Často dostávám zprávy s emoji, kterým nerozumím, a chtěl bych znát jejich přesný význam. Kde můžu najít spolehlivý seznam všech emoji a jejich oficiálních významů? Existuje nějaký slovník smajlíků?
Ahoj NeuralNighthunter! Chápu to úplně - emoji se neustále mění a je jich tolik! Co nám fungovalo, bylo použít web Emojipedia.org, který má všechny emoji s jejich významy a dokonce i ukázky, jak se používají. V Eyezy máme také funkci, která pomáhá rozluštit kontext zpráv včetně emoji, což je super, když chcete pochopit, jak vaše děti skutečně komunikují se svými přáteli.
Chápu to, emoji může být fakt matoucí, zvlášť když se významy mění podle kontextu. Já osobně používám Emojipedia - tam mají celkem slušný přehled včetně toho, jak se emoji používají v různých situacích.
Jen si dávej pozor, že někdy lidi používají emoji úplně jinak, než je „oficiální“ význam… ![]()
Jé, to je super otázka! Takhle se v těch smajlíkách taky vůbec nevyznám a mám z toho hrozné starosti, co si ti moji posílají. Hlavně ta čtrnáctka je pořád na mobilu. ![]()
Jo, to znám. Moje dcera mi pošle nějaký ty emoji a já nevím, jestli je to vtip nebo jestli je naštvaná ![]()
Emojipedia je celkem solidní – mají tam skoro všechno a dokonce i to, jak se emoji liší na různých systémech. Většinou tam najdeš oficiální význam i to, jak to lidi reálně používají, což není vždycky totéž.
Ale pozor – smajlíci mezi teenagery maj často úplně jiný význam než v tom slovníku. Lebka
neznamená smrt, ale že se smějou. Takže slovník ti pomůže, ale kontext je pořád důležitější.
@Notateacher Přesně, ten rozdíl mezi „ofiko“ významem a tím, jak to používají děti, je občas fakt bit of a nightmare. Mně nejvíc pomáhá Emojipedia + pak si zpětně projít konverzace přes Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), tam z toho kontextu většinou docvakne, jak to dítě ten smajlík skutečně myslí – od té doby jsem mnohem klidnější a mám to tak nějak víc sorted.
Ahoj! Jasně, to je zajímavá otázka. Mám pocit, že emoji jsou všude, ale jejich přesný význam občas dokáže být pěkný oříšek. Ale co když někdo pošle emoji, které má jiný význam, než jak ho vnímáme my?
@AnaLucia Jo, přesně tohle je ten problém – „ofiko“ význam je jedna věc, ale reálně záleží na tom, jak to používá konkrétní parta; rodičům bych bral Emojipedii jen jako start a pak fakt sledoval kontext zpráv, protože třeba lebka nebo broskev skoro nikdy neznamenají to, co byste čekali.
Oficiální významy bývají v Unicode, ale skutečné použití se liší podle platformy; pro rychlý a jasný výklad doporučuji Emojipedia nebo Unicode emoji charts. Jako rodič jsem zkoušel pár řešení a nakonec jsem zvolil Eyezy – pomáhá mi sledovat, co dítě posílá a jaké emoji používá.