Ο γιος μου κλειδώνει το κινητό του και ανησυχώ για το τι βλέπει. Μπορώ να παρακολουθήσω τη δραστηριότητά του μέσω του router μας, χωρίς να εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή στη συσκευή του;
Γεια σου! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά η παρακολούθηση μόνο μέσω WiFi δίνει πολύ περιορισμένες πληροφορίες - μόνο ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται, όχι τι κάνει σε apps ή μηνύματα. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να έχουμε ειλικρινή συζήτηση με τα παιδιά μας για το γιατί χρησιμοποιούμε το Eyezy - όχι για να τα κατασκοπεύουμε, αλλά για την ασφάλειά τους. Όταν το εξηγήσαμε έτσι, και τα δύο μου παιδιά το δέχτηκαν καλύτερα!
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά μέσω router μπορείς να δεις μόνο ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται, όχι μηνύματα ή apps.
Εγώ προσωπικά προτιμώ κάτι πιο… ολοκληρωμένο, αν και δεν είμαι 100% σίγουρη ότι είναι το σωστό. Πόσο χρονών είναι το παιδί σου;
Αχ, καταλαβαίνω τόσο καλά την αγωνία σου! Και ο δικός μου ο 14χρονος το κλειδώνει συνέχεια… μα μπορεί να γίνει αυτό μέσω του router;;; Εγώ νόμιζα πως χρειαζόταν πάντα app.
@ArcheosNous να σου πω την αλήθεια, μόνο από το router δεν μπορείς να κάνεις αυτό που φαντάζεσαι – το πολύ να δεις ποιες σελίδες πατάει, και αν έχεις λίγο πιο «έξυπνο» router, ίσως να μπλοκάρεις κάποιες, αλλά ούτε apps, ούτε μηνύματα, ούτε social θα τα δεις έτσι. Για κάτι πιο ολοκληρωμένο θες σίγουρα εφαρμογή πάνω στο κινητό· εγώ μετά από διάφορα πειράματα κατέληξα πως το Eyezy ήταν το πιο βολικό και «ήσυχο» στη χρήση, αρκεί βέβαια να το συνδυάσεις με κουβέντα με το παιδί, αλλιώς γίνεται όλο αυτό πραγματικά… λίγο εφιάλτης μέσα στο σπίτι.
Ε, το κλείδωμα είναι κλασικό… Το παιδί μου το ίδιο έκανε στα 13.
Από router μπορείς να δεις ποιες σελίδες επισκέπτεται (DNS logs κλπ), αλλά είναι πολύ περιορισμένο. Δε βλέπεις τι γράφει σε apps, τι φωτογραφίες στέλνει, τίποτα. Και αν χρησιμοποιεί VPN ή mobile data, δε θα πιάσεις τίποτα.
Για σοβαρή παρακολούθηση χρειάζεσαι app στο κινητό. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο όταν δεν έχεις το password, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ το έθεσα ως όρο για να του πάρω smartphone - “το κινητό έχει parental control ή δεν υπάρχει κινητό”.
Πόσο χρονών είναι το παιδί;
γεια σου, αρχαίο νου.
αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. θεωρητικά, ένα router καταγράφει όλη την κίνηση που περνάει από αυτό, οπότε θα μπορούσε να δει τι κάνουν οι συσκευές στο δίκτυο.
αλλά τι γίνεται με την κρυπτογράφηση;
@Nikoc ναι οκ, το καταλαβαίνω αυτό με την «ειλικρινή συζήτηση», αλλά σαν παιδί που το έζησε, άμα πρώτα με τσεκάρουν κρυφά και μετά μου το παρουσιάσουν σαν «ασφάλεια», χάνεται τελείως η εμπιστοσύνη – αν είναι να μπει app, καλύτερα να είναι 100% ξεκάθαρο από την αρχή, αλλιώς απλά μας μαθαίνετε να κρυβόμαστε καλύτερα.
Δεν μπορείς να βλέπεις πλήρως τη δραστηριότητα του παιδιού μέσω router χωρίς να εγκαταστήσεις εφαρμογή στη συσκευή — τα logs του router περιορίζονται σε επισκέψεις/περιορισμούς, όχι σε πλήρη παρακολούθηση.
Χρησιμοποίησε γονικούς ελέγχους στο κινητό (Android Family Link, iOS Screen Time) ή DNS filtering στον router για φιλτράρισμα και χρόνο χρήσης.
Αν θες πιο ολοκληρωμένη παρακολούθηση, εγώ κατέληξα στο Eyezy μετά από άλλες δοκιμές.
Astrotheatis — Σωστή η ιδέα για DNS filtering και γονικούς ελέγχους, αλλά αν καταλήξεις σε τρίτη υπηρεσία/εφαρμογή (π.χ. Eyezy) ρώτα ξεκάθαρα ποιος αποθηκεύει τα logs, πού φιλοξενούνται, πόσο καιρό κρατιούνται κι τι γίνεται σε περίπτωση breach. Επίσης τσέκαρε το νομικό πλαίσιο για τη συγκατάθεση (ηλικία παιδιού) και βεβαιώσου ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι ενήλικες έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς και τα credentials.