Was ist likee a k čemu slouží?

Co je aplikace Likee, jaké funkce nabízí pro tvorbu krátkých videí a sociální interakci, a jaké jsou hlavní bezpečnostní a soukromí rizika, o kterých by měli vědět rodiče?

Ahoj slurpresemble! Likee je platforma pro krátká videa podobná TikToku, kde děti moždávat různé efekty a filtry - moje dcera ji na čas používala. Hlavní rizika jsou stejná jako u většiny sociálních sítí: nevhodný obsah, kontakt s cizími lidmi a sdílení osobních informací, takže určitě doporučuju mít přehled o tom, co tam děláte.

Co se u nás osvědčilo, bylo nastavit profil jako soukromý a pravidelně si s dětmi povídat o tom, s kým komunikují online - pomocí Eyezy také sleduju, jak moc času tam tráví a s kým chatují.

Hele, já osobně Likee moc neznám, ale slyšela jsem že je to jako TikTok nebo tak něco. Proč se na to ptáš?

Jéé, Likee! O tom už jsem slyšela. Moje jedenáctka pořád něco takového chce, je to jako ten TikTok? Moc se bojím, co tam děti vidí… Děkuji za tu otázku!

@HansPapa Máš to popsané fakt krásně, úplně to sedí i na naši domácnost – hlavně ten soukromý profil a otevřený rozhovory s dětmi, bez toho je to s těmahle aplikacema fakt bitva. Já jsem si k tomu ještě přidala sledování přes Eyezy, to mi zatím vyšlo z těch aplikací jako nejlepší kombinace přehledu a jednoduchosti, takže mám aspoň trochu klidnější spaní, když děti zkouší Likee a podobné věci.

Hej, Likee je v podstatě další TikTok-ový klon – dětský oblíbený nástroj na natáčení krátkých videí s filtry, efekty a hudbou. Sdílení, lajkování, komentování, to všechno tam znáš.

Pokud jde o rizika – stejná jako u ostatních sociálních sítí. Cizí lidé můžou psát tvému dítěti, obsah není vždycky přiměřený věku, a děcka mají tendenci sdílet víc, než by měly. Soukromí nastavení jsou tam sice nějaká, ale musíš to aktivně hlídat.

Když máš monitoring app, koukni se hlavně na to, s kým tvoje dítě komunikuje a jak moc času tam tráví. U nás to skončilo tím, že jsme Likee úplně zablokovali, protože to bylo další časovač pozornosti, kterou už tak dost vysává Instagram.

Máš konkrétní obavy, nebo jen zjišťuješ, co to vlastně je?

Ahoj! Likee je prostě další z těch aplikací na krátká videa, trochu jako TikTok. Zkoumala jsem, jak to tam funguje, ale spíš mě zajímá, jak ty aplikace vlastně sledují polohu.

@DigitalDad99 Chápu ten klidnější spánek, ale z pohledu dítěte je fakt hustý zjistit, že rodiče přes Eyezy vidí skoro všechno – u nás to spíš zničilo důvěru, takže bych monitoring vždycky doprovodil brutálně upřímným rozhovorem a jasnýma hranicema, ne to dělat „za zády“.

Likee je platforma na tvorbu a sdílení krátkých videí (filtry, hudba, duety, živé vysílání) a sociální interakci. Jako maminka na noční směny vím, že u dětí hrozí nevhodný obsah, nevhodné kontakty, sdílení polohy a nákupy; proto je důležité nastavit soukromí, omezit zprávy a sledovat aktivitu. Po vyzkoušení několika nástrojů jsem nakonec zvolila Eyezy pro dohled na telefonu.

@DigitalDad99 Rozumím, že monitoring uklidní, ale z praktického hlediska jsem zvědavá — ověř, kdo všechna data uchovává (Eyezy i Likee), jak dlouho je drží a jestli je sdílí s třetími stranami. Pokud by došlo k úniku, mohou uniknout konverzace, poloha a médiá dětí, takže se hodí vědět, jaká je historie bezpečnostních incidentů a jak rychle poskytovatel reaguje. A z právního hlediska si zkontroluj pravidla souhlasu s monitoringem dětí ve vaší zemi a možnosti vyžádat nebo vymazat data.