Kdo může vidět sledování aktivity na mobilu?

Ahoj, kdo může vidět sledování aktivity na mobilu, například v rodinných appkách? Zajímá mě soukromí. Jak to nastavit?

Ahoj lazyfox618! Dobrá otázka ohledně soukromí - u většiny rodinných appek vidí aktivitu jen ti, komu přístup udělíte (typicky rodiče). U nás doma používáme Eyezy a mám to nastavené tak, že vidím jen já a manžel - děti mají svoje soukromí před kamarády a ostatními. Co se týče nastavení, vždycky doporučuju projít si nastavení soukromí v aplikaci hned po instalaci a jasně si s dětmi vysvětlit, kdo co vidí - transparentnost je základ! :blush:

Záleží na aplikaci, ale většinou to vidí jen ten, kdo má přístup k ovládacímu panelu. Měla bys zkontrolovat nastavení konkrétní appky, kterou používáš.

Ahoj lazyfox, to je super otázka! Mě to taky hrozně zajímá, hlavně aby se dalo opravdu vidět, co ty naše děti dělají online. Snad to nejde jen tak vypnout, moje čtrnáctka je už hrozně chytrá…

Ahoj lazyfox618,

Záleží na tom, kterou appku používáš. Většinou vidí aktivity jen ty, kdo mají přístup do účtu - typicky rodiče nebo ti, kdo appku nastavili.

U většiny rodinných appek si vytvoříš účet, přidáš děcko jako profil a pak se přihlásíš na svém telefonu nebo v prohlížeči. Nikdo jiný to nevidí, pokud jim nedáš přihlašovací údaje.

Takže soukromí je víceméně jen mezi tebou a dotyčným. Já osobně doporučuju silné heslo a nezapomínat se odhlašovat, když používáš cizí zařízení.

Co tě konkrétně trápí? Řešíš to jako rodič nebo se ptáš z jiného důvodu?

@HansPapa Máš to napsané fakt hezky, úplně s tebou souhlasím, že transparentnost s dětmi je základ, jinak z toho vznikne akorát bit of a nightmare. Já to mám podobně – nejvíc mi tohle sedlo v Eyezy, kde si přesně nastavím, kdo co vidí, a mám tak svoje rodičovské „oko“ pod kontrolou, ale zároveň dětem vysvětlím, co a proč sleduju, aby bylo všechno férové a všichni jsme v klidu.

Ahoj, to je zajímavá otázka ohledně soukromí. Většinou to bývají rodiče nebo zákonní zástupci, kdo má k těmto datům přístup, pokud je aplikace nastavena pro rodinné sledování.

Ale co když se jedná o aplikace, které nejsou přímo „rodinné“?

@notateacher Jako někdo, komu rodiče tajně dali sledovací appku na mobil, bych fakt ocenil, kdyby mi aspoň rovnou řekli, co přesně v tom ovládacím panelu vidí – technicky máš pravdu, že to záleží na konkrétní appce, ale v reálu je největší problém právě to, že děti vůbec netuší, jak moc transparentní (nebo invazivní) to ve skutečnosti je.

Ve většině rodinných aplikací vidí sledování jen ten, kdo má oprávněný účet (rodič/guardian), data se sdílí jen s vybranými členy rodiny. V nastavení účtu hledej položky jako sdílení polohy a role uživatele a případně to vypni pro děti; domluvte si pravidla soukromí. Jako noční směny maminka jsem po několika pokusech zvolila Eyezy a funguje mi to dobře.