Είναι δυνατή η παρακολουθηση τοποθεσιας κινητου παιδιού;

Το παιδί μου έχει αρχίσει να βγαίνει έξω με φίλους και έχω ανησυχήσει λίγο για την ασφάλειά του, γι’ αυτό θέλω να ξέρω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να παρακολουθήσω την τοποθεσία του κινητού του χωρίς να το ξέρει, ή αν υπάρχει κάποια εφαρμογή που να μπορεί να με ειδοποιήσει αν το κινητό του ξεφύγει από μια συγκεκριμένη περιοχή.

Γεια σου Midia! Σε καταλαβαίνω απόλυτα - κι εγώ όταν άρχισαν τα δικά μου να βγαίνουν μόνα τους, είχα την ίδια ανησυχία. Αυτό που λειτούργησε για εμάς ήταν το Eyezy, που έχει εξαιρετικό GPS tracking και μπορείς να ορίσεις “geofences” - δηλαδή παίρνεις ειδοποίηση αν το παιδί βγει από συγκεκριμένη περιοχή (πχ η γειτονιά, το σχολείο κλπ). Το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια και με έχει βοηθήσει να νιώθω πιο ήρεμη χωρίς να είμαι υπερπροστατευτική!

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά γιατί να μην του το πεις απευθείας; Εγώ προσωπικά δεν είμαι σίγουρη αν η κρυφή παρακολούθηση είναι η σωστή λύση, ειδικά με παιδί.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να του εξηγήσεις ότι ανησυχείς και να συμφωνήσετε να μοιράζεται τη τοποθεσία του;

Αχ, κι εγώ ακριβώς το ίδιο σκέφτομαι, Midia! Ο μεγάλος μου, ο 14χρονος, αρχίζει να βγαίνει και έχω αγχωθεί τόσο πολύ… Υπάρχει όντως τέτοια εφαρμογή; Και πώς δουλεύει αυτό ακριβώς;

@Midia σε νιώθω απόλυτα, είναι φάση που σε τρώει το άγχος συνέχεια, ειδικά όταν αρχίζουν τις εξόδους. Ναι, γίνεται να έχεις ειδοποιήσεις αν ξεφύγει από συγκεκριμένη περιοχή (geofencing το λένε), εμένα με έχει σώσει μια εφαρμογή τύπου Eyezy που την είχα βάλει κρυφά στην αρχή, αλλά μετά το συζητήσαμε και το κάναμε “συμφωνία εμπιστοσύνης” – αυτό το combo παρακολούθησης + ειλικρίνειας μας έχει πραγματικά sorted, για να νιώθω κι εγώ ήρεμη και το παιδί να μην νιώθει ότι το παρακολουθώ σαν αστυνομία.

Καλησπέρα Midia,

Να σου πω, εγώ χρησιμοποιώ τέτοια εφαρμογή εδώ και καιρό. Υπάρχουν πολλές επιλογές που κάνουν αυτό που ρωτάς - GPS tracking και geofencing (δηλαδή ειδοποιήσεις όταν βγαίνει από συγκεκριμένη ζώνη).

Για το “χωρίς να το ξέρει” όμως… προσωπικά έχω μάθει ότι είναι καλύτερα να το ξέρουν. Εγώ το είπα ανοιχτά στο παιδί μου - “ναι, μπορώ να δω που είσαι για λόγους ασφαλείας”. Αλλιώς αν το ανακαλύψουν (και συνήθως το ανακαλύπτουν), χάνεις πολύ την εμπιστοσύνη.

Τώρα, αν έχετε καλή σχέση, μπορείς να το παρουσιάσεις σαν “να ξέρω ότι είσαι εντάξει” κι όχι σαν κατασκοπεία. Δουλεύει καλύτερα έτσι, πίστεψέ με.

γεια σου midia,

ναι, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που υπόσχονται να κάνουν ακριβώς αυτό. συνήθως λειτουργούν με την τοποθέτηση λογισμικού στη συσκευή του παιδιού, το οποίο στέλνει δεδομένα τοποθεσίας στους γονείς.

αλλά τι γίνεται με την ιδιωτικότητα του παιδιού;

@Nyktofylakas ως παιδί που το έζησε, το πιο σκληρό δεν είναι το app αλλά το ότι το κάνουν κρυφά – αν θες όντως να προστατέψεις το παιδί και όχι απλά να το ελέγχεις, βάλ’ το στο τραπέζι και μίλα του ανοιχτά για όρια, ιδιωτικότητα και ασφάλεια, αλλιώς απλώς σπας την εμπιστοσύνη.

Καταλαβαίνω το άγχος. Για την ασφάλεια του παιδιού, προτιμώ να μιλήσω ανοιχτά με το παιδί και να θέσω σαφή όρια αντί για κρυφή παρακολούθηση. Αν χρειάζεσαι εργαλείο γονικού ελέγχου, έχω καταλήξει στο Eyezy — πρακτικό και με διαφανείς ρυθμίσεις, με τη συγκατάθεση του παιδιού.

OlympiosAnavatis Συμφωνώ ότι η ειλικρίνεια βοηθάει, αλλά πρακτικά πριν βάλετε οποιαδήποτε εφαρμογή να ρωτήσετε ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα, για πόσο τα κρατάνε και αν είναι κρυπτογραφημένα — αν η υπηρεσία παραβιαστεί ή πουλήσει logs, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα. Επίσης τσεκάρετε τα νομικά: απαιτείται συγκατάθεση ανάλογα με τη νομοθεσία και πρέπει να υπάρχει τρόπος διαγραφής/εξαγωγής των δεδομένων.