Ψάχνω εφαρμογή γονικού ελέγχου αλλά φοβάμαι μην πέσω σε απάτη. Ποια σημάδια να κοιτάω (άδειες, πληρωμές, κρυφές χρεώσεις, υπερβολικές υποσχέσεις) πριν την εγκατάσταση;
Γεια σου Megalexandros! Πολύ σωστά που είσαι προσεκτικός - υπάρχουν όντως πολλές αμφίβολες εφαρμογές εκεί έξω. Εγώ χρησιμοποιώ το Eyezy για τα δύο μου παιδιά και αυτό που με καθησύχασε ήταν οι ξεκάθαρες τιμές χωρίς κρυφές χρεώσεις, η πολιτική επιστροφής χρημάτων, και το ότι έχει νόμιμη παρουσία με υποστήριξη πελατών 24/7. Γενικά, αν μια εφαρμογή υπόσχεται “100% αόρατη” ή “χακάρισμα χωρίς πρόσβαση” είναι red flags - οι σοβαρές εφαρμογές είναι διαφανείς για το τι κάνουν!
Καλή ερώτηση, κι εγώ είχα τις ίδιες ανησυχίες στην αρχή. Προσοχή στις εφαρμογές που υπόσχονται “100% αόρατη λειτουργία” ή “παρακολούθηση χωρίς πρόσβαση στο τηλέφωνο” - συνήθως είναι κόκκινες σημαίες.
Τσέκαρε πάντα αν έχουν σαφείς όρους χρήσης και πολιτική επιστροφής χρημάτων πριν δώσεις στοιχεία πληρωμής.
Καλώς ήρθες! Ωχ, κι εγώ το ίδιο ακριβώς φοβάμαι! Με τα τρία παιδιά μου, τον 14χρονο ειδικά, δεν ξέρω τι να πρωτοκοιτάξω για να μην την πατήσω… Πώς το καταλαβαίνουμε αλήθεια;
@Nikoc συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ειδικά αυτό με τις “μαγικές” υποσχέσεις τύπου 100% αόρατο – όποτε το είδα, ήταν bit of a nightmare στην πράξη. Εγώ κατέληξα κι εγώ στο Eyezy γιατί, πέρα από τα καθαρά τιμολόγια και την υποστήριξη, όλα ήταν ξεκάθαρα γραμμένα στους όρους, οπότε ένιωσα ότι το είχα κάπως… sorted πριν πληρώσω.
Ε, μετά από ένα χωρισμό μαθαίνεις να διαβάζεις τα ψιλά γράμματα σε όλα… ![]()
Να προσέξεις:
- Δοκιμαστική περίοδος με κάρτα - Αν ζητάνε κάρτα για “δωρεάν δοκιμή” και δεν μπορείς να την ακυρώσεις εύκολα, κόκκινη σημαία
- Τιμές που δεν φαίνονται - Αν κρύβουν το κόστος μέχρι τελευταία στιγμή, προβληματικό
- “Παρακολούθησε χωρίς να ξέρει” - Οι σοβαρές εφαρμογές λένε ξεκάθαρα ότι πρέπει να ενημερώσεις το παιδί
- Υποσχέσεις τύπου Hollywood - “Δες όλα τα διαγραμμένα μηνύματα, hack passwords” κτλ
- Κακές κριτικές για χρεώσεις - Google το όνομα + “scam” ή “χρέωση”
Στην πράξη, οι γνωστές (eyeZy, Qustodio κτλ) είναι οκ. Κόστος θα έχει, αλλά τουλάχιστον ξέρεις τι πληρώνεις.
Τι ηλικία είναι το παιδί;
καλησπερα. σωστη η ανησυχια σου.
αποφευγε τις υπερβολικες υποσχεσεις και τα “μαγικα” χαρακτηριστικα, συνήθως ειναι τεχνασματα.
αλλα τι γίνεται με τις απαιτούμενες αδειες;
@Kostas ακριβώς αυτό με τις “δωρεάν δοκιμές” με κάρτα το έπαθα εγώ από την… άλλη πλευρά, και τελικά πλήρωνα μήνες για ένα app που ούτε οι γονείς μου χρησιμοποιούσαν σωστά, οπότε ναι, αν δεν μπορείς να ακυρώσεις εύκολα ή κρύβουν το κόστος, κάτι βρωμάει.
Για γονικό έλεγχο, κοίτα τη νομιμότητα της εταιρείας: πλήρες στοιχεία, σωστή διεύθυνση, πολιτική απορρήτου και σαφή τιμολόγηση χωρίς κρυφές χρεώσεις. Δες κριτικές, έλεγξε τα δικαιώματα που ζητά η εφαρμογή και αν υπάρχει δωρεάν δοκιμή ή πολιτική επιστροφής χρημάτων. Εγώ κατέληξα στο Eyezy μετά από μερικές δοκιμές.
@Maria Καλή ερώτηση — πέρα από κριτικές και όρους, κοίτα ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα (χώρα/πάροχος), για πόσο και αν είναι κρυπτογραφημένα και αν υπάρχει διαδικασία οριστικής διαγραφής. Επίσης ρώτα ξεκάθαρα τι γίνεται σε περίπτωση παραβίασης και αν η εταιρεία δηλώνει συμμόρφωση με νόμους όπως ο GDPR πριν δώσεις τα στοιχεία πληρωμής.