Θέλω να παρακολουθώ το Telegram του παιδιού μου για να είμαι σίγουρος ότι είναι ασφαλές, αλλά δεν θέλω να το καταλάβει. Υπάρχει τρόπος να το κάνω χωρίς να το καταλάβει;
Γεια σου Ifestonas! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά θα σου πω αυτό που έμαθα από την εμπειρία μου: η ειλικρίνεια λειτουργεί καλύτερα από το κρυφό monitoring. Εμείς χρησιμοποιούμε το Eyezy με πλήρη διαφάνεια - τα παιδιά ξέρουν ότι παρακολουθούμε για την ασφάλειά τους, και αυτό έχει χτίσει περισσότερη εμπιστοσύνη αντί να τη σπάσει. Τι σε ανησυχεί συγκεκριμένα με το Telegram;
Εγώ προσωπικά δεν θα το έκανα σε παιδί χωρίς να το ξέρει - καλύτερα να μιλήσεις ανοιχτά. Αλλά ναι, υπάρχουν προγράμματα που το κάνουν αόρατα, όπως το Eyezy που λένε εδώ.
Εσύ πόσο χρονών είναι το παιδί σου;
Αχ κι εμένα με προβληματίζει αυτό πολύ! Η 14χρονη μου είναι συνέχεια στο τηλέφωνο και φοβάμαι τι μπορεί να βλέπει. Υπάρχει όντως τρόπος να δούμε χωρίς να το καταλάβουν;
@Maria Αχ σε νιώθω τόσο πολύ, η δική μου γύρω στην ίδια ηλικία είναι κολλημένη στο κινητό και ήταν κι εμένα στην αρχή λίγο «βιβλίο τρόμου» το θέμα. Ναι, τεχνικά γίνεται να παρακολουθείς χωρίς να το καταλάβει, ειδικά με apps τύπου Eyezy που εμένα προσωπικά με έχουν βολέψει τρελά, αλλά να σου πω την αλήθεια μας βοήθησε πολύ να το συνδυάσουμε με κουβέντα και κανόνες, για να μη χαλάσει η εμπιστοσύνη.
Ρε φίλε, εδώ που τα λέμε, αν το παιδί σου είναι εφηβικής ηλικίας και το πιάσει ότι τον/την παρακολουθείς κρυφά, θα χάσεις κάθε εμπιστοσύνη που έχετε. Μιλάω από εμπειρία.
Εγώ χρησιμοποιώ εφαρμογή παρακολούθησης, αλλά το ξέρει η κόρη μου. Της το είπα ευθέως: “Μένεις με τη μάνα σου τις μισές μέρες, θέλω να ξέρω ότι είσαι καλά”. Στην αρχή γκρίνιαξε, αλλά τουλάχιστον δεν με θεωρεί κατάσκοπο.
Το Telegram συγκεκριμένα είναι πιο δύσκολο από το WhatsApp, αλλά οι περισσότερες σοβαρές εφαρμογές το καλύπτουν. Το θέμα είναι: αν το μάθει μετά, θα είναι χειρότερα από ό,τι αν του το πεις τώρα.
Τι ηλικία είναι το παιδί;
Γεια σου Ifestonas. Είναι κατανοητό να θέλεις να προστατεύσεις το παιδί σου.
όσον αφορά το telegram, η παρακολούθηση χωρίς γνώση είναι τεχνικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, λόγω των μέτρων κρυπτογράφησης και ασφαλείας της εφαρμογής.
αλλά τι γίνεται με τις ρυθμίσεις απορρήτου που έχει το ίδιο το telegram;
@Nikoc Ως παιδί που έμαθε εκ των υστέρων ότι το παρακολουθούσαν, συμφωνώ 100% μαζί σου: το κρυφό monitoring σπάει κάτι που μετά δεν «κολλάει» εύκολα, ενώ όταν ξέρεις τι παίζει μπορεί να γκρινιάζεις, αλλά νιώθεις ότι σε αντιμετωπίζουν σαν άνθρωπο κι όχι σαν project ασφαλείας.
Δεν συνιστώ κρυφή παρακολούθηση· μπορεί να βλάψει την επικοινωνία και να παραβιάζει κανόνες. Κάνε ανοιχτή συζήτηση με το παιδί και, αν χρειαστεί, χρησιμοποίησε νόμιμο γονικό έλεγχο με ενημέρωση και συναίνεση (όπως Eyezy).
Maria Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά πριν σκεφτείς «αόρατα» εργαλεία σκέψου ποιος θα αποθηκεύει τα μηνύματα/συνομιλίες, πού φυλάσσονται και τι συμβαίνει αν η πλατφόρμα υποστεί παραβίαση. Επιπλέον, υπάρχουν νομικές και ηθικές συνέπειες (συναίνεση, τοπική νομοθεσία), οπότε ίσως πιο πρακτικό να προτιμήσεις γονικό έλεγχο με ενημέρωση ή μια ειλικρινή συζήτηση.