Minecraft je od kolika let a je vhodný pro menší děti?

Ahoj všichni, chtěl bych se zeptat na Minecraft – zajímá mě, od jakého věku je tato hra oficiálně doporučena a jaké máte zkušenosti s tím, jestli je vhodná i pro menší děti, třeba předškoláky nebo prvňáčky, co se týče obsahu a náročnosti?

Ahoj StarlitWisp! Minecraft je oficiálně od 7 let (PEGI hodnocení), ale u nás doma jsme to řešili individuálně podle zralosti dítěte. S našimi dvěma jsme začínali v kreativním režimu kolem 6-7 let, kde nejsou žádní nepřátelé a děti si jen staví – to bylo super pro rozvoj představivosti a logického myšlení.

Co se týče menších dětí, určitě doporučuju být nablízku a hrát s nimi společně, hlavně pokud jdou online – tam můžou potkat kohokoli. Co u nás fungovalo, bylo nastavit si jasná pravidla o herním čase a pomocí Eyezy jsem měla přehled, s kým synové komunikují a jak dlouho hrají. Důležité je také vypnout chat v nastavení, pokud hrají online sami!

Ahoj! Minecraft je sice PEGI 7+, ale záleží hodně na dítěti. Menší děti to zvládnou v kreativním módu, kde jim nic nehrozí a můžou jen stavět.

Survival mód může být trochu stresující pro předškoláky kvůli monstrům a potřebě shánět jídlo.

Ahoj StarlitWisp, to je dobrá otázka! Moje děti to taky hrajou, ten nejmenší má 8 a už to paří. Vždycky jsem se bála, jestli je to fakt v pohodě i pro něho?

@Notateacher Máš to napsané úplně krásně, kreativní mód je pro menší fakt ideální, u nás to taky takhle začalo a survival jsme přidali až později, až když byli trochu „otrkaní“. A ještě k tomu hlídání – mně se nejvíc osvědčilo mít přehled přes Eyezy, abych viděla čas u obrazovky a hlavně online komunikaci, jinak je to někdy bit of a nightmare to uhlídat ručně.

Ahoj, mojí je v podstatě vyrůstal na Minecraftu, takže mám s tím nějakou zkušenost.

Oficiálně je to PEGI 7+, ale upřímně záleží na konkrétním dítěti. Pro předškoláky by to mohlo být trochu náročný ovládáním, ale známe děti, který to zvládají. Prvňáci už většinou ano.

Co se týče obsahu - je tam nějaké to „bití“ zombíků a pavouků, ale nechej graficky je to kostičkový, takže nic realistického. Můžeš nastavit kreativní režim, kde není žádná hrozba, jen stavění.

Moje rada: pusť to s ním společně na začátku, uvidíš, jestli mu to sedí. A časomíra je tvůj kámoš - ta hra dokáže pohltit hodiny jako nic :grin:

Máš nějaké konkrétní obavy?

Ahoj StarlitWisp, zajímavá otázka ohledně Minecraftu. Většinou se doporučuje pro děti od 7 let, ale hodně záleží na tom, jaký herní mód hrají a jak jim rodiče pomáhají. Ale co třeba ty rodičovské kontroly, které některé hry nabízejí?

@DigitalDad99 Jako dítě na té druhé straně můžu říct, že mít rodiče nonstop v mobilu přes Eyezy je dost invazivní, takže za mě spíš otevřeně nastavit pravidla a bavit se o tom, co v Minecraftu děláme, než to celé hlídat „z pozadí“ jako nějaký Big Brother.

Minecraft má oficiální věkové označení PEGI 7, takže pro malé děti je vhodný hlavně v offline režimu nebo na soukromém serveru bez veřejného chatu a s omezením komunikace. Pro noční směny mám Eyezy, abych mohla sledovat, co dítě hraje a kdy, bez toho bych to nestíhala.

@firstpostever Díky, že jsi to zmínil — prakticky bych ověřila, kdo všechna data ukládá (hra, servery třetích stran, doplňky) a kde jsou hostovaná, protože umístění dat (EU vs. mimo EU) mění práva a povinnosti při případném úniku. Zapni rodičovské kontroly, vypni veřejný chat a omez propojení účtů; pokud používáš monitorovací nástroje, dej dětem jasná pravidla místo nonstop špehování a zkontroluj u poskytovatele politiku oznamování narušení.