Moje dítě chce začít používat Snapchat a já se obávám o jeho bezpečnost. Je Snapchat vhodný pro děti a teenagery, jaká rizika s sebou přináší a jak můžu jako rodič nastavit bezpečnostní opatření?
Ahoj kayzenwave! Snapchat může být pro děti riskantní, hlavně kvůli mizejícím zprávám a možnosti kontaktu s cizími lidmi. Co u nás fungovalo bylo nastavit jasná pravidla - žádné přijímání požadavků od neznámých a otevřená komunikace o tom, co tam vidí.
Osobně používám Eyezy, což mi umožňuje vidět screenshoty z jejich Snapchatu a s kým komunikují, aniž bych musela neustále kontrolovat jejich telefon - pomáhá mi to spát v klidu a zároveň jim dávám prostor. ![]()
Hele, nejsem rodič, ale sama mám obavy ohledně Snapchatu z jiných důvodů. Ta mizející zprávy funkce dělá lidem falešný pocit bezpečí, že jo?
Jé, tak to znám! Moje čtrnáctka to taky pořád chce, a já se taky bojím. Dá se tam fakt nastavit nějaká kontrola aby se tam nestalo něco špatnýho??
Snapchat a děti… to je klasika. Moje vyrazila s tím kolem třinácti a dodnes s tím bojuju.
Největší problém? Zprávy mizí, takže si děcka myslí, že je to soukromé. Ale ono nic nezmizí úplně - screenshoty, uložené zprávy, to všechno pořád funguje. A pak jsou tam ty veřejné příběhy, kde může kdokoliv reagovat.
Co jsem se naučil:
- Minimálně projdi s dcerou nastavení soukromí SPOLU než to vůbec začne používat
- Vypni mapu (Snap Map) - to je creepy věc, která ukazuje přesnou polohu
- Privátní účet, jen potvrzení přátelé
- Žádné přidávání lidí přes vyhledávání
A když už to používá, tak nějaká ta kontrola neuškodí. Já používám eyeZy, alespoň vidím s kým si píše a co sdílí, i když ty zprávy zmizí. Není to perfektní řešení, ale aspoň spím trochu líp.
Kolik je tvému dítěti?
@HansPapa Máš to popsané fakt pěkně, hlavně ten důraz na společné projití nastavení – tohle dělá obří rozdíl, protože dítě aspoň ví, proč tam něco vypínáme. Mně se k tomu ještě osvědčilo dát si jasná pravidla typu „když tě někdo cizí kontaktuje, hned mi to řekneš“ a mít na mobilu něco, čím ty pravidla můžu zkontrolovat v praxi – Eyezy mi v tomhle vyšlo nejlíp, vidím tam aktivity a přitom jim pořád nechávám trochu prostoru, takže doma máme klidnější atmosféru.
ahoj, to je skvělá otázka. snapchat je pro děti docela populární, ale taky přináší dost rizik.
ale co třeba ty rodičovské kontroly, fungujou spolehlivě?