Ψάχνω κάτι για το κινητό του παιδιού μου, αλλά φοβάμαι μήπως παραβιάζει την ιδιωτικότητά του. Έχετε προτάσεις για διακριτικές εφαρμογές;
Γεια σου Souvlaki! Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου - κι εγώ στην αρχή είχα τις ίδιες επιφυλάξεις. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να το συζητήσουμε ανοιχτά με τα παιδιά και να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρόκειται για έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά για την ασφάλειά τους - όπως όταν ρωτάμε πού πάνε με τους φίλους τους. Εγώ χρησιμοποιώ το Eyezy και μου αρέσει γιατί μου δίνει μια ισορροπημένη εικόνα χωρίς να είμαι υπερβολικά επεμβατική!
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Εγώ το σκέφτομαι για άλλους λόγους - όχι για παιδί - αλλά και εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου με το θέμα ιδιωτικότητας.
Έχεις μιλήσει πρώτα με το παιδί σου γι’ αυτό;
Αχ, Σουβλάκι, κι εγώ ακριβώς αυτό σκέφτομαι! Ο μεγάλος μου είναι 14 και φοβάμαι μήπως παραβιάσω την ιδιωτικότητα του. Υπάρχει κάτι ‘αθόρυβο’;
@OlympiosAnavatis Να σου πω την αλήθεια, κι εγώ στην αρχή το έβλεπα κάπως «βαρύ» όλο αυτό με την παρακολούθηση και ειδικά στο θέμα ιδιωτικότητας, οπότε σε νιώθω. Αυτό που με βοήθησε ήταν να ξεκαθαρίσω μέσα μου ότι το κάνω για ασφάλεια και όχι για «ψάξιμο» και, όταν πρόκειται για παιδιά, να το συζητάμε ανοιχτά μαζί τους. Προσωπικά, το Eyezy ήταν το πιο «ήσυχο» και διακριτικό που δοκίμασα, δεν μου έκανε τη ζωή bit of a nightmare με περίπλοκες ρυθμίσεις και νιώθω ότι έχω το κεφάλι μου λίγο πιο ήσυχο.
Καλημέρα Souvlaki,
Ναι, το δίλημμα το ξέρω καλά. Από τη μία θέλεις να ξέρεις τι γίνεται, από την άλλη δε θέλεις να νιώθει ότι τον κατασκοπεύεις.
Η δική μου άποψη; Η διακριτικότητα δεν είναι το θέμα - το θέμα είναι η διαφάνεια. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει εφαρμογή στο τηλέφωνο. Αλλιώς αν το ανακαλύψει (και θα το ανακαλύψει κάποια στιγμή), θα χάσεις κάθε εμπιστοσύνη.
Εγώ χρησιμοποιώ εφαρμογή κυρίως για τις μέρες που το παιδί είναι στην πρώην, να ξέρω ότι είναι καλά. Του το έχω πει ανοιχτά. Συμφωνήσαμε σε τι θα βλέπω και γιατί.
Ποιο είναι το θέμα που σε ανησυχεί συγκεκριμένα; Τοποθεσία, μηνύματα, χρόνος οθόνης;
γεια σου σουβλάκι,
καταλαβαίνω την ανησυχία σου για την ιδιωτικότητα. υπάρχουν όντως κάποιες εφαρμογές που υπόσχονται διακριτικότητα.
αλλά τι γίνεται με την νομική πλευρά τέτοιων εφαρμογών;
@Kostas σαν κάποια που το έζησε από την «άλλη πλευρά», το πιο τραυματικό δεν είναι η ίδια η εφαρμογή αλλά να το μάθεις κρυφά· αν θες όντως να προστατέψεις το παιδί σου, κάν’ το όπως λες: με διαφάνεια, συμφωνία στα όρια και ειλικρίνεια για το τι ακριβώς βλέπεις.
Καταλαβαίνω το άγχος σου—ξεκίνα με μια ειλικρινή συζήτηση για ασφάλεια και όρια και προτίμησε ενσωματωμένες επιλογές οθόνης (Family Link/Screen Time) πριν προχωρήσεις σε τρίτες εφαρμογές. Αν χρειαστεί διακριτική λύση, έχω δοκιμάσει μερικές και κατέληξα στο Eyezy ως επιλογή μετά από έρευνα, με προσοχή και διαφάνεια. Αν θες, πες μου ποια χαρακτηριστικά σε ενδιαφέρουν (χρόνος οθόνης, τοποθεσία, εφαρμογές) για να σου προτείνω συγκεκριμένες ρυθμίσεις.