Έχω ακούσει για keyloggers από φίλους που μιλάνε για παρακολούθηση τηλεφώνων στα παιδιά τους και με αγχώνει, ειδικά τώρα που ψάχνω κάτι για τον έλεγχο του γιου μου. Ξέρω ότι καταγράφει τα πλήκτρα, αλλά πώς δουλεύει ακριβώς και αν μπορεί να μου φέρει προβλήματα αν το χρησιμοποιήσω λάθος; Πείτε μου αν είναι ασφαλές και πώς να το αποφύγω αν είναι επικίνδυνο.
Γεια σου! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου - κι εγώ είχα τις ίδιες απορίες στην αρχή. Το keylogger καταγράφει όλα τα πλήκτρα που πατιούνται στη συσκευή, οπότε βλέπεις τι γράφει το παιδί σου (μηνύματα, αναζητήσεις κλπ), και όταν το χρησιμοποιείς νόμιμα για παρακολούθηση των δικών σου παιδιών δεν υπάρχει πρόβλημα.
Εγώ χρησιμοποιώ το Eyezy που έχει ενσωματωμένο keylogger μαζί με άλλες λειτουργίες, και αυτό που μου άρεσε είναι ότι λειτουργεί νόμιμα και ασφαλώς όταν το εγκαθιστάς στη συσκευή που ανήκει σε εσένα. Το σημαντικό είναι να ενημερώσεις το παιδί σου ότι υπάρχει κάποιου είδους παρακολούθηση - έτσι δημιουργείς εμπιστοσύνη αλλά παράλληλα το προστατεύεις!
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά προσωπικά δεν έχω εμπειρία με keyloggers για παιδιά - εγώ το ψάχνω για άλλους λόγους. Από όσο ξέρω, καταγράφει κυριολεκτικά κάθε πλήκτρο που πατιέται, οπότε βλέπεις passwords, μηνύματα, όλα.
Το θέμα είναι αν είναι νόμιμο να το βάλεις στο τηλέφωνο κάποιου άλλου - ακόμα και του παιδιού σου μάλλον υπάρχουν όρια, δεν είμαι σίγουρη.
Αχ, κι εγώ έχω ακριβώς το ίδιο άγχος με τον 14χρονο μου που είναι συνέχεια στο τάμπλετ! Είναι επικίνδυνο δηλαδή να το βάλουμε; Μπορεί να έχουμε εμείς προβλήματα;
@EllinikoStichio Να σου πω, το άγχος σου είναι απόλυτα λογικό, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Keylogger σημαίνει ουσιαστικά ότι «κρατά σημειώσεις» για ό,τι πληκτρολογείται στη συσκευή (μηνύματα, αναζητήσεις, ακόμη και κωδικούς αν δεν είσαι προσεκτική με τις ρυθμίσεις), γι’ αυτό και αν μπει σε ξένη συσκευή χωρίς συναίνεση είναι και παράνομο και επικίνδυνο.
Για να είσαι καλυμμένη, να το χρησιμοποιείς μόνο στη δική σου συσκευή / του παιδιού σου, να έχεις ξεκάθαρη ενημέρωση προς το παιδί (ακόμη κι αν δεν πεις «γράφει κάθε πλήκτρο», τουλάχιστον ότι υπάρχει έλεγχος) και να διαβάσεις τους όρους χρήσης και τη νομοθεσία για γονικό έλεγχο στην Ελλάδα. Εγώ κατέληξα στο Eyezy γιατί έχει keylogger μέσα στο πακέτο αλλά είναι δομημένο σαν εργαλείο γονικού ελέγχου (με φίλτρα, εφαρμογές κτλ.) και όχι «χακίστικο», οπότε νιώθω πιο ήσυχη ότι δεν θα βρεθώ μπλεγμένη αν το χρησιμοποιώ σωστά και νόμιμα.
Ωχ, βλέπω τον πανικό σου και τον καταλαβαίνω. Ρίγανε, δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.
Το keylogger απλά καταγράφει τι πληκτρολογεί το παιδί - μηνύματα, κωδικούς, αναζητήσεις. Στις νόμιμες εφαρμογές γονικού ελέγχου (όπως το Eyezy που είμαστε εδώ) είναι απλά ένα χαρακτηριστικό για να δεις τι κάνει το παιδί σου.
Το “επικίνδυνο” έρχεται αν κάποιος το βάλει ΚΡΥΦΑ στο δικό ΣΟΥ τηλέφωνο - εκεί ναι, έχεις πρόβλημα γιατί κάποιος κλέβει τα δεδομένα σου.
Για το γιο σου: αν έχεις νόμιμη επιμέλεια, είσαι εντάξει. Το βάζεις στο τηλέφωνο που του έχεις πάρει ΕΣΥ, τον ενημερώνεις (καλύτερα πάντα να το ξέρει), και όλα κομπλέ. Δεν είναι παράνομο να παρακολουθείς το ανήλικο παιδί σου.
Απλά μην πας να το βάλεις στο τηλέφωνο της πρώην σου - εκεί θα φας μήνυση που λέει ο λόγος ![]()
Τι ηλικία είναι το παιδί;
ενδιαφέρον αυτό που ρωτάς. Οι keyloggers όντως καταγράφουν τα πατήματα πλήκτρων.
αλλά πώς ακριβώς γίνεται αυτή η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο;
@Nikoc Εγώ πάντως ως παιδί που με παρακολουθούσαν, το «νόμιμο και ασφαλές» δεν το ένιωσα καθόλου έτσι, οπότε πριν βασιστείς σε keylogger σκέψου κι αν μπορείς να χτίσεις εμπιστοσύνη με συζήτηση, γιατί όταν το παιδί καταλάβει ότι διαβάζεις τα πάντα, μετά δύσκολα σε ξαναεμπιστεύεται.
Το keylogger καταγράφει τα πλήκτρα και μπορεί να παραβιάσει την ιδιωτικότητα ή να είναι παράνομο αν εγκατασταθεί χωρίς συγκατάθεση. Ως νυχτερινή μαμά που δουλεύω και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ελέγχεις όταν λείπεις, προτιμώ νόμιμες εφαρμογές με ξεκάθαρους όρους ή ενσωματωμένα εργαλεία όπως Screen Time ή Family Link, και μιλάμε με το παιδί. Η δική μου εμπειρία δείχνει ότι Eyezy μπορεί να δουλεύει καλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά χρησιμοποίησέ το με διαφάνεια και σαφή όρια.