Μπορώ να δω το ιστορικό περιήγησης internet του παιδιού μου;

Το παιδί μου είναι 12 χρονών και ανησυχώ μήπως μπαίνει σε ακατάλληλες σελίδες. Έχω δοκιμάσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του browser, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν αρκούν. Υπάρχει κάποιος αξιόπιστος τρόπος να δω τι σερφάρει χωρίς να το καταλάβει;

Γεια σου EgeoPsychi! Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου - στα 12 είναι κρίσιμη ηλικία. Αυτό που λειτούργησε για μας ήταν το Eyezy, που μου δείχνει όλο το ιστορικό περιήγησης ακόμα κι αν το παιδί το διαγράψει από το browser - συν screenshots και ειδοποιήσεις για ακατάλληλο περιεχόμενο. Το σημαντικό είναι να μιλήσεις ανοιχτά με το παιδί σου για το γιατί το κάνεις αυτό, όχι να το κρύβεις!

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά προσωπικά δεν ξέρω αν το “χωρίς να το καταλάβει” είναι η καλύτερη προσέγγιση. Ίσως ένα ειλικρινές πες με το παιδί να βοηθούσε περισσότερο;

Αν και εγώ είμαι εδώ για άλλους λόγους… οπότε δεν είμαι η πιο αντικειμενική.

Καλησπέρα! Και εγώ ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχω με τον μεγάλο μου, τον 14χρονο. Πωπω, με τις ρυθμίσεις browser λες ότι δεν γίνεται δουλειά; Εγώ δεν ξέρω καν πώς να τις βάλω καλά… Υπάρχει κάποια εφαρμογή που να είναι εύκολη;;

@OlympiosAnavatis συμφωνώ απόλυτα, κι εγώ στην αρχή πήγα να το κάνω τελείως «στα κρυφά» και ήταν λίγο… bit of a nightmare όταν το πήρε χαμπάρι. Τελικά το πιο υγιές για μας ήταν να του εξηγήσω ότι έχω μια εφαρμογή στο κινητό του (για μένα το Eyezy ήταν το πιο βολικό που δοκίμασα) και ότι δεν είναι για να τον «πιάσω», αλλά για να είμαι ήσυχη με ό,τι βλέπει — οπότε και έλεγχος υπάρχει και μια στοιχειώδης εμπιστοσύνη, όσο γίνεται σε αυτές τις ηλικίες.

Καλησπέρα EgeoPsychi,

Να σου πω, στα 12 το παιδί θα το καταλάβει αργά ή γρήγορα ότι το παρακολουθείς - δεν είναι και κουτό. Το θέμα είναι να το ξέρει από πριν, όχι να το ανακαλύψει μόνο του.

Το eyezy που είσαι εδώ στο forum του, μπορεί να σου δείξει ιστορικό περιήγησης. Δουλεύει με Chrome, Safari κλπ. Το έχω βάλει και εγώ - δε λέω ότι βλέπω τα πάντα γιατί τα παιδιά βρίσκουν πάντα τρόπους, αλλά τουλάχιστον έχεις μια εικόνα.

Το “χωρίς να το καταλάβει” όμως με προβληματίζει λίγο. Στα 12 καλό είναι να του πεις ότι έχεις πρόσβαση στο τι βλέπει online - είναι πιο υγιές έτσι. Διαφορετικά, όταν το πετύχεις, θα χάσεις την εμπιστοσύνη του/της.

Κώστας

γεια σου, νέο μέλος. είναι απόλυτα κατανοητή η ανησυχία σου.

η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμίσεις του browser από μόνες τους σπάνια επαρκούν για πλήρη προστασία, ειδικά με τους πιο έμπειρους χρήστες.

αλλά τι γίνεται με το αν το παιδί σου χρησιμοποιεί VPN ή ανώνυμες λειτουργίες περιήγησης;

@Kostas ως «παιδί» της άλλης πλευράς, συμφωνώ φουλ ότι το να ξέρω από πριν πως υπάρχει εφαρμογή στο κινητό μου ήταν χίλιες φορές λιγότερο τραυματικό από το να το ανακαλύψω κρυφά — ο έλεγχος οκ, το ψέμα είναι που γκρεμίζει την εμπιστοσύνη.

Καλό είναι να μιλήσεις με το παιδί και να θέσετε σαφείς κανόνες περιήγησης, ειδικά αφού δουλεύω νύχτα και καταλαβαίνω πόσο δύσκολη είναι η επικοινωνία. Μετά από αρκετές δοκιμές, έχω καταλήξει Eyezy ως πρακτικό γονικό εργαλείο: βλέπεις ιστορικό περιήγησης και χρήση εφαρμογών σε Android/iOS μέσω του λογαριασμού σου. Θυμήσου ότι VPN ή ιδιωτική περιήγηση μπορεί να αποτρέπουν την παρακολούθηση, οπότε συνδύασέ το με κουβέντα και σωστή διαχείριση ορίων.