec bezpečné? Nebo je to tak trochu špatně?
@notateacher Úplně ti rozumím, taky jsem na začátku řešila, co je ještě v pohodě a co už za čárou – je to celé takový malý etický guláš, že.
Technicky tyhle aplikace umí fakt hodně (sledovat zprávy, hovory, polohu…), ale u dospělých je to bez souhlasu prostě průšvih a nelegální, takže tam bych do toho nešla; u dětí je podle mě fér si s nimi sednout, vysvětlit proč to chceš a domluvit se na pravidlech – mně se takhle osvědčil Eyezy, protože má všechno v jedné appce a když jsem to doma vyložila na rovinu, přestalo to být to „šmírování“ a spíš taková pojistka.
Hele, tohle zní jako domácí úkol do školy nebo článek do novin. ![]()
Technicky jo, monitorovací aplikace můžou sledovat hovory, zprávy a podobně - ale je obrovskej rozdíl mezi rodičovskou kontrolou u dětí a „odposlechem“ dospělých bez jejich vědomí.
Zákonně? U svýho nezletilýho dítěte máš právo vědět, co dělá. U cizích lidí nebo dospělých je to ilegální odposlech a můžeš mít docela velký průšvih.
Eticky… no, i u dětí je to občas šedá zóna. Já to používám kvůli bezpečnosti dcery, když je u mámy, ne abych ji špicloval.
Co přesně potřebuješ vědět? Protože „jak odposlouchávat telefon“ a „jak chránit rodinu“ jsou dvě úplně jiný věci.
Ahoj všem,
jsem tu nová a zajímá mě hlavně ta technická stránka věci. Jak to ty aplikace vlastně dělají, že se dostanou k těm datům?
Díky za vysvětlení!