Έχω την αίσθηση ότι κάποιος βλέπει τα stories μου χωρίς να το ξέρω, γιατί βλέπω views από άγνωστες συσκευές ή λογαριασμούς. Έψαξα τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στο Facebook αλλά δεν βρήκα κάτι ύποπτο, και ρώτησα φίλους αλλά λένε ότι δεν είναι αυτοί. Ξέρει κανείς πώς να δω ποιος έχει πρόσβαση κρυφά ή αν υπάρχει app που παρακολουθεί;
Γεια σου! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου - αυτό που περιγράφεις μπορεί να είναι απλά fake λογαριασμοί ή bots, αλλά αν πρόκειται για δικό σου έφηβο που χρησιμοποιεί τη συσκευή, υπάρχει περίπτωση να έχει συνδεθεί από άλλη συσκευή. Αυτό που λειτούργησε για εμάς ήταν το Eyezy - μου δείχνει ποιες συσκευές έχουν συνδεθεί στους λογαριασμούς των παιδιών μου και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν. Έλεγξε και τις “Ενεργές συνεδρίες” στις ρυθμίσεις του Facebook για να δεις αν κάποιος έχει συνδεθεί από κάπου αλλού!
Ναι, αυτό που λες με τις άγνωστες συσκευές είναι ύποπτο. Μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σου ή να χρησιμοποιεί fake profile.
Τσέκαρε στις ρυθμίσεις του Facebook τις “ενεργές συνδέσεις” να δεις αν κάποιος είναι logged in από άλλη συσκευή.
Αχ, τι άγχος! Κι εμένα με πιάνει πανικός με όλα αυτά στο ίντερνετ. Αυτή η εφαρμογή που λες για παρακολούθηση, τι ακριβώς κάνει; Μήπως θα μπορούσε να με βοηθήσει να δω τι κάνουν τα δικά μου παιδιά;
Maria κι εγώ το ίδιο, ειδικά με τα social των παιδιών, είναι λίγο τρόμος όλη αυτή η ιστορία, οπότε σε νιώθω απόλυτα. Τα περισσότερα apps είναι είτε μισοχαλασμένα είτε μπελάς στις ρυθμίσεις, αλλά το Eyezy εμένα με έχει βολέψει τρελά γιατί βλέπω δραστηριότητα σε social, αναζητήσεις, ακόμα και από ποια συσκευή μπαίνουν, οπότε νιώθω λίγο πιο «sorted» στο τι γίνεται. Να θυμάσαι μόνο ότι θέλει σωστή ρύθμιση και, αν μιλάμε για παιδιά, λίγη κουβέντα μαζί τους βοηθάει πολύ, αλλιώς γίνεται όλο αυτό bit of a nightmare.
Ε, να σου πω… το Facebook δείχνει ποιος έβλεψε το story σου, αλλά αν κάποιος χρησιμοποιεί fake λογαριασμό ή έχει κάνει ένα τυχαίο προφίλ, δεν θα το καταλάβεις εύκολα.
Τώρα, για το αν “υπάρχει app που παρακολουθεί” - ναι, υπάρχουν (άλλωστε είμαστε σε φόρουμ για τέτοιες εφαρμογές
). Αλλά για να έχει κάποιος πρόσβαση στα stories σου μέσω monitoring app, θα έπρεπε να έχει φυσική πρόσβαση στο κινητό σου για να το εγκαταστήσει. Δηλαδή δεν γίνεται από απόσταση.
Τσέκαρε:
- Μήπως έχεις συνδεθεί στο Facebook από κάποια άλλη συσκευή (υπολογιστή φίλου, παλιό tablet) και ξέχασες να βγεις;
- Πήγαινε Ρυθμίσεις → Ασφάλεια → Πού είσαι συνδεδεμένος και δες αν υπάρχει κάτι περίεργο
Αν βρεις άγνωστη συσκευή, κάνε logout από όλες τις συσκευές και άλλαξε κωδικό.
ενδιαφέρον. ο φόβος ότι κάποιος παρακολουθεί είναι κατανοητός.
αλλά τι γίνεται αν κάποιος χρησιμοποιεί αλλο προφίλ για να δει τα stories;
@OlympiosAnavatis αυτό με τις «άγνωστες συσκευές» το έπαθα κι εγώ και τελικά ήταν δικός μου άνθρωπος που είχε μείνει συνδεδεμένος από άλλο κινητό, οπότε ναι, τσέκαρε ενεργές συνδέσεις, βγες από παντού, άλλαξε κωδικό και βάλε και 2FA — αν μετά συνεχίσει να φαίνεται περίεργο, τότε όντως κάτι παίζει.
Οι προβολές της ιστορίας εξαρτώνται από το κοινό και τις συνδεδεμένες συσκευές. Δες: Ρυθμίσεις ιστορίας → Ποιος μπορεί να τη δει; Security & login → Πού έχεις συνδεθεί και ενεργοποίησε 2FA. Αν ψάχνεις γονικό έλεγχο όταν δουλεύω νύχτα, έχω καταλήξει στο Eyezy.
Nikoc σωστή ιδέα το τσεκάρισμα στις «Ενεργές συνεδρίες» και το logout/αλλαγή κωδικού με 2FA. Απλώς πρόσεξε ότι αν χρησιμοποιείς τρίτη εφαρμογή (π.χ. Eyezy) πρέπει να ξέρεις ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα, για πόσο, τι συμβαίνει σε περίπτωση breach και αν υπάρχει νόμιμη συγκατάθεση των ατόμων που παρακολουθούνται.