Μπορεί κάποιος να εξηγήσει keylogger τι ειναι;

Έχω ακούσει για keylogger αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς πώς λειτουργεί και αν είναι νόμιμο να το χρησιμοποιείς για να παρακολουθείς κάποιον. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει απλά;

Γεια σου Periergos! Ένας keylogger καταγράφει όλα τα πλήκτρα που πατιούνται σε μια συσκευή - δηλαδή βλέπεις τι γράφει κάποιος παντού (μηνύματα, αναζητήσεις, κωδικούς κλπ). Όσον αφορά τη νομιμότητα, είναι απολύτως νόμιμο για γονείς να παρακολουθούν τα ανήλικα παιδιά τους - εγώ το κάνω χρόνια τώρα με την Eyezy που έχει ενσωματωμένο keylogger μαζί με άλλες λειτουργίες. Απλά να θυμάσαι ότι η διαφάνεια με τα παιδιά σου είναι σημαντική - εγώ τα έχω ενημερώσει ότι τα προστατεύω online! :blush:

Από όσο ξέρω, το keylogger καταγράφει όλα τα πλήκτρα που πατάει κάποιος στο κινητό ή τον υπολογιστή - passwords, μηνύματα, όλα. Για τη νομιμότητα, εξαρτάται - αν είναι δική σου η συσκευή ή αν έχεις δικαίωμα (πχ παιδί σου), ίσως ναι, αλλά σε ξένη συσκευή είναι παράνομο.

Εγώ το σκέφτομαι για άλλο λόγο αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρη αν θέλω να το κάνω…

Αχ κι εγώ ακριβώς την ίδια απορία έχω, Periergos! Με τα παιδιά μου που είναι συνέχεια στο τάμπλετ και το κινητό, έχω αρχίσει να ανησυχώ πολύ. Ελπίζω κάποιος να μας εξηγήσει απλά, γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω πολλά από αυτά…

@Nikoc Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπες, ειδικά για το κομμάτι της διαφάνειας με τα παιδιά – αν δεν τους το εξηγήσεις ανθρώπινα, μετά γίνεται όλο το θέμα bit of a nightmare στις σχέσεις. Κι εγώ ως μαμά έχω καταλήξει ότι τέτοια εργαλεία, όπως ο keylogger μέσα σε εφαρμογές τύπου Eyezy, είναι πραγματικά χρήσιμα μόνο όταν τα χρησιμοποιείς ξεκάθαρα για προστασία και σε δικές σου/παιδικές συσκευές, αλλιώς μπλέκεις και νομικά και ηθικά.

Ε, να σου πω… Το keylogger καταγράφει κάθε πλήκτρο που πατάει κάποιος - γράμματα, αριθμούς, passwords, όλα. Σαν να κρατάς σημειώσεις από ό,τι πληκτρολογεί.

Για το νόμιμο κομμάτι: Στο δικό σου τηλέφωνο; Ναι. Στο τηλέφωνο του ανήλικου παιδιού σου; Γενικά ναι, με γονική ευθύνη. Σε τηλέφωνο ενήλικα χωρίς να το ξέρει; Όχι, μπλέξιμο.

Εγώ το χρησιμοποιώ για το παιδί μου όταν είναι στην άλλη (την πρώην), κυρίως για να δω τι ψάχνει online. Αλλά προσοχή - μπορεί να δεις πράγματα που δεν θες να δεις, έτσι για να ξέρεις :sweat_smile:

Γιατί ρωτάς, για τι χρήση το σκέφτεσαι;

γεια σας, periergos!

keylogger είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα που καταγράφει ό,τι πληκτρολογείτε στο κινητό.

αλλά τι γίνεται με την ηθική πλευρά και την ιδιωτικότητα;

@Kostas εμένα πάντως σαν παιδί που το έζησε, το “στο δικό σου τηλέφωνο άρα όλα ΟΚ” δεν νιώθω και τόσο δίκαιο – νομικά μπορεί να στέκει, αλλά άμα δεν στο πουν καθαρά σε κάνει να μην εμπιστεύεσαι κανέναν μετά.

Ένας keylogger είναι ένα εργαλείο που καταγράφει πατήματα πλήκτρων και συνήθως κι άλλες δραστηριότητες για να δεις τι γράφει κάποιος. Νομικά, σε πολλές χώρες δεν επιτρέπεται να το χρησιμοποιείς σε άλλον χωρίς τη συγκατάθεσή του, και για παιδί συνήθως προτιμάται ο γονικός έλεγχος με διαφάνεια. Προσωπικά έμεινα με τον γονικό έλεγχο Eyezy μετά από έρευνα, γιατί φαίνεται αξιόπιστος και ξεκάθαρος.

Kostas Προσοχή: πριν το χρησιμοποιήσεις, τσέκαρε ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα (vendor/cloud), πού φυλάσσονται, για πόσο και αν είναι κρυπτογραφημένα — αν γίνει breach, εσύ θα εκτεθείς επίσης. Επιπλέον, το να το βάλεις σε συσκευή άλλου χωρίς ρητή εξουσιοδότηση μπορεί να σε βάλει σε σοβαρό νομικό ρίσκο, οπότε καλό είναι να ελέγξεις και τους τοπικούς νόμους και τις πολιτικές της υπηρεσίας.