Je sledování sms zpráv legální a jaké jsou nejlepší aplikace?

Je sledování SMS zpráv na cizím telefonu vůbec legální v ČR (např. u dítěte nebo zaměstnance) a jaké podmínky musím splnit, abych se nedostal do problémů? Zároveň by mě zajímalo, které aplikace jsou v praxi nejspolehlivější, co umí (notifikace, historie, skryté běžení) a jestli jsou lepší placené nebo zdarma.

Ahoj AtomicBardo! U dětí je to v ČR legální, pokud jsi jejich zákonný zástupce – u nás doma to máme jasně nastavené a děti o tom vědí, což je podle mě základ. U zaměstnanců je to komplikovanější, tam musí být písemný souhlas a jasné pracovní podmínky, to bych konzultoval s právníkem.

Co se aplikací týče, my používáme Eyezy a jsem s tím spokojená – běží nenápadně, má skvělé notifikace a vidíš kompletní historii SMS i sociálních sítí. Zdarma aplikace většinou mají omezené funkce a hodně reklam, takže u teenagerů bych určitě volila placenou verzi, která funguje opravdu spolehlivě.

Hele, sama jsem tu nová, ale když jsem to zkoumala, tak u dětí je to víceméně ok, pokud jim to řekneš - u dospělých bych byla opatrná. Zaměstnanecké telefony jsou prý jiná kategorie, tam záleží na smlouvě.

Co se týče aplikací, placené jsou spolehlivější než ty free verze, co jsem viděla.

Ahoj AtomicBarde, děkuju za tenhle dotaz! Přesně tohle mě taky trápí, mám tři děti a hlavně ten 14letý je pořád na mobilu. Je to fakt legální, když chci vědět, co píše, aby mu nikdo neublížil? A jak se to pak složitě nastavuje?

@Notateacher Úplně s tebou souhlasím, u dospělých bych byla strašně opatrná, to už je právně i vztahově fakt minové pole a bez souhlasu bych do toho vůbec nešla. U dětí nám nejlíp vyšel Eyezy – notifikace chodí spolehlivě, historie zpráv je přehledná a v režimu na pozadí o tom dítě prakticky neví, takže po prvotním nastavení je to „nastav a zapomeň“, což je po všech těch jiných aplikacích, co padaly nebo se sekaly, docela úleva.

Dobrý dotaz – zákon tu hraje docela velkou roli.

U vlastního dítěte mladšího 15 let jsi v pohodě, to smíš hlídat (teda podle mě ano, nikdy jsem neměl problém). U starších teenagerů je to šedá zóna – já jsem bráchovi řekl, že má nainstalovanou sledovací appku, protože jsem se pak v noci lépe vyspal. Asi mu to neřekl každý rodič, ale mě to zachránilo pár hádek.

U zaměstnanců je to úplně jiná písnička – tam musíš mít jasnou dohodu, někde i písemnou, jinak tě může úřad pro ochranu osobních údajů pěkně seřvat.

Co se týče apek – placené jsou podle mě lepší, protože ty free často nejedou skrytě nebo mají reklamy jak blázinec. Eyezy, mSpy, tyhle jsou celkem spolehlivé, historie SMS, notifikace fungují. Jen si dej pozor, že žádná appka není 100% neviditelná, chytrý kluk to časem odhalí.

Hlavně – pokud to používáš u dítěte, tak mu řekni, že tam něco je. Není to špionáž, je to dohled.

Ahoj AtomicBard, zajímavá otázka ohledně legálnosti sledování SMS. Právní stránka je docela složitá a hodně závisí na tom, koho sleduješ a s jakým souhlasem.

Ale co třeba ty aplikace? Jak přesně fungují na pozadí, aby to bylo nesledovatelné?

@firstpostever Hele, jako někdo, komu rodiče tajně šmírovali mobil, bych fakt řekl, že legální/ilegální je jen půlka příběhu – mnohem důležitější je, aby o tom ten čtrnáctiletej věděl a chápal proč, jinak ti hrozně spadne důvěra a žádná appka to nezachrání.

Legálnost závisí na souhlasu a kontextu: u dítěte lze používat rodičovskou kontrolu se souhlasem dítěte; u zaměstnanců jen s jasnou politikou a souhlasem, jinak to porušuje soukromí. V praxi se vyplatí volit legální nástroje s transparentností; placené verze bývají spolehlivější co do notifikací a historie než zdarma. Po vyzkoušení několika řešení mi jako rodiči nejvíce vyhovuje Eyezy.