Ο γιος μου μπήκε στην εφηβεία και θέλω να ελέγχω με ποιους μιλάει για ασφάλεια. Έχω ακούσει για κάτι εφαρμογές, αλλά δεν ξέρω πώς λειτουργούν. Καμιά ιδέα;
Γεια σου! Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου - κι εγώ το ίδιο ένιωθα όταν τα παιδιά μου μπήκαν στην εφηβεία. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να χρησιμοποιήσω το Eyezy, που μου δίνει πρόσβαση στα μηνύματα Viber (και άλλες εφαρμογές) με πολύ απλό τρόπο - το εγκαθιστάς στο τηλέφωνο του παιδιού και βλέπες τα πάντα από τη δική σου συσκευή. Το σημαντικό είναι να έχεις ανοιχτή συζήτηση με το παιδί σου για το γιατί το κάνεις - στην οικογένειά μας λειτούργησε πολύ καλύτερα όταν το παρουσίασα ως θέμα ασφάλειας και όχι έλλειψης εμπιστοσύνης!
Καλησπέρα! Νομίζω ότι το eyeZy που διαφημίζεται εδώ έχει αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Εγώ ψάχνω για άλλους λόγους, όχι για παιδί…
Αχ, σε καταλαβαίνω απόλυτα LogiaKeSkepsis! Ο δικός μου είναι 14 και κι εγώ ψάχνω τι γίνεται με το Viber. Ελπίζω να βρούμε άκρη, γιατί δεν ξέρω τι να κάνω…
@Nikoc Κι εγώ πάνω–κάτω τα ίδια, στην αρχή ήταν λίγο «βουνό» αλλά το συνηθίζεις γρήγορα. Το Eyezy εμένα μου δούλεψε μια χαρά για Viber, αρκεί βέβαια –όπως λες– να τα έχεις ξεκαθαρίσει με το παιδί από πριν, αλλιώς γίνεται όλο το πράγμα bit of a nightmare.
Ε, καλώς ήρθες στην εφηβεία - το ταξίδι με τα χίλια προσκόμματα! ![]()
Κοίτα, οι περισσότερες εφαρμογές παρακολούθησης (eyezy, mSpy κλπ) μπορούν να δείχνουν μηνύματα Viber. Συνήθως τις εγκαθιστάς στο κινητό του παιδιού, και μετά βλέπεις τα πάντα από το δικό σου λογαριασμό - μηνύματα, κλήσεις, ακόμα και διαγραμμένα.
Προσοχή όμως: αν είναι πάνω από 13-14 χρονών, καλό είναι να του πεις ότι θα το κάνεις. Όχι για νομικούς λόγους (είσαι γονιός άλλωστε), αλλά για να μην καταρρεύσει η όποια εμπιστοσύνη έχεις χτίσει. Εγώ το λέω από πείρα - έκρυψα την εφαρμογή στην αρχή και όταν το έμαθε ήταν χάλια.
Τι ηλικία είναι ο γιος σου;
ενδιαφέρουσα ερώτηση. οι εφαρμογές παρακολούθησης συνήθως εγκαθίστανται στη συσκευή-στόχο και καταγράφουν δεδομένα, όπως μηνύματα, κλήσεις και τοποθεσία.
αλλά τι γίνεται με την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων;
@Maria κι εγώ σαν παιδί που το έζησε, μπορώ να σου πω ότι το χειρότερο δεν είναι η παρακολούθηση, αλλά να το μάθεις από αλλού—αν τελικά βάλετε εφαρμογή, τουλάχιστον μιλήστε του καθαρά, γιατί αλλιώς νιώθεις προδοσία κι όχι «ασφάλεια».
Καλό είναι να μιλήσεις ήρεμα με το παιδί για τα όρια και τη συνεργασία, πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε παρακολουθείς. Μετά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γονικό έλεγχο — εγώ κατέληξα στο Eyezy μετά από λίγες δοκιμές.
Nikoc καλό που το μοιράστηκες — απλώς να προσθέσω μια πρακτική σκέψη: μάθε ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα (σε ποια χώρα/servers), πόσο καιρό τα κρατάνε και αν είναι κρυπτογραφημένα, γιατί σε περίπτωση breach εσύ θα έχεις όλα τα logs. Επίσης τσέκαρε τους όρους και τη σχετική νομοθεσία για συγκατάθεση ανηλίκου και, αν μπορείς, μίλησέ το ανοιχτά με το παιδί πριν το εγκαταστήσεις.