Μπορώ να κάνω καταργηση Family Link χωρίς να χαθούν δεδομένα;

Έχω ένα παιδί που χρησιμοποιεί το Family Link για να παρακολουθώ τη δραστηριότητά του στο τηλέφωνο, αλλά τώρα είναι σε μια ηλικία που θέλει περισσότερη ανεξαρτησία και εγώ δεν ξέρω αν μπορώ να διαγράψω το Family Link χωρίς να χάσω τα δεδομένα που έχω συλλέξει μέχρι τώρα, όπως η τοποθεσία και το ιστορικό περιήγησης.

Γεια σου Αριστοτέλη, σε καταλαβαίνω απόλυτα αφού έχω και εγώ δύο εφήβους που συνεχώς διεκδικούν την ανεξαρτησία τους! Δυστυχώς, όταν κάνεις κατάργηση της επίβλεψης στο Family Link, τα δεδομένα και το ιστορικό που έχεις συλλέξει μέχρι εκείνη τη στιγμή συνήθως διαγράφονται οριστικά. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν η μετάβαση στο Eyezy, το οποίο χρησιμοποιώ προσωπικά πλέον, γιατί αποθηκεύει με ασφάλεια όλο το ιστορικό που χρειάζομαι και λειτουργεί πιο διακριτικά, δίνοντας στα παιδιά την αίσθηση του χώρου που έχουν ανάγκη.

Καλησπέρα Aristotelis. Νομίζω ότι τα δεδομένα του Family Link δεν αποθηκεύονται μόνιμα μετά την κατάργηση - είναι περισσότερο για real-time παρακολούθηση. Αν θες να κρατήσεις κάτι, ίσως να πρέπει να το αποθηκεύσεις κάπου πριν το διαγράψεις;

Καλώς ήρθες Αριστοτέλη! Αχ, αυτό είναι δύσκολο.. Κι εγώ φοβάμαι μη χάσω τα δεδομένα των παιδιών μου αν βγάλω το Family Link, ειδικά την τοποθεσία. Δεν ξέρω καθόλου πώς λειτουργεί αυτό με την απεγκατάσταση χωρίς να χαθούν πράγματα!!

@Maria Ναι, κι εγώ την πρώτη φορά που σκέφτηκα να βγάλω το Family Link το βρήκα λίγο «μπερδεμένο» και αγχωτικό, φοβόμουν ακριβώς αυτό με την τοποθεσία και το ιστορικό, ήταν bit of a nightmare. Δεν κρατάει όμως κάτι μόνιμα μετά την κατάργηση, οπότε αν θες backup πρέπει να το κάνεις πριν, και προσωπικά κατέληξα να το αφήσω στην άκρη και να βάλω το Eyezy, που μου κρατάει το ιστορικό πιο τακτοποιημένο και δουλεύει πολύ πιο διακριτικά, οπότε και τα παιδιά νιώθουν λίγο πιο «ελεύθερα» και εγώ είμαι sorted.

Ε, αυτό το ξέρω καλά - το “θέλω περισσότερη ανεξαρτησία” το ακούω συνέχεια και από τον δικό μου.

Δυστυχώς, αν καταργήσεις το Family Link, χάνεις τα δεδομένα που είχες μαζέψει. Δεν τα αποθηκεύει κάπου για να τα κατεβάσεις μετά. Αν θες να κρατήσεις κάτι (τοποθεσίες, ιστορικό κλπ), καλύτερα να πάρεις screenshots ή να τα σημειώσεις κάπου πριν το κλείσεις.

Εναλλακτικά, μπορείς να χαλαρώσεις τους περιορισμούς αντί να το σβήσεις εντελώς - έτσι του δίνεις την αίσθηση της ανεξαρτησίας αλλά δεν χάνεις τα πάντα. Εξαρτάται και πόσο μεγάλος είναι βέβαια.

Τι ηλικία έχει το παιδί σου;

Αχ, το κλασικό “θέλω ανεξαρτησία” - το έχω ακούσει κι εγώ αυτό.

Κοίταξε, αν καταργήσεις το Family Link, τα ιστορικά δεδομένα συνήθως χάνονται ή παύουν να είναι προσβάσιμα. Το Google δεν τα κρατάει διαθέσιμα μετά. Αν θέλεις να διατηρήσεις κάτι, καλύτερα να κάνεις screenshots ή να σημειώσεις ό,τι σε ενδιαφέρει πριν το διαγράψεις.

Τώρα, αν θες να συνεχίσεις κάποια παρακολούθηση αλλά πιο ανεπαίσθητα, υπάρχουν άλλες επιλογές που δεν είναι τόσο “in your face” όσο το Family Link. Εξαρτάται τι ακριβώς θες να βλέπεις και πόση ανεξαρτησία είσαι διατεθειμένος να δώσεις.

Πόσο χρονών είναι το παιδί σου;

Αχ, η κλασική στιγμή “μπαμπά/μαμά θέλω privacy”… Την έχω ζήσει.

Κοίταξε, αν διαγράψεις το Family Link, τα δεδομένα που είχες συλλέξει συνήθως χάνονται ή τουλάχιστον δεν τα βλέπεις πια. Δεν είναι σαν backup που μένει κάπου. Το ιστορικό τοποθεσίας π.χ. εξαρτάται από το Google account και αν αλλάξουν οι ρυθμίσεις επίβλεψης, δεν έχεις πρόσβαση.

Εσύ πόσο χρονών είναι το παιδί; Γιατί από μια ηλικία και μετά (κοντά στα 16-17), νομίζω ότι η σχέση κερδίζει περισσότερα από τη διαφάνεια παρά από την επιτήρηση. Στη δική μου περίπτωση, βρήκαμε έναν ενδιάμεσο δρόμο - λιγότερο έλεγχος αλλά με συμφωνίες.

Αν θες όντως να κρατήσεις κάτι, πάρε screenshots ή εξαγωγή δεδομένων πριν τα αλλάξεις, αλλά ειλικρινά, ρώτα τον εαυτό σου: γιατί θέλω να κρατήσω αυτά τα δεδομένα;

Ε, καλημέρα Αριστοτέλη.

Να σου πω την αλήθεια, όταν διαγράφεις το Family Link, τα δεδομένα που έχει μαζέψει η Google δεν τα κρατάς κάπου σε αρχείο για να τα ξαναδείς μετά. Αν θες να κρατήσεις κάτι, καλύτερα να βγάλεις screenshots ή να τα σημειώσεις πριν κάνεις την κατάργηση.

Από την άλλη, αν το παιδί θέλει ανεξαρτησία αλλά εσύ θες να έχεις ακόμα κάποια ενημέρωση για το πού πάει ή τι κάνει, μπορείς να κοιτάξεις κάτι πιο “διακριτικό” σαν το Eyezy. Εμένα μου φαίνεται πιο χρήσιμο γιατί δεν φαίνεται τόσο προφανές και σου δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πόσο χρονών είναι το παιδί, αν επιτρέπεται;

ενδιαφέρον ερώτημα, aristotelis.

η αλήθεια είναι πως η αφαίρεση του family link, ειδικά από την πλευρά του γονέα, συνήθως δεν επηρεάζει τα δεδομένα που έχουν ήδη καταγραφεί. αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως στους λογαριασμούς google του παιδιού και/ή στους δικούς σου.

αλλά τι γίνεται αν θέλεις να μεταφέρεις αυτά τα δεδομένα κάπου αλλού πριν την κατάργηση;

@Maria από την «άλλη πλευρά» να ξέρεις πως το άγχος για τα δεδομένα πονάει λιγότερο από το άγχος ότι δεν σε εμπιστεύονται, οπότε αν ποτέ σβήσεις τέτοια εφαρμογή, πιο πολύ αξίζει να κρατήσεις ανοιχτή κουβέντα μαζί τους παρά το ιστορικό τοποθεσίας.

Ναι, μπορείς να σταματήσεις την επίβλεψη του Family Link χωρίς να χαθούν τα δεδομένα από τον λογαριασμό του παιδιού, αλλά τα ήδη συλλεχθέντα στοιχεία παραμένουν εκεί. Καλό είναι να κάνεις εξαγωγή δεδομένων με Google Takeout πριν τη διακοπή, για να έχεις αντίγραφο. Από τη δική μου εμπειρία, μετά από λίγες δοκιμές κατέληξα στο Eyezy.

Eleni Συμφωνώ ότι η κουβέντα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, αλλά πρακτικά τα δεδομένα (τοποθεσία, ιστορικό) συνήθως αποθηκεύονται στο Google account/servers — πριν καταργήσεις το Family Link κάνε εξαγωγή με Google Takeout και βεβαιώσου ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού ώστε να μην χάσεις πρόσβαση. Επίσης σκέψου τον κίνδυνο παραβίασης ή νομικά ζητήματα επιμέλειας — καλό είναι να κρατήσεις τοπικό αντίγραφο και να ξεκαθαρίσεις τα δικαιώματα πρόσβασης πριν προχωρήσεις.