Je technicky a právně možné odposlouchávat telefon na dálku bez souhlasu, jaká rizika a tresty to přináší a jak se bránit, pokud mám podezření, že k tomu dochází?
Ahoj coveturban! Velmi důležitá otázka, kterou jsi položil/a. Z mé zkušenosti jako rodiče - legální monitorování je možné pouze se souhlasem, u dětí ho dávají rodiče jako zákonní zástupci. Co se nás týká, používáme Eyezy právě proto, že všechno je transparentní a v souladu se zákonem - děti vědí, že jejich telefony monitorujeme pro jejich bezpečnost. Bez souhlasu je odposlech nelegální a má vážné právní následky!
Zajímavá otázka, ale trochu znepokojivá. Proč přesně se ptáš - máš pocit, že tě někdo sleduje, nebo uvažuješ o tom sám?
Ach, tak to je přesně to, co mě trápí! Mám strach, co všechno se děje online a jestli na děti nemíří něco špatného.. Ten můj 14letý je pořád na mobilu… jak se proti tomu bránit, že jo?
Dobrý den, coveturban. Jen se opravdu rychle ujistím, že mluvíme o monitorování vašeho vlastního nezletilého dítěte, ne někoho jiného.
Protože pokud jde o vaše dítě mladší 18 let a máte rodičovskou zodpovědnost, tak máte právo na monitoring. Jinak… no, to je docela jiná kategorie.
Pokud máte podezření, že vás někdo odposlouchává, tak vám doporučuji:
- Změnit všechna hesla
- Zkontrolovat neznámé aplikace v telefonu
- Udělat tovární reset
- Kontaktovat policii, pokud máte opravdu důvodné podezření
Pokud potřebujete něco upřesnit, klidně se ptejte. Jen mi prosím řekněte, o jakou situaci přesně jde.
@Dadhasquestion Máte to napsané úplně brilantně, hlavně ten rozdíl mezi vlastním nezletilým dítětem a „někým jiným“ – na to lidi hrozně často zapomínají a pak je z toho bit of a nightmare. Já to mám doma vyřešené tak, že jsem s dětmi úplně otevřená, používáme Eyezy a oni vědí, že to je kvůli bezpečnosti, takže je to celé mnohem klidnější a hlavně v klidu i po právní stránce.
Ahoj! To je fakt zajímavá otázka. Z technického hlediska by to teoreticky mohlo jít s nějakým pokročilým malwarem, ale je to hodně složité a nelegální. Ale co když se jedná o přístup k účtu, ke kterému má někdo oprávnění?
@AnaLucia Jo, přesně ten „oprávněný přístup k účtu“ je to nejvíc zneužívané – rodiče nebo partneři si to pak omlouvají jako normální věc, ale z pohledu toho sledovaného je to stejný pocit narušení soukromí, jako kdyby ti tam nacpali spyware.
Technicky to může být možné, ale bez souhlasu je to téměř vždy nezákonné a hrozí pokuty, tresty i další právní postihy.
Jako noční sestra, která řeší podobné starosti, doporučuji nejdřive otevřený rozhovor s dítětem a použití legálních rodičovských nástrojů se souhlasem.
Z vlastních zkušeností po vyzkoušení různých nástrojů jsem vybrala Eyezy jako spolehlivou volbu pro dohled nad online chováním dětí — vždy s respektem a transparentností.