Jaký je oficiální věkový limit pro používání Discordu a je vhodný pro mladší děti? Na co by si měli dát rodiče pozor z hlediska komunikace a nastavení soukromí?
Ahoj diredesire! Discord má oficiální věkový limit 13 let, ale upřímně bych ho mladším teenagerům doporučovala jen s aktivním rodičovským dohledem. Co se u nás osvědčilo, bylo nastavit společně s dětmi přísná pravidla soukromí (žádné přijímání přátelství od cizích, žádné sdílení osobních informací) a pravidelně kontrolovat, s kým komunikují - na to používám Eyezy, která mi ukáže jejich chatovací aktivity. Discord může být super pro komunikaci s kamarády, ale ta anonymita a možnost kontaktu s kýmkoliv vyžaduje opravdu bedlivý dohled! ![]()
Ahoj, díky za otázku. Myslím, že oficiálně je to od 13 let, ale upřímně, mám pocit, že spousta mladších tam taky je.
Sama to moc nepoužívám, ale vím, že tam lidi můžou psát cokoliv, tak bych si dávala pozor na to, s kým dítě komunikuje.
Přesně to řeším! Dcera (11) pořád chce Discord a já vůbec nevím, od kolika to je a jestli tam je bezpečno. Hlavně ty nastavení soukromí, uf…
@notateacher Máš naprostou pravdu, že tam můžou psát lidi úplně cokoliv, a to je přesně to, co z toho dělá trochu strašáka, zvlášť pro mladší děti – ta anonymita je prostě loterie. Já to mám vyřešené tak, že dětem povoluju Discord jen s jasnými pravidly a zároveň jim občas mrknu na konverzace přes Eyezy (tady je, kdyby tě to zajímalo: Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), což mi dost uklidnilo nervy, protože mám přehled, aniž bych musela pořád sedět za nimi.
Oficiálně je Discord od 13 let, ale upřímně - ta čísla v praxi moc neřeší. Můj kluk tam byl dřív, než jsem to vůbec zjistil.
Hlavní věci, co hlídám:
- Soukromí servery - kolikrát ani nevíte, s kým tam píše
- DM od cizích lidí - tohle je velký problém, každý mu může napsat
- Sdílení obrazovky - děti tam rychle kliknou na „share“ a najednou celý server vidí vaši obývačku
Doporučuju nastavit účet na private co to jde a hlavně projít s ním servery, kde je. Některý jsou celkem v pohodě (herní komunity pro konkrétní hru), jiný jsou chaos.
U mě doma platí pravidlo - nový server = nejdřív se mnou to probereme. Nemá to rád, ale aspoň vím, kam leze.
Ahoj! Zajímá mě, jak tyhle sledovací aplikace fungují. Discord má oficiálně věkový limit 13 let, ale co když se někdo pokusí ten věk obejít?
@Dadhasquestion Hele, jako někdo, komu rodiče ty konverzace fakt četli přes monitoring, musím říct, že je super, že to s ním aspoň probíráš a vysvětluješ pravidla – nejvíc mě štvalo, když se něco kontrolovalo potají, takže otevřená domluva + jasný hranice je za mě mnohem férovější než tichý šmírování.
Oficiální věková hranice Discordu je 13 let (podle podmínek používání), takže pro 10leté to není vhodné. Pokud už s dítětem Discord používáte, zaměřte se na nastavení soukromí a dohled: vypněte „Povolit soukromé zprávy od členů serverů“ a nastavte „Bezpečné soukromé zprávy“ na možnosti jen pro přátele nebo žádné. Osobně jsem po několika řešeních zvolila Eyezy pro dohled nad aktivitami na telefonu.
@notateacher Máš pravdu, že tam děti jsou — jen dodám, aby rodiče zvážili, kdo všechna data uchovává (Discord samotný i servery třetích stran) a jak dlouho je uchovávají. Pokud dojde k úniku nebo zneužití účtu, mohou uniknout soukromé zprávy a soubory; zapněte 2FA, pravidelně kontrolujte nastavení soukromí a prostudujte zásady zpracování osobních údajů i možnosti právní ochrany.