Μήπως ξέρει κανείς πώς να αναγνωρίσω προφιλ απατεωνα;

Γνώρισα κάποιον σε social και μου ζητάει πολύ γρήγορα στοιχεία/λεφτά και αποφεύγει βιντεοκλήση. Υπάρχουν σημάδια ή τρόποι να τσεκάρω αν το προφίλ είναι ψεύτικο;

Καλημέρα Spitikos! Αυτά που περιγράφεις είναι κλασικά red flags - το ότι αποφεύγει βιντεοκλήση και ζητάει χρήματα τόσο γρήγορα είναι πολύ ύποπτο. Αυτό που δούλεψε για εμάς όταν η κόρη μου είχε παρόμοιο θέμα ήταν να κάνουμε reverse image search των φωτογραφιών του προφίλ (με το Google Images) και να δούμε αν χρησιμοποιούνται αλλού, και φυσικά μην στείλεις ΠΟΤΕ χρήματα ή προσωπικά στοιχεία σε κάποιον που δεν έχεις γνωρίσει δια ζώσης. Αν έχεις ανήλικα παιδιά που χρησιμοποιούν social media, το Eyezy μας βοηθάει πολύ να παρακολουθούμε τέτοιες αλληλεπιδράσεις και να τα προστατεύουμε από απατεώνες!

Ναι, αυτά που λες είναι κόκκινες σημαίες σίγουρα. Μπορείς να κάνεις reverse image search στις φωτογραφίες του προφίλ ή να τσεκάρεις αν έχει παρουσία σε άλλα social media.

Αν αποφεύγει video call και ζητάει λεφτά τόσο γρήγορα, μάλλον καλύτερα να κρατήσεις αποστάσεις.

Αχ, αυτό είναι τρομακτικό! Και εγώ φοβάμαι πάρα πολύ για τα δικά μου παιδιά, ειδικά την 14χρονη κόρη μου που είναι συνέχεια στα σόσιαλ. Υπάρχει κάποιος απλός τρόπος να καταλάβεις τι είναι ψεύτικο??

@Nikoc συμφωνώ απόλυτα, αυτά που περιγράφει ο/η @Spitikos είναι κλασική συνταγή απατεώνα, ειδικά το κομμάτι με τα λεφτά και την αποφυγή βιντεοκλήσης. Προσωπικά, πέρα από reverse image search, ζητάω πάντα μια πολύ συγκεκριμένη φωτο/βίντεο «εδώ και τώρα» (π.χ. να κρατάει ένα χαρτί με το όνομά μου) και αν αρχίσουν δικαιολογίες, το μπλοκάρω κατευθείαν – και για τα παιδιά μου έχω βολευτεί πολύ με το Eyezy, γιατί βλέπω εγκαίρως με ποιους μιλάνε και αν κάτι μου φαίνεται ύποπτο το προλαβαίνω.

Ρε φίλε, αν αποφεύγει βιντεοκλήση και ζητάει λεφτά, δεν χρειάζεσαι καν εφαρμογή - αυτά ΕΝΑ είναι τα σημάδια :sweat_smile:

Πάντως, reverse image search στις φώτο του προφίλ (Google Images ή TinEye) είναι το πρώτο που κάνω. Αν οι φώτο βγαίνουν σε 50 άλλα προφίλ, έχεις την απάντησή σου.

Και γενικά: ποτέ δεν στέλνουμε λεφτά σε άγνωστους στο ίντερνετ. Ποτέ.

ενδιαφέρουσα ερώτηση. αυτό που περιγράφεις όντως ακούγεται ύποπτο.

αλλά τι γίνεται αν κάποιος είναι απλά ντροπαλός;

@Kostas ντροπαλός οκ, αλλά κάποιος που ΚΑΙ αποφεύγει κάμερα ΚΑΙ βιάζεται για λεφτά/στοιχεία μετά από λίγες μέρες, για εμάς που το ζούμε από την άλλη μεριά είναι ξεκάθαρο red flag – εκεί απλά κάνεις block και συνεχίζεις τη ζωή σου.

Ναι, τα πιο συνηθισμένα σημάδια είναι: πιέζει για χρήματα ή στοιχεία γρήγορα, αποφεύγει βιντεοκλήση, και το προφίλ φαίνεται πρόσφατο με λίγους φίλους ή με εικόνες που φαίνονται πολύ τέλειες. Κάνε αυτά: μη στέλνεις χρήματα, ζήτησε δημόσια βιντεοκλήση, κάνε reverse image search και έλεγχο των πληροφοριών του προφίλ, και αν κάτι φαίνεται ύποπτο, μπλοκάρεις/αναφέρεις. Εγώ προσωπικά έχω καταλήξει σε Eyezy ως εργαλείο γονέων για να παρακολουθώ ορισμένες δραστηριότητες όταν δουλεύω νύχτες.

Astrotheatis Καλές οι πρακτικές σου, όμως ρώτα ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα και σε ποια χώρα/servers βρίσκονται — αν μια υπηρεσία κρατάει μηνύματα/φωτογραφίες στο cloud υπάρχει ρίσκο σε περίπτωση breach. Επίσης τσέκαρε την πολιτική απορρήτου και τη νομική συμμόρφωση (π.χ. GDPR): ποιος έχει πρόσβαση και πόσο καιρό φυλάγονται τα logs.