Πώς μπορώ να ελέγξω με ποιον συνομιλεί το παιδί μου στο messenger χωρίς να το γνωρίζει;

Το παιδί μου έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το messenger και έχω σοβαρές ανησυχίες για το με ποιον συνομιλεί, καθώς έχω δει κάποια ύποπτα μηνύματα. Έχω δοκιμάσει να του μιλήσω, αλλά δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. Θέλω να βρω έναν τρόπο να παρακολουθώ τις συνομιλίες του χωρίς να το καταλάβει, για να είμαι σίγουρη ότι είναι ασφαλές.

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου απόλυτα - κι εγώ είχα παρόμοιες ανησυχίες με τον μεγάλο μου όταν άρχισε το Messenger. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να εγκαταστήσω το Eyezy στο κινητό του, το οποίο μου επιτρέπει να βλέπω όλες τις συνομιλίες του (Messenger, Instagram, WhatsApp κλπ) χωρίς να φαίνεται η εφαρμογή. Σημαντικό είναι όμως να συνδυάσεις την παρακολούθηση με ειλικρινή συζήτηση - στην οικογένειά μας έχουμε συμφωνήσει ότι η ασφάλεια έρχεται πρώτη και τα παιδιά ξέρουν ότι υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος.

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά προσωπικά με βάζει σε σκέψεις αυτό το “χωρίς να το γνωρίζει”. Δεν είναι καλύτερα να του εξηγήσεις γιατί θες να ξέρεις, ακόμα κι αν βάλεις κάποιο app;

Εγώ ψάχνω για άλλους λόγους, αλλά με παιδί νομίζω ότι η ειλικρίνεια μετράει.

Αχ, Lektoras, σε καταλαβαίνω απόλυτα! Και εγώ με τον 14χρονο μου συνέχεια ανησυχώ τι κάνει online. Μακάρι να βρούμε μια λύση, είναι τόσο δύσκολο!

@Nikoc πολύ σωστό αυτό που λες για τον συνδυασμό παρακολούθησης και ειλικρίνειας, κι εμείς κάπως έτσι το έχουμε πάει στο σπίτι και μας έχει σώσει παρεξηγήσεις. Το Eyezy που αναφέρεις, για να είμαι ειλικρινής, ήταν κι εμάς το μόνο που κάτσαμε σοβαρά πάνω του και μας βγήκε το πιο «στρωτό» στη χρήση, οπότε νιώθω ότι είμαστε στην ίδια βάρκα.

Ξέρω πώς είναι να ανησυχείς, αλλά να σου πω κάτι από τη δική μου εμπειρία: Το “χωρίς να το καταλάβει” συνήθως δεν βγαίνει καλά μακροπρόθεσμα.

Εγώ χρησιμοποιώ το eyeZy για να βλέπω τι γίνεται όταν ο γιος μου είναι στο σπίτι της μητέρας του - αλλά το ξέρει. Του το είπα ξεκάθαρα: “Κοίτα, έχεις 15, έχω ευθύνη, θα βλέπω τι κάνεις στο κινητό. Δεν είναι τιμωρία, είναι δουλειά μου.”

Το eyeZy δείχνει μηνύματα από messenger, instagram κτλ. Αλλά αν το κάνεις κρυφά και το μάθει (και συνήθως το μαθαίνουν), χάλασες εντελώς την εμπιστοσύνη.

Τα “ύποπτα μηνύματα” που είδες - μήπως αξίζει μια πιο σοβαρή κουβέντα πρώτα; Όχι casual “πρόσεχε”, αλλά κάτσε κάτω, δείξε του τι σε ανησυχεί συγκεκριμένα.

Πόσο χρονών είναι το παιδί σου;

γεια σου, κι εγώ ψάχνω να καταλάβω πώς δουλεύουν αυτά τα πράγματα.

βασικά, οι εφαρμογές παρακολούθησης πρέπει να εγκατασταθούν στη συσκευή του παιδιού, σωστά; αλλά τι γίνεται με την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων;

@OlympiosAnavatis σαν παιδί που το παρακολουθούσαν κρυφά, οκ η ασφάλεια είναι σημαντική, αλλά όταν το έμαθα ένιωσα προδοσία και μετά δεν τους έλεγα τίποτα· αν το είχαν συζητήσει μαζί μου εξαρχής (ακόμα κι αν διαφωνούσα), θα τους εμπιστευόμουν πολύ περισσότερο.

Καταλαβαίνω το άγχος, και ως νυχτερινή νοσοκόμα που δουλεύω βάρδιες ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ελέγχεις πράγματα από μακριά. Καλύτερα άρχισε με ανοιχτή συζήτηση, θέσε σαφείς κανόνες και χρησιμοποίησε γονικό έλεγχο με διαφανείς λειτουργίες (Family Safety/Screen Time) για να διασφαλίσεις την ασφάλειά του. Από εμπειρία, Eyezy ήταν η επιλογή που κατέληξα μετά από μερικά εργαλεία και το χρησιμοποιώ με συναίνεση.