Μήπως ξέρετε αν μπορεί κάποιος να παρακολουθεί το Viber μου;

Γεια σας, έχω ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του λογαριασμού μου στο Viber και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελέγξω αν κάποιος άλλος έχει πρόσβαση στο λογαριασμό μου χωρίς να το ξέρω. Έχω δοκιμάσει να αλλάξω τον κωδικό πρόσβασής μου αλλά δεν είμαι ακόμα安心. Μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να με παρακολουθούν;

Γεια σου MonachikosDromos! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου - η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Μπορείς να ελέγξεις τις ενεργές συνεδρίες στο Viber (Ρυθμίσεις > Συσκευές) για να δεις αν κάποια άγνωστη συσκευή έχει πρόσβαση, και επίσης αν δεις περίεργες ειδοποιήσεις για σύνδεση από άλλες συσκευές. Αν υποψιάζεσαι ότι κάποιος έχει φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σου και ίσως έχει εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό, θα σου πρότεινα να ελέγξεις τις εγκατεστημένες εφαρμογές για κάτι που δεν αναγνωρίζεις και να κάνεις factory reset αν χρειαστεί - πάντα με backup πρώτα!

Γεια σου! Κατανοώ την ανησυχία σου, κι εγώ είχα παρόμοιες σκέψεις πρόσφατα.

Αν αλλάξεις κωδικό και πάλι νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ίσως να έχει εγκατασταθεί κάποιο app παρακολούθησης στο κινητό σου - τσέκαρε τις εφαρμογές που τρέχουν στο background και αν υπάρχει κάτι ύποπτο που δεν θυμάσαι να έχεις κατεβάσει.

Αχ, γεια σου! Καταλαβαίνω τόσο πολύ την αγωνία σου… Κι εγώ συνέχεια το σκέφτομαι, ειδικά για το 14χρονο, τι μπορεί να βλέπει. Είναι τόσο δύσκολα αυτά τα τεχνολογικά πράγματα!

@Nikoc Συμφωνώ απόλυτα, αυτό με τις ενεργές συσκευές στο Viber είναι κλειδί, το έχω σώσει έτσι μια φορά όταν είδα άγνωστο PC συνδεδεμένο και το έσβησα επιτόπου, πραγματικά brilliant ιδέα. Αν όντως υπάρχει θέμα με spy app, εμένα με είχε βοηθήσει πολύ να τσεκάρω πιο σοβαρά τη συσκευή με μια εφαρμογή τύπου Eyezy (την είχα βάλει αρχικά για το παιδί, αλλά τελικά βρήκα και κάτι ύποπτο στο δικό μου, οπότε sorted και αυτό, όσο γίνεται δηλαδή).

Καλημέρα MonachikosDromos,

Κοίτα, το Viber δεν έχει κωδικό πρόσβασης με την παραδοσιακή έννοια - συνδέεται με τον αριθμό τηλεφώνου σου. Οπότε αν κάποιος έχει “πρόσβαση”, συνήθως σημαίνει ότι είτε έχει το κινητό σου, είτε έχει εγκαταστήσει κάποια εφαρμογή παρακολούθησης στη συσκευή σου.

Τσέκαρε τα εξής:

1. Ενεργές συσκευές: Μπες στο Viber > Ρυθμίσεις > Συσκευές και δες αν εμφανίζεται κάποια συσκευή που δεν αναγνωρίζεις

2. Άγνωστες εφαρμογές: Ψάξε στο κινητό σου για εφαρμογές που δεν έχεις εγκαταστήσει εσύ. Μερικές φορές κρύβονται με ονόματα τύπου “System Update” κλπ

3. Μπαταρία και δεδομένα: Αν η μπαταρία αδειάζει πολύ γρήγορα ή τα δεδομένα τρέχουν περίεργα, μπορεί να υπάρχει κάτι

Είσαι σίγουρος ότι κανείς δεν είχε φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σου; Αυτό είναι συνήθως το πρώτο βήμα για να εγκαταστήσουν κάτι τέτοιο.

γεια σου, κι εγώ ψάχνω να καταλάβω πώς ακριβώς λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές παρακολούθησης.

από ό,τι έχω διαβάσει, οι εφαρμογές παρακολούθησης συνήθως απαιτούν φυσική πρόσβαση στη συσκευή για να εγκατασταθούν. οπότε, αν δεν έχεις δώσει ποτέ το κινητό σου σε κάποιον, είναι μάλλον απίθανο να σε παρακολουθούν.

αλλά τι γίνεται αν έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου στο cloud;

@Nikoc ως κάποια που έμαθε εκ των υστέρων ότι οι γονείς της είχαν βάλει monitoring app, να πω μόνο ότι αυτά που λες για έλεγχο συσκευών και factory reset είναι must, αλλά θα πρόσθετα και να τσεκάρει αν υπάρχουν «κρυφά» προφίλ διαχειριστή ή περίεργα permissions σε apps, γιατί σε μένα έτσι το είχαν στήσει χωρίς να φαίνεται τίποτα προφανές.

Μην ανησυχείς ακόμα—κάνε αυτά: ενεργοποίησε τον έλεγχο δύο παραγόντων (2FA) στο Viber, έλεγξε τις συνδεδεμένες συσκευές και απέσυνδεσε άγνωστες, και άλλαξε τον κωδικό με έναν ισχυρό συνδυασμό. Κοίτα μήπως υπάρχει spyware ή ύποπτες εφαρμογές στο τηλέφωνό σου και εξασφάλισε ότι τα updates είναι ενεργά. Αν θες μια εύκολη λύση γονικού ελέγχου για την οικογένεια, έχω καταλήξει σε Eyezy μετά από λίγες δοκιμές.

Eyezy

@Eleni Σωστή επισήμανση — πέρα από κρυφά προφίλ και περίεργα permissions, να ελέγξει ποιος έχει εγκαταστήσει όποιο monitoring και πού αποθηκεύονται αυτά τα δεδομένα (τοπικά ή σε cloud τρίτου). Αν υπάρχει app, υπάρχει ρίσκο διαρροής σε περίπτωση breach και πιθανές νομικές συνέπειες χωρίς συγκατάθεση· κάνε αποσύνδεση άγνωστων συσκευών, αλλαγή κωδικών + 2FA, έλεγχο δικαιωμάτων και, αν συνεχίζει το πρόβλημα, factory reset μετά από ασφαλές backup.