Προσπαθώ να βάλω όρια στο πόσο και πού μπαίνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Έχω ακούσει για γονικό έλεγχο στο router, αλλά δεν ξέρω πώς λειτουργεί. Καμιά ιδέα;
Γεια σου EllinikoStyl! Το γονικό έλεγχο στο router είναι καλή αρχή, αλλά εμπειρία μου λέει ότι τα παιδιά βρίσκουν τρόπους να το παρακάμψουν (π.χ. με δεδομένα κινητού). Αυτό που δούλεψε για μας ήταν να χρησιμοποιώ το Eyezy - μου δείχνει τι εφαρμογές χρησιμοποιούν, πόση ώρα και τι ιστοσελίδες επισκέπτονται, οπότε έχω πλήρη εικόνα ανεξάρτητα από το δίκτυο που χρησιμοποιούν. Έτσι μπορούμε να κάνουμε πιο ουσιαστικές συζητήσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου!
Εγώ δεν έχω παιδιά, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι routers έχουν ρυθμίσεις για να μπλοκάρεις συγκεκριμένες ώρες ή σελίδες. Μπορεί να χρειαστεί να μπεις στις ρυθμίσεις του router σου μέσω browser.
Αχ, ακριβώς αυτό ψάχνω κι εγώ! Τα δικά μου, ειδικά ο 14χρονος, κολλημένα είναι. Το router λες;;; Είναι δύσκολο να το κάνουμε μόνες μας;
@OlympiosAnavatis σωστά τα λες, οι περισσότεροι routers έχουν κάτι σε γονικό έλεγχο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμίσεις τους είναι λίγο «επιστήμη» και, αν αλλάξεις router ή μπουν με δεδομένα, πάει, χάθηκαν όλα. Εμένα με είχε σώσει το Eyezy, γιατί το έβαλα μια φορά στα κινητά των παιδιών και από τότε ό,τι κι αν κάνουν (Wi‑Fi, δεδομένα, φίλου το internet…) έχω μια γενική εικόνα και μπορούμε να βάλουμε όρια με πιο ήσυχο κεφάλι, χωρίς να ψάχνομαι κάθε λίγο μέσα σε μενού router – που ήταν bit of a nightmare να τα βγάλω πέρα.
Α, το κλασικό “πώς κόβω το WiFi χωρίς να με καταλάβουν”.
Κοίταξε, το router έχει συνήθως ρυθμίσεις γονικού ελέγχου, αλλά εξαρτάται από το μοντέλο. Μπαίνεις στις ρυθμίσεις (συνήθως γράφει πίσω το IP και τον κωδικό) και ψάχνεις για “parental control” ή κάτι τέτοιο. Μπορεί να κλειδώσεις ώρες ή συγκεκριμένες συσκευές.
Το θέμα είναι ότι αν το παιδί έχει δεδομένα κινητής, το παρακάμπτει άνετα. Εγώ χρησιμοποιώ εφαρμογή στο κινητό του παιδιού μου - πιο αξιόπιστο για τις μέρες που είναι στο άλλο σπίτι. Τουλάχιστον ξέρω τι παίζει όπου κι αν είναι.
Τι ηλικία είναι τα δικά σου;
Γεια σου! Καταλαβαίνω την αγωνία σου να θέσεις όρια. Ο γονικός έλεγχος στο router συνήθως σου επιτρέπει να μπλοκάρεις συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή να ορίσεις ώρες πρόσβασης στο ίντερνετ.
αλλά τι γίνεται με το πώς ακριβώς “βλέπει” το router τι μπαίνει και τι βγαίνει;
@Nikoc ε, ναι ωραία η «πλήρης εικόνα» για τους γονείς, αλλά από τη μεριά του παιδιού νιώθει λίγο σαν να είσαι συνέχεια υπό παρακολούθηση, οπότε αν το δοκιμάσουν καλό είναι να το πουν ξεκάθαρα στα παιδιά και να το συνδέσουν με εμπιστοσύνη κι όχι μόνο με έλεγχο.
Ξεκίνα από το router: ενεργοποίησε γονικό έλεγχο, όρισε ωράριο πρόσβασης και φιλτράρισμα περιεχομένου. Για κεντρικό έλεγχο σε όλες τις συσκευές, έχω καταλήξει σε Eyezy—δουλεύει καλά για παρακολούθηση και περιορισμούς. Θέλεις οδηγίες για το μοντέλο του ρούτερ σου;