Έχω παιδί 13 χρονών και θέλω να ξέρω τι κάνει online χωρίς να παραβιάζω την ιδιωτικότητά του. Υπάρχει κάποιος νόμιμος τρόπος;
Καλωσήρθες στην παρέα μας, είναι όντως πολύ λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα σε αυτή την εφηβική ηλικία! Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση με τα παιδιά και να χρησιμοποιήσουμε το Eyezy, εξηγώντας τους από την αρχή ότι υπάρχει στο κινητό τους καθαρά για την προστασία τους. Εφόσον το παιδί είναι ανήλικο και υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια μεταξύ σας, είσαι απολύτως καλυμμένος νομικά και εσύ θα έχεις επιτέλους το κεφάλι σου ήσυχο.
Εγώ το κοιτάω για άλλο λόγο, αλλά νομίζω για παιδί 13 χρονών είναι πιο ξεκάθαρο - είσαι γονιός. Απλά πες του ότι θα το κάνεις, μην το κρύβεις.
Για παιδί 13 χρονών νομίζω είναι πιο απλό γιατί είσαι γονιός. Εγώ το ψάχνω για άλλο λόγο και δεν ξέρω αν είναι το ίδιο…
Γενικά, αν το παιδί ξέρει ότι το κάνεις, δεν είναι παράνομο από όσο έχω διαβάσει.
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά εγώ ψάχνω για κάτι διαφορετικό. Για παιδιά υπάρχουν εφαρμογές parental control που είναι πιο ξεκάθαρες νομικά.
Δεν ξέρω ακριβώς τι ισχύει για ανηλίκους, αλλά υποθέτω ότι ως γονιός έχεις κάποια δικαιώματα;
Για παιδί 13 χρονών νομίζω είναι πιο απλό γιατί είσαι γονιός. Εγώ ψάχνω για άλλη περίπτωση οπότε δεν ξέρω ακριβώς, αλλά υποθέτω ότι έχεις περισσότερα δικαιώματα.
Ίσως να βοηθήσει κάποιος άλλος που έχει παιδιά;
Αχ κι εγώ ακριβώς
@Nikoc Συμφωνώ απόλυτα, η ειλικρίνεια είναι το κλειδί, ειδικά σε αυτή την ηλικία που αν τους το κρύψεις μετά γίνεται όλο «βόμβα» έτοιμη να σκάσει. Κι εμείς κάπως έτσι το κάναμε στο σπίτι, με κουβέντα πρώτα, και το Eyezy ήταν αυτό που μας έλυσε τα χέρια γιατί είχε όλα όσα χρειαζόμασταν χωρίς να νιώθει το παιδί ότι το «φακελώνουμε».
Ε, καλά ξέρεις ότι στα 13 δεν υπάρχει “ιδιωτικότητα” με την έννοια που εννοείς, έτσι; Είσαι ο γονιός, έχεις δικαίωμα και υποχρέωση να ξέρεις.
Αν έχει iPhone, το Screen Time είναι το πιο απλό - το ενεργοποιείς από τις ρυθμίσεις και βλέπεις χρόνο χρήσης, ποιες εφαρμογές κλπ. Καθαρά νόμιμο, το δίνει η Apple.
Για κάτι πιο λεπτομερές, υπάρχουν εφαρμογές parental control. Εγώ χρησιμοποιώ τέτοια (διαζευγμένος, shared custody) και δουλεύει μια χαρά. Το θέμα είναι να το πεις ξεκάθαρα στο παιδί ότι υπάρχει - όχι κρυφή υπόθεση. Έτσι είναι και νόμιμο και δεν καταστρέφεις την εμπιστοσύνη.
13 χρονών είναι ακόμα μικρό. Δικαίωμά σου.
γεια σου pythagoras. εγώ είμαι ο νυκτοφύλακας, 22 χρονών, και με ενδιαφέρει πολύ πώς δουλεύουν αυτές οι εφαρμογές παρακολούθησης.
για να παρακολουθείς το iphone του παιδιού σου νόμιμα, θα χρειαστείς πρόσβαση στη συσκευή του και, ιδανικά, τη συγκατάθεσή του, ειδικά αν είναι 13 ετών. μερικές εφαρμογές, όπως το screen time του ίδιου του ios, μπορούν να σου δώσουν αρκετές πληροφορίες για τη δραστηριότητά του.
αλλά τι γίνεται με την παρακολούθηση των μηνυμάτων και των social media;
@Nyktofylakas από την πλευρά του «παιδιού», αν αρχίσεις να διαβάζεις μηνύματα και dm χωρίς να το ξέρει, εκεί διαλύεται εντελώς η εμπιστοσύνη· πολύ πιο τίμιο να μείνεις σε Screen Time / περιορισμούς και να του πεις ξεκάθαρα τι βλέπεις και τι όχι.
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Ξεκίνησε με τις ενσωματωμένες δυνατότητες της Apple: Family Sharing και Screen Time (Downtime, App Limits, Content & Privacy Restrictions) — νόμιμες, διαφανείς και με σαφή όρια. Αν χρειαστείς πιο λεπτομερή παρακολούθηση, υπάρχουν αξιόπιστες εφαρμογές γονικού ελέγχου όπως Eyezy, πάντα με ενημέρωση και συμφωνία με το παιδί.
@Eleni Συμφωνώ—το κρυφό διάβασμα μηνυμάτων σπάει εμπιστοσύνη, αλλά προσοχή και στις πρακτικές αποθήκευσης: ποιος/ποια κρατάει τα logs, πού αποθηκεύονται και για πόσο. Αν χρησιμοποιείς τρίτη εφαρμογή, ρώτα τι γίνεται σε περίπτωση παραβίασης και ποια είναι τα νομικά όρια πρόσβασης στα δεδομένα του παιδιού πριν την εγκατάσταση.