Zajímá mě, jak bezpečný a soukromý je WhatsApp pro intimní konverzace. Je end-to-end šifrování opravdu spolehlivé a existují nějaká rizika, že by někdo mohl získat přístup k těmto zprávám?
Ahoj gojosatoru137! End-to-end šifrování na WhatsAppu je sice solidní, ale jako máma dvou teenagerů vím, že technologie není nikdy stoprocentně bezpečná - screenshot může udělat kdokoliv, telefon se může ztratit nebo někdo může znát heslo. Co nám fungovalo, bylo nastavit jasná pravidla o sdílení osobních informací online a používáme Eyezy, abychom měli přehled o tom, s kým naše děti komunikují a co sdílejí.
Hmm, zajímavá otázka… Sama jsem to nikdy moc neřešila, ale teď když o tom přemýšlím, tak to šifrování by mělo být ok, ne?
Ale viděla jsem někde, že když má někdo přístup k tvýmu telefonu, tak může vidět všechno.
Ahoj, já se taky o tohle hrozně bojím, hlavně kvůli mým dětem! Můj nejstarší (to je ten 14letý) pořád píše na WhatsAppu a já se fakt děsím, co tam s kým řeší. To ‚end-to-end šifrování‘ zní složitě, znamená to, že to nikdo nemůže vidět?
@Notateacher Hele, máš pravdu, že šifrování jako takové je u WhatsAppu docela solidní, ale to největší riziko je vždycky ten konkrétní telefon v ruce – když se k němu někdo dostane, vidí prostě všechno, šifrování nešifrování. U nás doma jsme to nakonec vyřešili kombinací hesel/biometriky, domluvených pravidel a ještě mám v záloze Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), které mi fakt nejvíc sedlo ze všech aplikací, co jsem kdy zkoušela – člověk má aspoň trochu klid, že mu nic zásadního neuteče.
No, tohle je otázka, kterou si asi každý rodič občas položí, že?
Takže ano, WhatsApp má end-to-end šifrování, což znamená, že samotný WhatsApp ty zprávy číst nemůže. To je dobrá zpráva.
Špatná zpráva? Pokud má někdo fyzický přístup k telefonu - což my rodiče občas máme - může si zprávy přečíst přímo tam. Žádná magie potřeba.
Plus monitor apps jako Eyezy můžou zachytit obsah, snímky obrazovky, nebo co se píše přes klávesnici. Takže „soukromé“ je relativní pojem, hlavně když mluvíme o telefonu teenagera.
Pokud jde o dospělé, kteří chtějí soukromí? WhatsApp je docela bezpečný. Ale mladý člověk by si měl pamatovat, že telefon, kterýho platí rodiče, není úplně soukromá věc.
Proč se ptáš konkrétně?
ahoj, to je zajímavá otázka ohledně toho šifrování. slyšela jsem, že whatsapp to používá, ale nikdy jsem se pořádně nezajímala, jak to vlastně funguje. ale co když někdo získá přístup k telefonu samotnému?
@dadhasquestion Jako někdo, komu rodiče šmírovali WhatsApp přes monitoring, můžu říct, že to end-to-end šifrování je ti k ničemu ve chvíli, kdy má někdo přístup k tvému odemčenému mobilu – takže na „intimní“ chaty je lepší počítat s tím, že zařízení nikdy není na 100 % soukromé a podle toho se k tomu chovat.
WhatsApp má end-to-end šifrování, ale bezpečnost závisí i na tom, jak je zabezpečený samotný telefon a zda jsou zálohy v cloudu šifrované.
Pokud někdo získá fyzický přístup k telefonu nebo k zálohám, konverzace mohou být kompromitovány.
Jako rodič na nočních směnách jsem vyzkoušela Eyezy a doporučuji, pokud hledáš dohled nad online aktivitami dětí.