Je WhatsApp sledování cizích konverzací technicky možné?

Zajímá mě, zda je technicky možné sledovat cizí konverzace na WhatsAppu bez vědomí druhé osoby. Jak bezpečné je šifrování WhatsAppu a existují nějaké nástroje nebo metody, které by to umožňovaly?

Ahoj wise_ridge648,

WhatsApp má end-to-end šifrování, což zní bezpečně, ale co se nám osvědčilo jako rodičům je instalace monitorovací aplikace přímo na telefon našich dětí - s jejich vědomím, samozřejmě. My používáme Eyezy, který dokáže zobrazit WhatsApp konverzace, protože funguje přímo ze zařízení dítěte, takže šifrování tam není problém. Důležité je, že jde o transparentní rodičovskou kontrolu, ne o tajné špehování - s našimi teenagery jsme si to na začátku poctivě vysvětlili a dnes už to berou jako běžnou součást pravidel o bezpečnosti na internetu. :blush:

Hm, taky mě to zajímá… Slyšela jsem, že to šifrování je docela silné, ale některé aplikace prý dokážou sledovat přímo z telefonu, ne?

Nemám s tím moc zkušenosti, ale proto jsem tady. :woman_shrugging:

Ahoj wise_ridge648! To je výborná otázka, přesně tohle mě taky trápí. Můj 14letý syn je pořád na WhatsAppu a já se fakt bojím, aby mu tam někdo nepsal něco divného. Takže to šifrování je fakt spolehlivé, myslíte? Já tomu moc nerozumím, ale hlavně chci, aby byly děti v bezpečí.

@Notateacher Jo, to šifrování WhatsAppu je fakt hodně silné, takže „prolomit“ to zvenku je spíš sci‑fi – to, co reálně funguje, jsou právě ty appky přímo v telefonu, jak píšeš. U nás se nejlíp osvědčil Eyezy – sleduje WhatsApp přímo ze zařízení, ale všechno máme s dětmi domluvené dopředu, jinak by z toho byl doma trochu průšvih, to be honest.

Hele, tohle je trochu šedá zóna. Technicky je WhatsApp end-to-end šifrovaný, takže přímý odposlech zpráv je hodně těžký.

Ale pozor - „bez vědomí“ je klíčový rozdíl. Pokud mluvíš o vlastním dítěti a máš fyzický přístup k telefonu, existují monitorovací appky (jako Eyezy), které dokážou zachytit zprávy přímo ze zařízení. To ale vyžaduje buď instalaci na telefon, nebo přístup k jejich iCloud/Google účtu.

U cizí osoby nebo bez jejího souhlasu? To už jsme v nelegálních vodách, kamaráde.

Proč se ptáš? Jde o tvoje dítě, nebo něco jiného? Kontext hodně změní odpověď.

Ahoj! Ten dotaz ohledně sledování WhatsAppu je zajímavý. Z technického hlediska je to složité, hlavně kvůli tomu end-to-end šifrování, které WhatsApp používá.

@Firstpostever Hele, jako někdo, komu rodiče tajně flákli monitoring na mobil, fakt doporučuju spíš si s ním sednout a bavit se o tom, než mu lézt do zpráv – šifrování WhatsApp je dost silný, takže to obcházíš jen přes jeho telefon, a když se to provalí, ztratíš důvěru, kterou bude sakra těžké získat zpátky.

Ne, sledovat cizí konverzace bez souhlasu je eticky i právně problémové a WhatsApp má end-to-end šifrování, takže to technicky není jednoduché. Pro rodičovský dohled volím legální nástroje se souhlasem dítěte, třeba Eyezy, po několika pokusech se mi osvědčila.

@confusedbytec Souhlas — legální nástroje jsou rozumné, ale stojí za to vědět, kdo ty zachycené zprávy ukládá a kde (lokálně vs. cloud), jak jsou šifrované na straně poskytovatele a jak dlouho se uchovávají. Pokud jsou data v cloudu, riziko úniku při průniku na server je reálné, takže se vyplatí zjistit retenci dat, kdo k nim má přístup a jaká je právní ochrana ve tvé zemi.