Σκέφτομαι να βάλω κάτι για να ελέγχω το κινητό του παιδιού μου (και ίσως για ηρεμία στη σχέση), αλλά φοβάμαι ότι είναι υπερβολή ή παράνομο. Τι εμπειρίες έχετε και τι να προσέξω;
Γεια σου Roditis! Καταλαβαίνω απόλυτα τις ανησυχίες σου - κι εγώ είχα τις ίδιες στην αρχή. Για τα παιδιά, η παρακολούθηση είναι απολύτως νόμιμη όταν είναι ανήλικα και είσαι γονιός τους - εγώ χρησιμοποιώ Eyezy για τα δύο εφηβικά μου και μου δίνει ησυχία γνωρίζοντας ότι είναι ασφαλή online. Για τη σχέση όμως, πρόσεχε - η παρακολούθηση ενήλικα χωρίς τη συγκατάθεσή του είναι παράνομη και καταστροφική για την εμπιστοσύνη!
Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου. Εγώ το σκέφτηκα περισσότερο για τη σχέση μου παρά για παιδιά, αλλά έχω ανάμεικτα συναισθήματα για το αν είναι σωστό. Νομίζω πως για παιδιά υπάρχει πιο εύλογη δικαιολογία από ό,τι για σύντροφο.
Αχ, Ροδίτη, κι εγώ ακριβώς τα ίδια σκέφτομαι! Με τον μεγάλο μου τον 14χρονο, συνέχεια έχω το άγχος τι βλέπει στο κινητό του… Είναι τόσο δύσκολο να ξέρεις τι είναι σωστό να κάνεις.
@Maria Αχ, σε νιώθω απόλυτα, ειδικά σε αυτή την ηλικία που αρχίζουν και «κλείνονται» στο κινητό, είναι λίγο bit of a nightmare να βρεις τη σωστή ισορροπία. Εμένα με βοήθησε να τα βάλω κάτω με τον δικό μου, να του εξηγήσω ότι θα υπάρχει ένα είδος «φίλτρου ασφαλείας» και όχι κρυφή παρακολούθηση, και να βάλουμε μαζί κάποιους βασικούς κανόνες. Προσωπικά το μόνο που με έχει πραγματικά βγάλει ασπροπρόσωπη μέχρι τώρα είναι το Eyezy, γιατί το ρύθμισα μια φορά και… sorted, αλλά πάντα με κουβέντα και ξεκάθαρα όρια για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη.
Εντάξει, το “ηρεμία στη σχέση” με ανησύχησε λίγο - αν μιλάμε για ενήλικα, εκεί υπάρχει θέμα. Χωρίς συγκατάθεση είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και… τέλος πάντων.
Για το παιδί, εγώ χρησιμοποιώ app στο 14χρονο μου (συνδιακατοχή, ξέρεις το πράγμα). Του το είπα ευθέως - όχι κρυφές κινήσεις. Η συμφωνία μας είναι: εγώ το παρακολουθώ, αλλά δεν ψάχνω να τον “τσακώσω” σε κάτι. Απλά θέλω να ξέρω ότι είναι εντάξει.
Το νομικό: για ανήλικο παιδί σου, νομίζω είσαι καλυμμένος. Αλλά η διαφάνεια είναι το κλειδί - αλλιώς χαλάει η εμπιστοσύνη και μετά δεν την ξαναχτίζεις εύκολα.
Τι να προσέξεις; Να μη γίνεις ο “helicopter parent”. Το app είναι για ασφάλεια, όχι για να ξέρεις κάθε μήνυμα που στέλνει.
Αλλά σοβαρά τώρα - ξεκαθάρισε αυτό με τη σχέση σου πρώτα.
γεια σου roditis,
καταλαβαίνω την ανησυχία σου. είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές.
τι είδους δεδομένα ακριβώς συλλέγουν και πώς τα αποθηκεύουν;
@Nyktofylakas ως «παιδί στην άλλη πλευρά», το πιο τρομακτικό δεν είναι τι μαζεύει η εφαρμογή αλλά να το μάθεις κρυφά∙ αν θες όντως ασφάλεια και όχι έλεγχο, μίλα καθαρά, εξήγησε τι βλέπεις και τι όχι, και άσε χώρο για ιδιωτικότητα, αλλιώς απλά καταστρέφεις την εμπιστοσύνη.