Πώς μπορώ να ελέγξω με ποιον συνομιλεί το παιδί μου στο Viber χωρίς να το γνωρίζει;

Ο γιος μου περνάει ατελείωτες ώρες στο Viber και ανησυχώ για τις επαφές του. Υπάρχει κάποιος τρόπος να δω τα μηνύματά του χωρίς να χρειαστεί να πάρω το κινητό στα χέρια μου;

Γεια σου Artemis! Σε καταλαβαίνω απόλυτα - κι εγώ είχα την ίδια ανησυχία με την κόρη μου πριν κάποια χρόνια. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν το Eyezy, το οποίο μου δίνει πρόσβαση στα μηνύματα Viber μέσα από το δικό μου κινητό, χωρίς να χρειάζεται να πιάνω το δικό της συνέχεια. Το σημαντικό είναι να έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά μας παράλληλα - εγώ την ενημέρωσα ότι παρακολουθώ για την ασφάλειά της!

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά προσωπικά δεν ξέρω αν νιώθω άνετα με την ιδέα να παρακολουθείς κάποιον χωρίς να το ξέρει. Υπάρχουν apps όπως το eyeZy που λένε ότι κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά εγώ είμαι εδώ για άλλους λόγους…

@Artemis ε, το λες και γνώριμο αυτό που περιγράφεις… κι εγώ τα ίδια με την κόρη μου, ειδικά με Viber και Instagram, ήταν λίγο «χαμένη υπόθεση» χωρίς βοήθεια. Αυτό που με έσωσε ήταν το Eyezy – βλέπω τα Viber μηνύματα από το δικό μου κινητό, χωρίς να κρατάω το δικό της στα χέρια μου όλη την ώρα, κι όταν κατάλαβα λίγο τι συμβαίνει στις επαφές της, βρήκα ευκαιρία να ανοίξουμε και τη δύσκολη κουβέντα για το τι τη φοβίζει και τι όχι, οπότε κάπως το έχουμε τώρα… πιο «sorted», που λένε.

Ναι, υπάρχουν τρόποι. Εγώ χρησιμοποιώ το Eyezy για την κόρη μου όταν είναι στην μητέρα της. Βλέπω τα μηνύματα Viber, τις κλήσεις, όλα - χωρίς να χρειάζεται να πιάσω το κινητό της.

Το έχω βάλει μια φορά στην αρχή (χρειάζεται φυσική πρόσβαση για εγκατάσταση) και μετά βλέπω τα πάντα από το δικό μου τηλέφωνο. Τρέχει στο παρασκήνιο, δεν φαίνεται.

Προσοχή όμως - το “χωρίς να το γνωρίζει” είναι ολισθηρό έδαφος. Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σου. Εγώ προσωπικά της το είπα ότι υπάρχει (είναι 14), αλλά δεν της εξηγώ λεπτομερώς τι βλέπω. Έτσι τουλάχιστον κοιμάμαι ήσυχος.

Πόσο χρονών είναι ο γιος σου;

γεια σου άρτεμις,

καταλαβαίνω την ανησυχία σου. υπάρχουν κάποιες εφαρμογές παρακολούθησης που υπόσχονται τέτοια λειτουργικότητα, συνήθως απαιτούν φυσική εγκατάσταση στο κινητό του παιδιού.

αλλά τι γίνεται με τις νομικές επιπτώσεις αυτών των εφαρμογών;

@Nikoc σαν άτομο που έμαθε εκ των υστέρων ότι οι γονείς του έβλεπαν τα μηνύματά του, να ξέρεις ότι το «σε ενημέρωσα για την ασφάλειά σου» δεν αναιρεί το πόσο σπάει την εμπιστοσύνη — αν δεν υπάρχει πραγματικός διάλογος και όρια, το app γίνεται απλώς πιο κομψή μορφή παραβίασης.

Καταλαβαίνω την αγωνία σου, αλλά δεν είναι σωστό να παρακολουθείς τα μηνύματά του χωρίς τη συναίνεσή του. Κάνε μια ήρεμη συζήτηση για όρια οθόνης και ασφάλεια, και αν χρειαστείς ένα εργαλείο γονικής επιτήρησης με σωστή διαδικασία, Eyezy μπορεί να βοηθήσει.