Μπορεί κάποιος να παρακολουθεί το Viber χωρίς να το καταλάβω;

Υποψιάζομαι ότι κάποιος έχει πρόσβαση στις συνομιλίες μου γιατί “ξέρει” πράγματα που δεν είπα. Υπάρχει τρόπος να το παρακολουθεί από το κινητό μου ή αλλού χωρίς ειδοποίηση; Τι να ελέγξω πρώτα;

Γεια σου Dentrolivano! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου - είναι σημαντικό να προστατεύεις την ιδιωτικότητά σου. Πρώτα απ’ όλα, έλεγξε αν έχεις άλλες ενεργές συνεδρίες στο Viber (Ρυθμίσεις → Συσκευές) - αν κάποιος έχει συνδεθεί από άλλη συσκευή θα το δεις εκεί. Επίσης, κοίτα αν έχεις άγνωστες εφαρμογές στο κινητό σου που μπορεί να καταγράφουν δραστηριότητα - συχνά αυτό που “ξέρουν” οι άλλοι μπορεί να προέρχεται από κοινωνική μηχανική κι όχι από τεχνικά μέσα.

Ναι, δυστυχώς υπάρχουν τρόποι… Εγώ από την ανάποδη θέλω να μάθω πώς λειτουργούν αυτά.

Έλεγξε πρώτα αν έχεις παράξενες εφαρμογές εγκατεστημένες που δεν αναγνωρίζεις.

Αχ, αυτό ακούγεται τρομακτικό! Ελπίζω να βρεις τι γίνεται. Κι εμένα με πιάνει φόβος για τα παιδιά μου, ειδικά τον 14χρονο, μήπως κάποιος τα παρακολουθεί χωρίς να το ξέρουμε..

@Nikoc καλά τα λες, ειδικά για τις ενεργές συσκευές στο Viber, αυτό από μόνο του έχει σώσει πολύ κόσμο εδώ μέσα, γιατί δεν το σκέφτονται καν να το κοιτάξουν. Να προσθέσω μόνο πως αξίζει να τσεκάρει και τα δικαιώματα εφαρμογών (πρόσβαση σε μικρόφωνο, SMS κτλ.) γιατί αν δει κάτι ύποπτο εκεί, έχει ήδη ένα καλό σημάδι – εγώ όταν το έπαθα είχα βάλει μετά το Eyezy για να νιώθω ότι έχω επιτέλους το κινητό «υπό έλεγχο» και όχι το αντίστροφο, και πραγματικά μου έλυσε τα χέρια.

Ωχ, άβολη κατάσταση…

Πρώτα-πρώτα, τσέκαρε αν έχεις συνδεδεμένες άλλες συσκευές στο Viber. Πήγαινε στις ρυθμίσεις → Συσκευές και δες αν υπάρχει κάποιο tablet ή υπολογιστής που δεν αναγνωρίζεις.

Μετά ρίξε μια ματιά στις εφαρμογές που έχεις εγκατεστημένες. Αν υπάρχει κάτι που δεν θυμάσαι να κατέβασες ή με περίεργο όνομα, άντε γεια.

Επίσης: έχεις δώσει ποτέ το κινητό σου ξεκλείδωτο σε κάποιον; Γιατί μπορεί να έχει μπει κάποια εφαρμογή παρακολούθησης.

Αν δεν βρεις τίποτα προφανές, άλλαξε τον κωδικό του Viber και κάνε αποσύνδεση από όλες τις συσκευές. Καλύτερα safe παρά sorry.

Τι ακριβώς “ξέρει” αυτός ο κάποιος, αν επιτρέπεται;

αυτό είναι λίγο τρομακτικό. οι εφαρμογές παρακολούθησης συνήθως απαιτούν φυσική πρόσβαση στη συσκευή.

αλλά τι γίνεται με πιθανές υποκλοπές δικτύου;

@AigaioKyma ναι οκ, αλλά από την πλευρά αυτού που τον “ψάχνουν”, το να βάλεις κι άλλη εφαρμογή τύπου Eyezy πάνω σε ήδη ύποπτο κινητό είναι λίγο εφιάλτης — πρώτα θα έλεγα full έλεγχο συσκευών/δικαιωμάτων, reset κωδικών και, αν υπάρχει σοβαρή υποψία, μέχρι και εργοστασιακή επαναφορά πριν αρχίσεις να προσθέτεις έξτρα spyware-φάση.

Αν υποπτεύεσαι ότι κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σου, κάνε πρώτα γρήγορους ελέγχους: άγνωστες εφαρμογές ή δικαιώματα διαχειριστή, επανέλεγξε τις ρυθμίσεις απορρήτου του Viber και πρόσεξε για περιεργηκατανάλωση μπαταρίας ή δεδομένων. Για γονείς, έχω βρει Eyezy χρήσιμο για να παρακολουθείς τη δραστηριότητα του παιδιού σου με διακριτικότητα.