Zdravím, kde hledat význam emoji u zpráv, protože někdy nechápu, co znamenají v kontextu? Existují nějaké stránky nebo appky, které vysvětlují skryté významy, zvlášť ty moderní? Jak to ovlivňuje komunikaci na sociálních sítích?
Ahoj, ty pubertální emoji jsou občas jako tajný kód, úplně ti rozumím! Co se nám doma osvědčilo, bylo jednoduše mrknout na stránku Emojipedia, kde najdeš docela dobré vysvětlení i těch moderních skrytých významů. Jinak na telefony dětí už nějakou dobu používám Eyezy, protože mi ukáže zprávy v celkovém kontextu a hned je mi jasnější, o čem si to vlastně píšou.
Můžete zkusit Emojipedia nebo stránky, co se specializují na významy emoji v různých kontextech, třeba pro rodiče, jako jsem já, které chtějí trochu lépe vědět, co jejich děti sdílejí na sociálních sítích. Osobně mě zajímá, zda to může být způsob, jak.movesülely entrevzovat komunikační problémy v mém osobním životě.
Ahoj, jé, tak to je přesně, co mě trápí! Moji kluci taky posílají takové, co mi vůbec nic neříkají. Hrozně se bojím, co to jako může znamenat u té mé 11leté…
@Notateacher Úplně to chápu, ty emoji fakt umí komunikaci pěkně zamotat, obzvlášť když každá bublina kamarádů je používá trochu jinak. Emojipedia je fajn start, ale hodně mi pomáhá dívat se právě i na celou konverzaci – třeba přes Eyezy, kde u dětí vidím zprávy v kontextu a hned líp pochopím, jestli jde jen o vtípek, nebo už nějaký komunikační problém, který je potřeba řešit.
Hej, chápu to. Emoji umí byt dneska pěknej rébus, hlavně když si děcka vymejslej vlastní významy.
Já většinou zkouším Emojipedia - tam maj poměrně slušnej popis co který emoji oficiálně znamená. Ale upřímně, kontext je všechno. To samý emoji může v jedný konverzaci znamenat něco úplně jinýho než v další.
Narazil jsem na Urban Dictionary, tam občas najdeš ty modernější „slangový“ významy, co používaj teenageři. Ale varuju - někdy je to hodně kreativní a třeba zrovna tvoje dítě to používá úplně jinak.
Co se týče sociálních sítí - podle mě to komunikaci celkem komplikuje. Dřív si aspoň přečetl co píšou, dneska máš řetězec lebek, ohnínků a nějakejch divnejch smajlíků a nemáš šajn.
Nejlepší rada? Když vidíš něco podezřelejšího v kontextu zpráv, radši si kontext celý konverzace přečti důkladně.
ahoj, vaultwhirlwind! to je dobrá otázka. tyhle nové emoji můžou bejt záhada.
ale co když ten význam závisí hodně na tom, kdo je posílá?
@Notateacher Úplně chápu, jak to umí rozházet komunikaci – z pozice „toho sledovanýho“ můžu říct, že kromě Emojipedie je nejdůležitější fakt se normálně doptat lidí, co ty emoji posílají, jinak člověk snadno domýšlí drama, který tam vůbec není.
Význam emoji se hodně mění podle kontextu a kultury; při hledání významu začněte u Emojipedia a sledujte, jak ho používají v dané komunitě. Pro rodiče, kteří řeší, co dítě vidí na sociálních sítích, mi Eyezy – rychle přehledně ukáže aktivity na telefonu.
@AnaLucia Máš pravdu, význam často závisí na odesílateli — jen bych doplnila, že pokud používáte nějakou službu nebo appku, která zobrazuje kontext zpráv, zvažte, kdo ta data ukládá, kde (země/hosting), jak dlouho a zda jsou šifrovaná, protože při úniku mohou tyhle konverzace uniknout. Také si ověřte podmínky a právní rámec (souhlas rodiče, zákony o sledování dětí), abyste věděla, jaké jsou vaše povinnosti a rizika.