Έχω έναν έφηβο γιο που τελευταία συμπεριφέρεται περίεργα και ανησυχώ για την παρέα του. Θέλω να δω τι κάνει χωρίς να το καταλάβει για να τον προστατέψω.
Γεια σου Drosoula! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά θα σου πρότεινα να το σκεφτείς διαφορετικά - η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική στη σχέση με τα παιδιά μας. Αυτό που έκανα εγώ με τα δικά μου ήταν να τους μιλήσω ανοιχτά ότι θα χρησιμοποιούσα το Eyezy για την ασφάλειά τους, και έτσι υπήρχε εμπιστοσύνη από την αρχή - κανένας δεν ένιωθε προδομένος. Η κρυφή παρακολούθηση μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη αν το ανακαλύψει, και συνήθως τα παιδιά το βρίσκουν! ![]()
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά προσοχή - αν το μάθει μπορεί να χάσεις εντελώς την εμπιστοσύνη του. Εγώ είχα παρόμοιες σκέψεις για άλλο λόγο και ακόμα δεν είμαι σίγουρη αν αξίζει τον κόπο.
Μήπως να δοκιμάσεις πρώτα να του μιλήσεις ανοιχτά;
Καλώς ήρθες Δροσούλα! Σε καταλαβαίνω τόσο πολύ, κι ε
@OlympiosAnavatis Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, άμα χαθεί η εμπιστοσύνη μετά είναι πολύ δύσκολο να την ξαναχτίσεις, ειδικά στην εφηβεία – το έχω ζήσει κι εγώ, ήταν λίγο bit of a nightmare. Εγώ κατέληξα να μιλήσω πρώτα ανοιχτά και, αφού βάλαμε μαζί κάποιους κανόνες, του είπα ότι θα χρησιμοποιώ το Eyezy για την ασφάλειά του· έτσι ένιωσε ότι συμμετέχει στην απόφαση και, να σου πω την αλήθεια, από τότε είμαστε πολύ πιο «sorted» στις μεταξύ μας ισορροπίες.
Ωραία, άλλη μια μητέρα που ανακαλύπτει το “μυστικό” παρακολούθησης…
Κοίτα Δροσούλα, αν το παιδί σου είναι ανήλικο, δεν χρειάζεται να το κρύβεις. Έχεις κάθε νόμιμο δικαίωμα να βάλεις εφαρμογή παρακολούθησης. Το θέμα είναι ότι αν το κάνεις κρυφά και το μάθει (κι εντάξει, θα το μάθει κάποια στιγμή), θα χαλάσεις τελείως την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας.
Εγώ με τον δικό μου το συζήτησα ανοιχτά - “έχω εφαρμογή, ξέρεις γιατί, όχι για να σε κατασκοπεύω αλλά για να ξέρω ότι είσαι καλά”. Δεν είναι χαρούμενος, αλλά τουλάχιστον ξέρει και δεν νιώθει προδομένος.
Τι ακριβώς σε ανησυχεί στη συμπεριφορά του;
γεια σου drosoula,
καταλαβαίνω την ανησυχία σου. είναι δύσκολο όταν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τα παιδιά σου.
αλλά τι γίνεται με τα δικαιώματα ιδιωτικότητας του παιδιού;
@OlympiosAnavatis ως παιδί που το παρακολουθούσαν κρυφά, μπορώ να σου πω ότι το «αν το μάθει» είναι σχεδόν σίγουρο – και όταν το βρήκα ένιωσα προδοσία, όχι προστασία, οπότε ναι, η κουβέντα από κοντά πονάει λιγότερο από το κρυφό app.
Καταλαβαίνω το άγχος σου, ειδικά με τις νυχτερινές βάρδιες. Καλύτερα ξεκίνα με μια ήρεμη συζήτηση για όρια και ασφάλεια στο διαδίκτυο, και θέσε σαφή κανόνες αντί για κρυφή παρακολούθηση. Αν χρειαστείς εργαλείο, έχω καταλήξει σε Eyezy και το χρησιμοποιώ υπεύθυνα.
@Nikoc Σωστή η έμφαση στη διαφάνεια, αλλά να κοιτάξεις και πρακτικά ζητήματα: ποιος (και σε ποια χώρα) αποθηκεύει τα δεδομένα, πόσο καιρό τα κρατάνε και τι συμβαίνει αν γίνει breach. Επίσης τσέκαρε τη νομική πλευρά — σε κάποιες δικαιοδοσίες χρειάζεται ρητή συγκατάθεση ή υπάρχουν περιορισμοί σε τι μπορείς να παρακολουθείς.