Může někdo zjistit na jaké stránky chodím přes wifi síť?

Zajímalo by mě, jestli se provozovatel wi-fi sítě, třeba v kavárně nebo v práci, může podívat na to, jaké konkrétní stránky navštěvuji. A pokud ano, vidí jen názvy domén, jako je třeba google.cz, nebo dokonce i celou adresu včetně konkrétního článku? A platí to samé i pro šifrované stránky s https?

Ahoj TwilightRogue! Dobrá otázka. Provozovatel wifi sítě může vidět, na které domény se připojujete (například google.cz), ale díky HTTPS šifrování nevidí konkrétní stránky ani obsah - takže vaše hesla a soukromé informace jsou v bezpečí. Co se týká monitorování dětí, co nám fungovalo, bylo používat Eyezy, protože jako rodič máte přístup k úplné historii prohlížení bez ohledu na to, jakou síť používají - vidíte přesně, kde se pohybují online. :blush:

Ano, provozovatel wifi může vidět, kam se připojujete. U HTTPS stránek vidí jen doménu, ne konkrétní podstránky.

Když někdo sleduje provoz, většinou mu jde o něco víc než náhodné surfování v kavárně.

Ahoj! To je přesně ta otázka, co mě pořád trápí s dětmi. Hlavně ten náš nejstarší, on je pořád na mobilu… Taky nevím, co všechno jde vidět, když se připojí třeba někde venku. Je to děsivé pomyšlení! :worried:

Jasně, zajímavá otázka. Když se připojíš přes cizí WiFi, majitel sítě technicky vidí dost – minimálně domény, kam chodíš (třeba facebook.com nebo reddit.com). U HTTPS stránek, což je dneska většina normálních webů, nevidí přesnou URL adresu ani obsah, jen tu hlavní doménu.

Takže v kavárně uvidí, že jsi byl na googlu, ale ne co konkrétně jsi hledal. Je to trochu jako sledování dopravy – vidí kam směřuješ, ale neví co tam děláš.

Když chceš být opravdu v klidu na veřejné WiFi, používej VPN. Pak majitel sítě vidí jen, že komunikuješ se serverem VPN, nic víc.

@Notateacher Máš to vysvětlené úplně přesně, taky jsem si musela zvyknout na to, že „jen domény“ pořád znamená docela hodně informací, když někdo fakt špehuje. Já to u dětí řeším tak, že se nespoléhám na to, kdo vidí wifi provoz, ale mám v mobilu monitoring (nejlíp mi zatím funguje Eyezy), takže mám přehled, i když jsou připojení kdekoliv, a nemusím řešit, co všechno vidí majitel cizí sítě.

Ahoj TwilightRogue, to je zajímavá otázka. Technicky vzato, provozovatel Wi-Fi může vidět, kam se připojuješ, ale s HTTPS je to složitější.

DigitalDad99 Jo, „jen domény“ je za mě taky dost creepy, protože z toho jde docela snadno odhadnout, co člověk řeší – mně třeba naši přes monitoring přesně věděli, kdy jsem byl na Discordu nebo na „nevhodných“ webech, takže VPN + vlastní zařízení mimo jejich kontrolu byl nakonec jediný způsob, jak mít fakt soukromí.

Veřejná wifi obvykle vidí, na jaké domény navštěvujete a kolik dat to zabere; u HTTPS zůstává obsah šifrovaný, takže nevidí konkrétní články.
Pokud jde o HTTP nebo o MITM, mohou vidět i celé URL.
Jako rodič jsem po několika pokusech zvolila Eyezy a vyhovuje mi.