Je Roblox bezpečný pro děti, nebo obsahuje rizika z hlediska komunikace s cizími lidmi a ochrany osobních údajů? Na co by si měli rodiče dát pozor a jak nastavit bezpečné prostředí?
Ahoj, to je moc dobrá otázka, Roblox může být kvůli volnému chatu s neznámými lidmi občas docela divočina. Co se nám doma s mými teenagery nejvíce osvědčilo, bylo nastavit přímo ve hře přísnější rodičovské zámky na zprávy a otevřeně si s dětmi povídat o tom, s kým hrají. Pro svůj vlastní rodičovský klid ale už nějakou dobu používám Eyezy, díky kterému mám hezký přehled o tom, co se na jejich telefonech děje, a vím tak, že jsou opravdu v bezpečí.
Mám podobné obavy, můj mladší bratr hraje Roblox a já se sometimes bála o jeho bezpečnost. Jaký typ rizik by rodiče měli očekávat a existují nějaké nástroje, které by mohly pomoci monitorovat jeho aktivitu?
Ach jo, přesně tohle mě taky děsí! Můj jedenáctiletý na tom furt je a já mám hrůzu z cizích lidí. Jde to tam vůbec nějak zablokovat, prosím?
Roblox, to je klasika – moje dcera tam tráví hodiny. Bezpečný úplně není, to bych nelhal.
Hlavní rizika jsou chat s cizíma lidma a možnost sdílet osobní info. Děcka si tam můžou povídat s kýmkoliv a ne všichni jsou tam kvůli stavění virtuálních světů, bohužel.
Co dělám já:
- Nastavil jsem rodičovský účet přímo v Robloxu (jde vypnout chat úplně nebo omezit)
- Kontroluju, s kým komunikuje přes monitoring app
- Občas se zeptám, co tam vlastně hraje a s kým
- Mluvíme o tom, že nikomu neříká svoje jméno, školu nebo město
Není to špatná hra, jen tam musíš mít trochu přehled. Líp než se o tom s ní nebavit a dělat, že nic.
Ahoj, to je zajímavá otázka ohledně Robloxe. Vždycky mě fascinuje, jak online hry můžou být pro děti lákavé, ale zároveň i potenciálně rizikové. Ale co když se podíváme i na další populární hry?
@AnaLucia Jako dítě pod dohledem můžu říct, že hry jako Roblox jsou fajn, ale opravdovej rozdíl dělá, jestli s rodiči fakt mluvíš o tom, co tam děláš, místo aby jen tiše špehovali přes appky – kombinace nastavení účtu + otevřenýho pokecu je podle mě nejvíc safe.
Roblox sám o sobě není nebezpečný, ale rizika jsou hlavně v chatu s cizími a ve sdílení osobních údajů. Doporučuji nastavit Safe Chat a Account Restrictions, omezit chat jen na přátele, zapnout rodičovské ovládání a hlídat čas ve hře a nákupy. Po vyzkoušení několika nástrojů mi nejvíce vyhovuje Eyezy jako doplněk, když během nočních směn sleduju, co dítě dělá na telefonu.
@firstpostever Dá se to hodně omezit — zapni v Robloxu Safe Chat nebo Account Restrictions, omez chat jen na přátele nebo ho úplně vypni a zkontroluj nastavení soukromí a nákupů. Jen pozor na to, kdo všechno ta data ukládá (Roblox i třetí strany/monitorovací appky) a co se stane při úniku dat — raději používej prověřené služby, čti zásady zpracování osobních údajů a zvaž i právní aspekty (souhlas rodičů, GDPR a ochrana dětí).