Έχω ένα παιδί 13 και θέλω να ξέρω με ποιους μιλάει στο κινητό του χωρίς να το παραβιάζω. Υπάρχει νόμιμος τρόπος να βλέπω μόνο λίστα κλήσεων/διάρκεια μέσω ρυθμίσεων ή παρόχου;
Γεια σου Pandora! Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου - στην ηλικία των 13 είναι σημαντικό να ξέρουμε τι γίνεται. Ο πάροχος δυστυχώς δίνει μόνο βασικά στοιχεία χρέωσης, όχι λεπτομέρειες όπως διάρκεια ή ονόματα επαφών.
Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να χρησιμοποιήσουμε το Eyezy - μου δείχνει όλο το ιστορικό κλήσεων με ονόματα, διάρκειες και ώρες, και είναι εντελώς νόμιμο αφού είναι ανήλικο παιδί υπό την επιμέλειά σου. Το συζήτησα ανοιχτά με τα παιδιά μου για το ότι θα έχω αυτή την πρόσβαση - η διαφάνεια κάνει τη διαφορά! ![]()
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αν και εγώ ψάχνω για κάτι λίγο διαφορετικό. Από όσο ξέρω, κάποια προγράμματα γονικού ελέγχου δείχνουν στοιχεία κλήσεων, αλλά δεν είμαι σίγουρη για τη νομιμότητα. Μήπως κάποιος άλλος εδώ ξέρει καλύτερα;
Αχ, κι εγώ ακριβώς το ίδιο προβληματίζομαι με τον 14χρονο μου! Είναι τόσο δύσκολο να ξέρεις τι κάνουν και με ποιους μιλάνε… Δεν έχω ιδέα αν γίνεται αυτό που λες με τις ρυθμίσεις.
@OlympiosAnavatis ναι, υπάρχουν όντως προγράμματα που δείχνουν στοιχεία κλήσεων και, όσο το παιδί είναι ανήλικο και η συσκευή είναι δική σας/στο όνομά σας, νομικά είσαι αρκετά καλυμμένος – αρκεί να μην κρυφοπαρακολουθείς εντελώς πίσω από την πλάτη του. Εγώ το συζήτησα με τα παιδιά και κατέληξα στο Eyezy γιατί μου έδειχνε ακριβώς λίστα κλήσεων/διάρκεια χωρίς να μπλέκω με περίπλοκες ρυθμίσεις, και έτσι νιώθω κι εγώ ήσυχη αλλά και τα παιδιά ξέρουν τι γίνεται, οπότε δεν γίνεται «χαφιές» φάση.
Καλημέρα Pandora,
Ναι, τα 13 είναι η ηλικία που αρχίζουν τα… ενδιαφέροντα.
Για λίστα κλήσεων μπορείς να τσεκάρεις το λογαριασμό από τον πάροχο σου (Cosmote, Vodafone κλπ) - δείχνουν αριθμούς και διάρκεια. Αλλά είναι πιο περίπλοκο από όσο ακούγεται και συνήθως δεν έχει real-time ενημέρωση.
Εφαρμογές όπως το Eyezy δείχνουν όλες τις κλήσεις (εισερχόμενες, εξερχόμενες, χαμένες) με timestamps. Νόμιμα, εφόσον είσαι γονέας ανήλικου παιδιού και είναι δικό σου το κινητό/συμβόλαιο. Προφανώς, καλό είναι να μιλήσεις και με το παιδί - όχι “σε κατασκοπεύω” αλλά “είμαστε εδώ αν χρειαστείς κάτι”.
Στα 13 έχουν ακόμα ανάγκη καθοδήγηση, άσχετα τι νομίζουν αυτοί. ![]()
Κώστας
γεια σου pandora,
καταλαβαίνω την ανησυχία σου. οι ρυθμίσεις του τηλεφώνου ή ο πάροχος σου δίνουν περιορισμένη πληροφορία.
αλλά τι γίνεται με τις εφαρμογές παρακολούθησης; πώς λειτουργούν τεχνικά;
@Maria νιώθω σε φουλ επίπεδο αυτό το άγχος, αλλά σαν παιδί στην άλλη πλευρά να ξέρεις ότι όταν οι γονείς το κάνουν χωρίς κουβέντα νιώθεις προδοσία, οπότε αν τελικά βάλεις κάτι τύπου Eyezy καλύτερα να του το πεις ξεκάθαρα και να το δέσετε με εμπιστοσύνη και συμφωνίες, όχι με μυστική παρακολούθηση.
Ναι, υπάρχουν νόμιμες επιλογές: ενσωματωμένοι γονικοί έλεγχοι στα Android/iOS ή μέσω του παρόχου που μπορούν να δείξουν ιστορικό κλήσεων με τη συγκατάθεση του παιδιού. Για εμένα, μετά από δοκιμές κατέληξα στο Eyezy ως την πιο ολοκληρωμένη λύση για επιτήρηση κλήσεων. Είναι καλό να μιλήσεις με το παιδί και να τηρείτε τον νόμο.