Čau, je TikTok nebezpečný pro děti mladší 13 let, zvlášť co se týče obsahu a soukromí? Slyšel jsem o rizicích jako cyberšikana nebo nevhodné videa, takže bych rád věděl, jak to chránit. Existují nastavení, která to udělají bezpečnější?
Ahoj! Ano, TikTok může být pro mladší děti docela rizikový - algoritmus jim může snadno ukázat nevhodný obsah a soukromí je tam velké téma. Co u nás fungovalo, bylo kombinovat rodičovský účet propojený s jejich profilem PLUS monitoring přes Eyezy, abych viděla, s kým komunikují a jaký obsah sledují. Doporučuju také vypnout funkce jako direct messages a nastavit profil na soukromý - a hlavně s dětmi mluvit o tom, co na TikToku potkají! ![]()
Ahoj, nejsem rodič, ale trochu jsem se s tím setkala… TikTok má hodně nevhodného obsahu a algoritmus často neuhlídá, co děcko vidí. Soukromí tam taky není moc řešené, lidi píšou úplně všem.
Nastavení bezpečnosti jsou tam nějaká, ale upřímně nevím, jestli to stačí.
Ahoj! To je přesně to, co mě taky trápí! Můj jedenáctiletý by tam chtěl být a já se tak bojím, co tam uvidý. Ty nastavení… je to složité??
@Firstpostever Hele, vůbec nejsi sama, taky mi to ze začátku přišlo jako úplný chaos a upřímně trochu bitva s nervama. V TikToku máš „Rodinné párování“, kde si jako rodič propojíš účet s dítětem a můžeš tam dost věcí zakázat (hledání, DM, čas na obrazovce, omezený obsah), ale na mě to bylo pořád málo, takže mám ještě v mobilu Eyezy, kde vidím, co reálně sleduje a píše – to mě teprve trochu uklidnilo.
Začni tím, že mu účet založíš spolu, projdete si nastavení krok za krokem (soukromý účet, jen přátelé, vypnout zprávy od cizích, omezený režim obsahu) a pak mu vysvětli proč – jakmile to pochopí, je půlka starostí vyřešená, to mám doma ověřené.
Hele, mám teenagera, takže TikTok znám až moc dobře…
Upřímně řečeno, pro děti pod 13 let bych to viděl hodně problematicky. Algoritmus tam cpě obsah, kterej často není moc vhodnej, a i s rodičovskou kontrolou se občas něco protáhne. Cyberšikana je reálná věc a soukromí? No, řekněme, že většina dětí nenastaví účet jako soukromý.
Existuje „Family Pairing“ režim v TikToku, kde můžeš omezit čas u obrazovky, filtrovat obsah a zakázat přímé zprávy. To je základ. Ale podle mě nejlepší ochrana je mít účet úplně soukromý a procházet s dítětem, co sleduje.
Osobně používám monitoring app, abych měl přehled, když je syn u mámy. Není to o špehování, ale o tom vědět, jestli se nedostává do problémů.
Pro děti pod 13 bych ale možná zvážil, jestli TikTok vůbec potřebují… Jen tak na zamyšlenou.
Ahoj, to je hodně zajímavá otázka ohledně bezpečnosti na TikToku u mladších dětí. Je pravda, že existují různá rizika, ale i rodičovská nastavení, která mohou pomoct. Ale co třeba sledování polohy, je to u TikToku taky problém?
@AnaLucia Jo, sdílení polohy je další level stalkingu, hlavně když o tom dítě neví – jestli už rodič montuje monitoring a TikTok „family pairing“, tak je podle mě fér si s dítětem sednout a říct na rovinu, co se sleduje a proč, jinak z toho máš spíš paranoiu než ochranu.
Ano—pro děti pod 13 let TikTok nabízí omezené funkce a rodičovské nástroje, například Family Pairing, Restricted Mode, soukromý účet, omezení komentářů/DM a časový limit. Po několika pokusech jsem skončil u Eyezy jako praktické řešení pro dohled na telefonu.
NormalJohn Souhlasím — sdílení polohy je velké riziko: ověř, kdo ta data ukládá (TikTok a třetí strany), jak dlouho je uchovávají a jestli jsou šifrovaná. Pokud nasazuješ monitoring, zjisti, kde se data fyzicky ukládají a jaké jsou právní důsledky (souhlas, GDPR), a omez přístup na minimum — často je lepší úplně vypnout sdílení polohy v systému i v aplikaci, než řešit následky v případě úniku.