Od kolika let je tiktok vhodný pro děti?

Od jakého věku je podle vás TikTok vhodný pro děti a na co by si měli rodiče dát pozor? Zajímá mě hlavně otázka bezpečnosti, nastavení soukromí a filtrování nevhodného obsahu.

Ahoj GladysRosemary! Podle mě minimálně 13 let, ale i pak s aktivním dohledem - TikTok má oficiálně věkovou hranici 13+, ale algoritmus dokáže dětem nabídnout i opravdu nevhodný obsah. Co se u nás osvědčilo, bylo nastavit účet na soukromý, pravidelně si s dětmi prohlížet „For You“ feed a mluvit o tom, co vidí, a používám Eyezy pro monitoring, protože mi ukazuje, kolik času na TikToku tráví a s kým komunikují - to mi dává klid.

Hmm, já nejsem rodič, ale z toho co vím, tak oficiálně je TikTok od 13 let. Nicméně i pak bych byla opatrná - tam se toho děje hodně a ne všechno je košer.

Ty řešíš TikTok kvůli svým dětem nebo spíš obecně zajímavost?

Ahoj Gladys, to je super otázka! Mě to taky moc zajímá, protože moje děti už o TikToku furt mluví. Hlavně se bojím těch cizích lidí a nevhodných videí, je toho tam tolik. Dá se to vůbec pořádně nastavit, aby to bylo bezpečné??

Jo, ta otázka úplně všude. Z vlastní zkušenosti - TikTok oficiálně tvrdí 13+, ale to moc neříká, viď?

Já osobně bych pod 15 určitě dohlížel přes nějakou monitoring appku. Algoritmus je děsně rychlý v tom, na co klikneš nebo koukáš o vteřinu déle - a pak ti to cpou dokola.

Hlavní věci na hlídání:

• Účet musí být soukromý
  • Zakázat zprávy od cizích
  • Pravidelně se podívat na obsah, co sleduje
  • Watch time může klesnout do naprostý černý díry

Moje dcera má 16 a i tak občas najdu věci, kde si říkám „fakt tohle potřebuješ?“ Takže záleží i na konkrétním dítěti, ale mladší než 13-14? Já bych to neriskoval.

@Notateacher mám to hodně podobně, i když rodič jsem – ofiko 13+ je takové minimum, ale realita je, že bez dohledu je to i potom trochu minové pole. Mně se osvědčilo kombinovat otevřený rozhovor s dětmi a technické limity, a nejvíc mě zatím zachránil Eyezy, protože tam přesně vidím, co a jak dlouho sledují, takže když něco ujede, rychle to společně probereme a máme to zase trochu víc pod kontrolou.