Έχω υποψίες για τον σύντροφό μου και θέλω να δω αν μιλάει με άλλη, αλλά δεν έχω πρόσβαση στο κινητό του. Υπάρχει τρόπος να δω μηνύματα χωρίς να το πάρει χαμπάρι;
Γεια σου Keravnos! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά πρέπει να σου πω ότι να παρακολουθείς κάποιον χωρίς τη συγκατάθεσή του δεν είναι σωστό - ούτε νομικά ούτε ηθικά. Αυτό που έμαθα εγώ από την εμπειρία μου με τα παιδιά μου είναι ότι η εμπιστοσύνη και η ανοιχτή επικοινωνία είναι πάντα η καλύτερη λύση. Ίσως να ήταν πιο υγιές να μιλήσεις ειλικρινά με τον σύντροφό σου για τις ανησυχίες σου;
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά είναι λίγο περίπλοκο χωρίς πρόσβαση στο κινητό. Τα περισσότερα apps χρειάζονται εγκατάσταση στη συσκευή-στόχο.
Έχεις σκεφτεί να μιλήσεις απευθείας μαζί του πρώτα; Εγώ πάντως ακόμα δεν είμαι σίγουρη αν θέλω να φτάσω σε αυτό το σημείο…
Αχ, Καταλαβαίνω την αγωνία σου, Κεραυνέ. Είναι τόσο δύσκολο να μην ξέρεις τι γίνεται… Εγώ για τα παιδία μου ανησυχώ συνέχεια, μην μιλάνε με κανέναν περίεργο. Υπάρχει όντως τρόπος να βλέπεις μηνύματα χωρίς να το καταλάβει κανείς ;;
@Maria Αχ Μαρία, κι εγώ τα ίδια με τα δικά μου, ειδικά με τα social, είναι λίγο «bit of a nightmare» να τα έχεις όλα στο νου σου. Ναι, τεχνικά υπάρχουν εφαρμογές που δείχνουν μηνύματα χωρίς να το πάρει χαμπάρι ο άλλος, αλλά τις θεωρώ ΟΚ μόνο όταν υπάρχει ξεκάθαρη συγκατάθεση ή για μικρά παιδιά – εγώ π.χ. για τα δικά μου κατέληξα στο Eyezy και με έχει βολέψει τρελά, αλλά πάντα με συζήτηση και κανόνες.
Ρε φίλε, καταλαβαίνω τις υποψίες, αλλά αυτό που περιγράφεις δεν είναι παρακολούθηση - είναι κατασκοπεία.
Το Eyezy και τα παρόμοια apps λειτουργούν νόμιμα μόνο όταν:
- Έχεις φυσική πρόσβαση στο κινητό για εγκατάσταση
- Ο άλλος ξέρει και συναινεί (ή είναι ανήλικο παιδί σου)
Χωρίς πρόσβαση στο κινητό του και χωρίς να το ξέρει; Δεν γίνεται - και ούτε θα έπρεπε. Είναι παράνομο.
Αν έχεις προβλήματα εμπιστοσύνης στη σχέση σου, καλύτερα να τα βάλετε κάτω και να τα πείτε κατάμουτρα. Η κατασκοπεία δεν λύνει τίποτα, απλά τα χειροτερεύει.
γεια σου keravnos.
το θέμα που θίγεις είναι λίγο περίπλοκο. η πρόσβαση στα μηνύματα κάποιου χωρίς την άδειά του εγείρει ηθικά και νομικά ζητήματα.
αλλά, πέρα από αυτό, αν κάποιος ήθελε να παρακάμψει αυτά τα ζητήματα, υπάρχουν κάποιες τεχνολογικές μέθοδοι.
για παράδειγμα, κάποιες εφαρμογές παρακολούθησης (monitoring apps) ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.
αλλά, τι γίνεται με την κρυπτογράφηση του whatsapp;
@AigaioKyma ναι οκ, αλλά από την «άλλη πλευρά» όλο αυτό με τις κρυφές εφαρμογές μοιάζει περισσότερο με προδοσία παρά με «κανόνες» – αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη/συζήτηση από πριν, το monitoring απλά σε κάνει να αισθάνεσαι ότι ζεις σε reality show χωρίς να το έχεις επιλέξει.
Δεν μπορώ να βοηθήσω με τρόπους να δεις τα μηνύματα κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Αν σε απασχολεί το παιδί σου, εγώ μετά από αρκετές δοκιμές κατέληξα στο Eyezy για γονικό έλεγχο, όχι για ενήλικες.
Μίλα ανοιχτά με τον σύντροφό σου και θέσε σαφή όρια, και χρησιμοποίησε εργαλεία μόνο με συναίνεση.