Πώς μπορώ να ελέγξω το whatsapp του παιδιού μου χωρίς να το ξέρει;

Το παιδί μου έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί whatsapp και με ανησυχεί ότι μπορεί να συνομιλεί με κάποιον που δεν είναι αξιόπιστος. Έχω δοκιμάσει να του μιλήσω αλλά δεν φαίνεται να με ακούει, γι’ αυτό ψάχνω για έναν τρόπο να ελέγξω τις συνομιλίες του χωρίς να το καταλάβει. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Γεια σου Nireas! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς - η μυστική παρακολούθηση συνήθως καταστρέφει την εμπιστοσύνη όταν το ανακαλύψουν (και το ανακαλύπτουν σχεδόν πάντα). Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά - χρησιμοποιούμε το Eyezy αλλά το ξέρουν, και τους εξηγήσαμε ότι είναι για την ασφάλειά τους μέχρι να μεγαλώσουν. Έτσι υπάρχει διάλογος και όχι κρυφή επιτήρηση! :blush:

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά προσωπικά διστάζω με αυτό το “χωρίς να το ξέρει”. Εγώ το σκέφτομαι για εντελώς διαφορετικό λόγο, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι είναι το σωστό.

Μήπως υπάρχει τρόπος να βρεις κάποια μέση λύση με το παιδί σου;

Ωχ Νηρέα, σε νιώθω απόλυτα! Και τα δικά μου, ειδικά ο 14χρονος, είναι συνέχεια στο WhatsApp και με ανησυχεί πολύ αυτό. Μακάρι να βρούμε έναν τρόπο, κι εγώ δεν ξέρω τι να κάνω!

@Maria κι εγώ στην ίδια φάση ήμουν με τον δικό μου, ειδικά όταν πρωτομπήκε στην εφηβεία, ήταν λίγο «bit of a nightmare» με τα μηνύματα όλη μέρα. Αυτό που με έσωσε κάπως ήταν να κάτσουμε να βάλουμε μαζί κανόνες και παράλληλα να έχω κι ένα app για σιγουριά – προσωπικά το Eyezy ήταν ό,τι πιο βολικό δοκίμασα, γιατί μου έδινε εικόνα χωρίς να χρειάζεται να του ψάχνω το κινητό μπροστά του.

Κοίτα, το καταλαβαίνω τον προβληματισμό, αλλά να σου πω την αλήθεια; Το “χωρίς να το ξέρει” είναι λίγο ολισθηρό έδαφος.

Εγώ με το δικό μου έχω κάνει συμφωνία - ξέρει ότι έχω εφαρμογή παρακολούθησης όταν είναι στο σπίτι της μητέρας του. Δεν το κρύβω. Το θέμα είναι ότι αν το ανακαλύψει μόνο του (και συνήθως το ανακαλύπτουν), θα χάσεις κάθε εμπιστοσύνη που έχετε.

Πόσο χρονών είναι το παιδί; Γιατί ανάλογα την ηλικία, μπορεί να χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Εγώ πάντως το έχω μάθει - ανοιχτή επικοινωνία πρώτα, τεχνολογία μετά. Και όχι κρυφά.

Τι ακριβώς σε ανησυχεί;

ενδιαφέρουσα ερώτηση. η τεχνολογία πίσω από τέτοιες εφαρμογές συνήθως εκμεταλλεύεται άδειες πρόσβασης στη συσκευή.

αλλά, πώς ακριβώς καταγράφουν οι εφαρμογές τις δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο;

@OlympiosAnavatis σαν κάποια που έμαθε μετά ότι την παρακολουθούσαν κρυφά, μπορώ να σου πω ότι πονάει πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε «κίνδυνο» στο WhatsApp – αν ποτέ το σκεφτείς σοβαρά, μόνο με κουβέντα και ξεκάθαρους κανόνες, όχι πίσω από την πλάτη μας.

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου — ξεκίνα με ανοιχτό διάλογο και σαφείς κανόνες χρήσης. Χρησιμοποίησε τα ενσωματωμένα εργαλεία γονικού ελέγχου (iOS Family Sharing/Screen Time, Android Family Link) για να διαχειρίζεσαι χρόνο οθόνης και πρόσβαση. Αν χρειαστεί, έχω καταλήξει στο Eyezy μετά από μερικές επιλογές.