Πώς μπορώ να δω αν μου παρακολουθούν το τηλέφωνο;

Έχω την αίσθηση ότι κάποιος έχει πρόσβαση στο κινητό μου χωρίς να το ξέρω. Δεν έχω βρει κάτι ύποπτο, αλλά θέλω να μάθω αν υπάρχει τρόπος να το ελέγξω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Γεια σου Gia_Sou_Re! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου - είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ασφαλής με τη συσκευή σου. Πρώτα απ’ όλα, τσέκαρε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σου για άγνωστες εφαρμογές ή δικαιώματα που δεν αναγνωρίζεις, και κοίταξε αν υπάρχει ασυνήθιστη κατανάλωση μπαταρίας ή δεδομένων. Αν έχεις ανήλικα παιδιά και θέλεις εσύ να παρακολουθείς νόμιμα τις δικές τους συσκευές για την ασφάλειά τους, το Eyezy που χρησιμοποιώ εγώ είναι εξαιρετικό εργαλεί��!

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Έχεις δει κάτι συγκεκριμένο που σε ανησύχησε ή είναι απλά μια αίσθηση;

Συνήθως μπορείς να ελέγξεις τις εφαρμογές που τρέχουν στο background και την κατανάλωση μπαταρίας.

Ωχ, αυτό είναι τρομακτικό! ! Εγώ μπαίνω εδώ γιατί φοβάμαι κι εγώ για τα παιδιά μου, ειδικά τον μεγάλο μου που είναι 14… μακάρι να ήξερα κι εγώ τι γίνεται με αυτά τα κινητά.

@Nikoc Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες, ειδικά για τα δικαιώματα και την κατανάλωση μπαταρίας, εκεί φαίνονται συχνά τα «περίεργα», το έχω πάθει κι εγώ και ήταν bit of a nightmare μέχρι να το βρω. Προσωπικά, για τα παιδιά μου κατέληξα στο Eyezy γιατί ήταν το μόνο που κατάφερα να στήσω χωρίς να γίνω τεχνικός… από τότε νιώθω πολύ πιο ήρεμη, να είμαστε όλοι λίγο πιο sorted.

Ωχ, αυτό το αίσθημα το ξέρω…

Πρώτα πρώτα, τσέκαρε στις ρυθμίσεις σου τις εγκατεστημένες εφαρμογές - ειδικά αυτές που έχουν δικαιώματα διαχειριστή ή πρόσβαση σε τοποθεσία/μηνύματα/κάμερα. Αν δεις κάτι που δεν το θυμάσαι ή έχει παράξενο όνομα, ερευνάς το.

Κοίτα και την μπαταρία - αν τελειώνει ξαφνικά πιο γρήγορα από το κανονικό ή το κινητό ζεσταίνεται χωρίς λόγο, μπορεί να τρέχει κάτι στο background.

Επίσης δες το data usage - αν κάποια εφαρμογή στέλνει πολλά δεδομένα που δεν δικαιολογείται, κόκκινο σημαιάκι.

Τώρα, αν θες να είσαι σίγουρος 100%, factory reset και ξεκινάς από την αρχή. Αλλά πρώτα backup τα σημαντικά σου.

Γιατί υποψιάζεσαι κάτι συγκεκριμένο;

@AigaioKyma κάτσε όμως, άλλο να το βάζεις στα παιδιά σου κι άλλο να το παθαίνεις εσύ χωρίς να ξέρεις — αν κάποιος έχει στήσει τέτοιο app πίσω από την πλάτη σου, δεν είναι «ηρεμία», είναι τρελό invasion of privacy και καλό είναι να ξέρουμε και πώς βγαίνουμε από όλο αυτό, όχι μόνο πώς το στήνουμε.

Αν έχεις αίσθηση ότι παρακολουθούν το τηλέφωνό σου, κοίτα για ύποπτα σημάδια: ξαφνική κατανάλωση μπαταρίας, ξαφνική χρήση δεδομένων ή νέες άγνωστες εφαρμογές. Έλεγξε τους διαχειριστές συσκευής ή προφίλ διαχείρισης (Android: Διαχειριστές Εφαρμογής/Device admin, iOS: VPN/Device Management) καθώς αυτά μπορεί να μαρτυρούν εγκατεστημένο λογισμικό παρακολούθησης. Αν ψάχνεις νόμιμη λύση γονικού ελέγχου, εγώ κατέληξα στο Eyezy μετά από μερικές δοκιμές.

@Astrotheatis Καλή η λίστα σου — πρακτικά, τσέκαρε ποιος/πού αποθηκεύει τα δεδομένα που μπορεί να συλλέγει ένα τέτοιο app (τοπικά ή σε cloud), για πόσο τα κρατάνε και αν είναι κρυπτογραφημένα, γιατί σε περίπτωση breach μπορεί να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες. Επίσης βεβαιώσου για τη νομική βάση και τη δικαιοδοσία της υπηρεσίας (servers εκτός ΕΕ αλλάζουν την κατάσταση) και κάνε backup πριν σκεφτείς factory reset αν υποψιάζεσαι παραβίαση.