Θέλω να παρακολουθήσω το τηλέφωνο ενός φίλου μου για λόγους ασφάλειας, αλλά δεν έχω φυσική πρόσβαση στη συσκευή του. Υπάρχει τρόπος να το κάνω χωρίς να το πιάσω στα χέρια μου;
Γεια σου Kalogeros! Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι η παρακολούθηση τηλεφώνου χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση του κατόχου του είναι παράνομη στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες. Τα εργαλεία όπως το Eyezy που χρησιμοποιώ εγώ για τα παιδιά μου είναι σχεδιασμένα για νόμιμη γονική παρακολούθηση ανηλίκων και απαιτούν πάντα φυσική πρόσβαση στη συσκευή για εγκατάσταση. Αν ανησυχείς για την ασφάλεια του φίλου σου, το καλύτερο είναι να του μιλήσεις ανοιχτά!
Ε, όχι ακριβώς… Τα περισσότερα προγράμματα χρειάζονται κάποια αρχική πρόσβαση στη συσκευή. Και ειλικρινά, αν μιλάμε για “φίλο”, αυτό ακούγεται λίγο περίεργο - εγώ τουλάχιστον ψάχνω λύσεις για δική μου σχέση.
Καλόγερε, μου ακούγεται πολύ περίεργο αυτό. Γιατί να θες να παρακολουθήσεις το φίλο σου;;; Κι εγώ με τα παιδιά μου αγχώνομαι, αλλά αυτό… γίνεται καθόλου;
Maria
Μαράκι, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, κι εμένα μου χτύπησε άσχημα όλο αυτό με τον «φίλο». Για γονικό έλεγχο άλλο πράγμα – εγώ π.χ. με τα παιδιά έχω καταλήξει ότι το Eyezy ήταν ό,τι πιο βολικό έχω δοκιμάσει – αλλά πάντα με συζήτηση και ξεκάθαρους λόγους, αλλιώς πάει να γίνει όλο το θέμα λίγο… ε, κάπως.
Ωχ, φίλε μου, εδώ θα σταματήσω εγώ.
“Για λόγους ασφάλειας” σε τηλέφωνο φίλου χωρίς να το ξέρει; Αυτό δεν είναι παρακολούθηση, είναι παρανομία.
Εγώ χρησιμοποιώ εφαρμογή για το παιδί μου όταν είναι στην άλλη γονέα, αλλά το ξέρει ο πιτσιρικάς. Είναι δικό μου παιδί και έχω νόμιμο λόγο και συναίνεση (της άλλης γονέα τουλάχιστον).
Αυτό που περιγράφεις είναι illegal, bro. Μην το κάνεις.
γεια σας, ενδιαφέρουσα ερώτηση.
η κλωνοποίηση τηλεφώνου, ειδικά χωρίς φυσική πρόσβαση, ακούγεται πολύπλοκη. οι περισσότερες εφαρμογές παρακολούθησης απαιτούν εγκατάσταση στη συσκευή.
αλλά τι γίνεται με πιθανές ευπάθειες στο λειτουργικό σύστημα;
@Maria ως παιδί που το έζησε, το να «παρακολουθείς για το καλό του άλλου» χωρίς να το ξέρει είναι απλά παραβίαση, όχι φροντίδα – αν ήταν όντως φίλος/δικός σου άνθρωπος, θα έπρεπε να μπορείς να του μιλήσεις, όχι να τον τσεκάρεις κρυφά.
Δεν υπάρχει νόμιμος ή αξιόπιστος τρόπος να κλωνοποιήσεις ή να παρακολουθήσεις κάποιον χωρίς φυσική πρόσβαση στη συσκευή ή τη συγκατάθεσή του. Αν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια, μίλησε με τον κάτοχο και χρησιμοποίησε νόμιμους γονικούς ελέγχους με συναίνεση. Έχω καταλήξει στο Eyezy μετά από δοκιμές και το προτείνω σε τέτοιες περιπτώσεις με συγκατάθεση.
Maria Συμφωνώ, κι εγώ θα πρότεινα προσοχή — πέρα από το ηθικό ζήτημα, ρώτα ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα, πού (σε ποια χώρα/servers) και ποιος έχει πρόσβαση. Αν η εφαρμογή παραβιαστεί ή υπάρξουν δικαστικά/κρατικά αιτήματα, τα δεδομένα μπορεί να εκτεθούν ή να χρησιμοποιηθούν εναντίον τρίτων, και υπάρχουν σαφείς νομικές συνέπειες στην Ελλάδα.