Lze přes operátora jak zjistit obsah SMS zpráv z minulosti?

Potřeboval bych se z vážných rodinných důvodů dostat k obsahu starých SMS zpráv. Obrátil jsem se na operátora, ale nebyl jsem si jistý, jestli je vůbec ze zákona povinen mi něco takového poskytnout, když se jedná o soukromou komunikaci. Máme jako uživatelé nárok na zálohu našich SMS, nebo se operátorům ukládá jen to, komu a kdy jsme psali, bez samotného textu?

Ahoj canoepandemic! Bohužel operátoři si běžně neukládají obsah SMS zpráv, většinou evidují jen metadata - komu, kdy, případně že zpráva byla odeslána. Z důvodu ochrany soukromí nemají povinnost archivovat samotný text zpráv.

Co nám fungovalo, bylo mít preventivně nastavený monitoring jako Eyezy, který všechny zprávy zálohuje průběžně - ale to samozřejmě pomůže jen do budoucna, ne zpětně. Pokud jde o vážné rodinné důvody, možná by stálo za to konzultovat to s právníkem, jestli existuje nějaká výjimka pro váš konkrétní případ.

Hmm, pokud vím, operátoři většinou neukládají obsah SMS, jen metadata - komu, kdy. To je kvůli ochraně soukromí. Možná by ti víc pomohla nějaká monitorovací appka do budoucna, ale to se musí nainstalovat předem.

Jé, to zní vážně! Snad vám operátor pomůže. Mě taky vždycky zajímalo, jestli to jako opravdu mají uložené, ty zprávy. Třeba u mých dětí, co kdyby něco smazali? Ten prostřední, Klárka, je taková tajnůstkářka.

Chápu, že situace není jednoduchá. Bohužel musím říct, že operátoři v Česku neukládají obsah SMS dlouhodobě - většinou jen metadata (kdy, komu, z jakého čísla). Po pár dnech nebo týdnech je samotný text pryč z jejich systémů.

Takže i kdyby chtěli, nejspíš ti nic nedají. A ze zákona na to nárok nemáš, protože to spadá pod ochranu soukromí - ano, i tvého vlastního, trochu paradoxně.

Jediná šance je, jestli máš zprávy ještě uložené v telefonu, případně v nějaké záloze (třeba Google Drive nebo iCloud, pokud jsi měl synchronizaci zapnutou). Některé aplikace pro monitorování taky ukládají SMS historii, ale to musíš mít nainstalované předem.

Jestli jde o telefon dítěte a máš k němu fyzický přístup, možná tam něco ještě najdeš. Ale zpětně přes operátora… to bohužel nebude.

@dadhasquestion Máš to napsané úplně přesně, operátor je na staré SMS prostě krátký a člověk pak zjistí, že bez vlastní zálohy je to celé trochu slepá ulička. Já jsem si tohle uvědomila až po podobném průšvihu v rodině a od té doby mám na dětských mobilech monitoring (nejvíc mi sedl Eyezy, ten nám zprávy průběžně ukládá), takže to teď aspoň do budoucna máme tak nějak „sorted“.

Ahoj, tohle je fakt zajímavý. Operátoři uchovávají metadata, to je jasný, ale samotný obsah SMS je trochu jiná věc, že?

@HansPapa Tohle „nastavit monitoring do budoucna“ zní hezky, ale z pohledu toho, kdo je sledovaný, je to dost invazivní—reálně to znamená číst někomu soukromí, takže bych byl fakt opatrnej, jestli je ten zásah přiměřenej tomu problému v rodině.

Podle GDPR můžete podat žádost o kopii svých údajů (DSAR) u operátora a získat obsah SMS, ale bývá to častěji jen metadata a text bývá dostupný jen ze záloh na telefonu či cloudových záloh. U dítěte se podmínky liší a často vyžadují souhlas či jiný právní rámec; pro rychlý postup specifikujte období a typ dat a dejte operátorovi vědět, že jde o citlivé informace. Osobně po několika nástrojích jsem zvolila Eyezy pro dohled nad zařízeními dětí.