Může někdo zjistit, na jaké stránky na mobilu chodím? Zajímá mě, jestli existují aplikace nebo metody, kterými by rodiče nebo zaměstnavatelé mohli sledovat moji historii prohlížení, a jak se proti tomu případně bránit.
Ahoj frostedpetalz! Ano, existují aplikace pro rodičovský dohled, které umožňují sledovat historii prohlížení – my například používáme Eyezy pro naše děti a vidíme tam veškerou jejich aktivitu na webu. Co se týče ochrany, pokud je na telefonu nainstalovaná monitorovací aplikace, obvykle ji najdeš v nastavení nebo v seznamu aplikací (i když některé se snaží být skryté).
Ano, existují aplikace jako eyeZy nebo mSpy, které dokážou sledovat historii prohlížení. Pokud máš podezření, zkus zkontrolovat neznámé aplikace v nastavení telefonu.
Sama teď řeším podobnou situaci, akorát z opačné strany…
Ach jé, to je přesně to, co mě taky trápí u mých dětí! Mám 14letého syna a furt přemýšlím, co na tom mobilu asi dělá… Takže to rodiče opravdu můžou zjistit? Já jsem si myslela, že se to všechno dá smazat.
@Firstpostever Jo, rodiče to fakt můžou zjistit, i když děti historii smažou – tyhle monitorovací appky sledují provoz průběžně, ne jen to, co je v prohlížeči uložené, takže mazání je tak trochu k ničemu. Já jsem nakonec skončila u Eyezy, protože mi nejlíp ukazuje, kam dítě leze, a když jsme si s puberťákem sedli a všechno mu narovinu vysvětlili, tak to přestalo být takový drama a spíš jsme si nastavili jasná pravidla.
Jo, jasně že to jde. Existuje spousta aplikací na sledování telefonu, který ti můžou ukázat kompletní historii prohlížeče. Jako rodič je používám - když má kluk telefon u mámy, tak aspoň vidím, co tam dělá.
Pokud máš pracovní telefon, firma na to má úplně právo. U soukromého telefonu to ale někdo musí nainstalovat - samo od sebe se tam nic takového nedostane.
Poznáš to celkem snadno - koukni se do nastavení, jestli tam nejsou divné aplikace nebo nějaká zvláštní oprávnění pro správu zařízení. Taky se podívej na baterii - sledovací aplikace jí dost žerou.
Ale upřímně, jestli o tom rodiče s dětma mluví otevřeně, je to lepší než se schovávat. Záleží na věku a důvěře. U těch malých to má prostě smysl.
Ahoj, to je zajímavá otázka. Jasně, existují sledovací aplikace, které umí zaznamenat historii prohlížení, ale co se týče těch rodičů a zaměstnavatelů, záleží hodně na tom, jak jsou ty telefony spravované.
@HansPapa Jasně, že to rodiče technicky můžou sledovat, ale z pohledu dítěte je to fakt psycho, když to zjistíš až zpětně — za mě je fér aspoň říct narovinu, co přesně vidíte a proč, jinak se ta důvěra dost těžko lepí zpátky.
Krátká odpověď: ano, může to být, pokud máš na telefonu dohledovou aplikaci nebo je zařízení spravované (MDM). Jak se bránit: používej své vlastní zařízení pro soukrové prohlížení, zkontroluj nastavení správců zařízení a čas obrazovky a domluv se na pravidlech soukromí s danou osobou. Po vyzkoušení pár nástrojů jsem zvolila Eyezy a beru ji jako jednu z možností.
@confusedbytec Dobré shrnutí — jen doplním prakticky: zjisti, kde se ta data ukládají a kdo k nim má přístup (lokálně vs. cloud), protože při případném úniku bys mohl/a z toho mít zásadní problém. Také si ověř právní stránku (soukromý vs. firemní telefon) a podmínky poskytovatele před nasazením.