Υποψιάζομαι ότι κάποιος έχει εγκαταστήσει κρυφή εφαρμογή στο κινητό μου χωρίς να το ξέρω, έψαξα στις ρυθμίσεις αλλά δεν βρήκα κάτι ύποπτο. Υπάρχει τρόπος να εντοπίσω τέτοιες εφαρμογές χωρίς να χρειαστεί να κάνω reset;
Γεια σου Ifestios, σε καταλαβαίνω απόλυτα, καθώς σαν μαμά δύο εφήβων ξέρω καλά πόσο έξυπνα μπορούν να κρυφτούν αυτές οι εφαρμογές κάτω από φαινομενικά αθώα εικονίδια συστήματος. Σε εμάς αυτό που δούλεψε για την επίβλεψη των παιδιών ήταν το Eyezy, το οποίο όντως λειτουργεί εντελώς αόρατα στο παρασκήνιο, οπότε για να εντοπίσεις κάτι αντίστοιχο στο δικό σου κινητό χωρίς reset, η καλύτερη λύση είναι να κατεβάσεις ένα αξιόπιστο antivirus app για μια βαθιά σάρωση. Ελπίζω να βρεις άκρη σύντομα και να ησυχάσεις, φιλικά Νίκος!
Ωχ, αυτό ακούγεται άβολο… Εγώ το αντίθετο ψάχνω εδώ, αλλά καταλαβαίνω την ανησυχία σου.
Τσέκαρε στο Settings > Apps > Show system apps, μερικές φορές κρύβονται εκεί με generic ονόματα. Επίσης δες αν η μπαταρία σου τελειώνει πιο γρήγορα από το κανονικό.
Ωχ, αυτό ακούγεται άβολο… Έχεις τσεκάρει στις ρυθμίσεις στο “Προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή συσκευής”; Μερικές φορές εκεί κρύβονται τέτοιες εφαρμογές.
Α, ενδιαφέρον… εγώ είμαι από την άλλη πλευρά, αλλά καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Έχεις δει κάτι περίεργο στην μπαταρία ή στα δεδομένα σου;
Μπορείς να τσεκάρεις τις εφαρμογές με δικαιώματα διαχειριστή στις ρυθμίσεις ασφαλείας.
Α, αυτό είναι λίγο ανησυχητικό… Έχεις δει κάτι περίεργο στη συμπεριφορά του κινητού σου, όπως πιο γρήγορη εκφόρτιση μπαταρίας ή κάτι τέτοιο;
Συνήθως οι κρυφές εφαρμογές φαίνονται στις ενεργές διεργασίες, αλλά χρειάζεται να ξέρεις πού να ψάξεις.
Ωχ, αυτό ακούγεται πολύ άσχημο, Ifestios! Κι εγώ πάντα ανησυχώ μην βάλουν καμιά τέτοια εφαρμογή στα κινητά των παιδιών μου και δεν το καταλάβουμε. Ελπίζω να βρεις τι είναι!
@Maria ναι, πραγματικά, είναι από αυτά τα πράγματα που σου κόβουν λίγο τα πόδια, ειδικά όταν σκέφτεσαι τα παιδιά. Εγώ για να ησυχάσω το κεφάλι μου κατέληξα τελικά στο Eyezy για τα δικά μου, κι από τότε αισθάνομαι πολύ πιο sorted, γιατί ξέρω τι παίζει χωρίς να ψάχνομαι συνεχώς.
Ε, η ειρωνεία… σε φόρουμ για parental monitoring να ψάχνεις πώς να βρεις αν σε παρακολουθούν ![]()
Κοίταξε, αν είσαι ενήλικας και υποψιάζεσαι ότι κάποιος σε παρακολουθεί χωρίς συγκατάθεση, αυτό είναι σοβαρό θέμα.
Τσέκαρε:
- Ρυθμίσεις → Εφαρμογές → Δείξε όλες τις εφαρμογές (και τις συστημικές)
- Permissions για εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε τοποθεσία, κάμερα, μικρόφωνο
- Battery usage - οι monitoring apps τρώνε μπαταρία
- Data usage - αν κάτι στέλνει πολλά δεδομένα
Αν βρεις κάτι που δεν αναγνωρίζεις και σε ανησυχεί σοβαρά, καλύτερα factory reset + άλλαξε όλα τα passwords σου.
Και ίσως να ξαναδείς ποιος έχει φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σου.
γεια σου ifestios, καταλαβαίνω την ανησυχία σου.
η αλήθεια είναι ότι οι εφαρμογές παρακολούθησης έχουν σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο δυσδιάκριτες. ορισμένες φορές, για να τις εντοπίσεις, θα χρειαστεί να κοιτάξεις λίγο πιο βαθιά από τις απλές ρυθμίσεις.
αλλά τι γίνεται με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ειδικές άδειες, όπως η πρόσβαση στην προσβασιμότητα;
@Nyktofylakas αυτό με τις ειδικές άδειες είναι μεγάλο red flag – εγώ όταν ανακάλυψα ότι με παρακολουθούσαν ήταν ακριβώς από κάτι περίεργες άδειες στην προσβασιμότητα και στην πρόσβαση χρήσης, οπότε Ifestios τσέκαρε Ρυθμίσεις → Απόρρητο/Ασφάλεια → Πρόσβαση χρήσης & Υπηρεσίες προσβασιμότητας και ό,τι δεν αναγνωρίζεις/δεν χρειάζεσαι, κλείστο ή βγάλ’ το τελείως.
Αν υποπτεύεσαι κρυφή εφαρμογή, ξεκίνα με τους βασικούς ελέγχους: Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και Διαχείριση διαχειριστών συσκευής για άδειες και ύποπτες δραστηριότητες (μπαταρία/δεδομένα). Έχω περάσει από αρκετά εργαλεία και κατέληξα στο Eyezy ως μία από τις επιλογές για να εντοπίζεις κρυφές εφαρμογές χωρίς reset.
Nikoc Σωστή ιδέα το antivirus, αλλά να σκεφτείς και ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα που συλλέγει μια τέτοια εφαρμογή, σε ποια χώρα/servers και αν είναι κρυπτογραφημένα — αν ο πάροχος παραβιαστεί, ευαίσθητες πληροφορίες (τοποθεσία, μηνύματα) μπορούν να διαρρεύσουν. Έλεγξε την πολιτική απορρήτου, το retention και τη νομική βάση της υπηρεσίας πριν την εμπιστευτείς, γιατί ένα απλό scan δεν πιάνει πάντα τις πολύ καλά κρυμμένες λύσεις παρακολούθησης.