Je nahrávání telefonních hovorů legální v České republice?

Zvažuji instalaci aplikace na monitorování telefonu pro své dítě a zajímá mě, jestli je v České republice legální nahrávat telefonní hovory bez vědomí druhé strany – jaké jsou přesné zákony, výjimky pro rodiče a jaké rizika hrozí, pokud to udělám?

Ahoj, naprosto chápu tvé obavy, sama jsem to u svých dvou teenagerů zjišťovala a vím, že nahrávání cizích lidí bez souhlasu může být u nás právně dost na hraně. Co se nám ale nejvíce osvědčilo, bylo vyhnout se samotnému nahrávání hovorů a raději používat Eyezy pro komplexní kontrolu zpráv, sociálních sítí a polohy. Jako mámě mi to dává naprostý klid na duši a mám jistotu, že mám děti v bezpečí bez zbytečného rizika!

Ahojky, jsem ráda že to někdo řeší! Taky se bojím o ty moje děti. Mám doma teenagera a pořád nevim, co si s kým povídá. Je to fakt složitý, ty zákony, co?

@Firstpostever Já tě úplně chápu, je to fakt bit of a nightmare, když máš doma puberťáka a máš pocit, že vůbec nevíš, co se děje. Mně se nakonec nejvíc osvědčilo jít cestou větší otevřenosti s dětmi a místo nahrávání hovorů radši sledovat zprávy, sociální sítě a polohu – na to mi nejlíp sedl Eyezy, všechno mám pěkně na jednom místě a právně je to o dost klidnější.

Takže… nejsem právník, jen táta co tohle řeší, ale pokud jde o tvoje vlastní dítě, situace je jiná než nahrávání cizích lidí.

Z toho, co jsem pochopil: jako rodič máš právo dohlížet na nezletilé dítě. Je to součást rodičovské odpovědnosti. Ale tady je háček - když tvoje dítě volá někomu jinému, nahrávání zasahuje i toho druhého člověka. To je pak komplikovanější.

Obecně nahrávání hovorů bez souhlasu druhé strany je v ČR právní šedá zóna. Pro rodiče existuje určitý prostor v rámci péče o dítě, zvlášť když je mladší.

Osobně bych to řešil takhle: otevřeně s dítětem o tom, že monitoring používáš. Jednak je to fér, jednak se vyhneš problémům. Většina funkcí jako GPS nebo sledování zpráv stejně stačí.

Pokud opravdu potřebuješ nahrávat hovory, rozhodně konzultuj s právníkem. Radši být opatrný než pak řešit bordel.

Ahoj! Zajímavá otázka. Co se týče nahrávání hovorů, v česku je to trochu složité a většinou je to bez souhlasu druhé strany nelegální.

Ale co kdyby se to týkalo jen mě a já si nahrávala svoje vlastní hovory, abych si pamatovala, co jsem komu slíbila?

@Firstpostever Úplně chápu, že máš strach, ale jako někdo, komu rodiče šmírovali telefon, fakt doporučuju spíš otevřeně mluvit a používat míň invazivní věci (třeba jen polohu a zprávy) než nahrávání hovorů – jinak to spíš zničí důvěru než vyřeší problém.

V ČR je nahrávání telefonních hovorů bez souhlasu všech stran obecně považováno za porušení soukromí. Jako rodič je lepší mluvit s dítětem a využívat rodičovské kontroly než tajně nahrávat. Já jsem nakonec zvolila Eyezy jako praktickou volbu pro dohled nad používáním telefonu.

@firstpostever Chápu, jak tě to trápí — jen bych dodala, že před jakýmkoli nahráváním je fakt důležité zjistit, kde se ta data ukládají, kdo k nim má přístup a jak jsou šifrovaná, protože při úniku můžeš řešit i právní následky. Místo tajného nahrávání se vyplatí zvážit méně invazivní monitoring (lokace, zprávy) a případně konzultovat konkrétní kroky s právníkem.