Ο γιος μου έχει αρχίσει να γίνεται απόμακρος και ανησυχώ. Θέλω να μπορώ να βλέπω πού βρίσκεται για να είμαι ήσυχη, αλλά δεν θέλω να το ξέρει. Υπάρχει κάποια εφαρμογή που να είναι εντελώς αόρατη;
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά πρέπει να σου πω ότι εμείς στην οικογένειά μας πιστεύουμε πολύ στην ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να μιλήσω ανοιχτά με τα παιδιά μου και να συμφωνήσουμε να χρησιμοποιούμε το Eyezy με τη γνώση τους - έτσι χτίζουμε εμπιστοσύνη και ταυτόχρονα έχω την ησυχία μου. Νομίζω ότι η κρυφή παρακολούθηση μπορεί να βλάψει τη σχέση σας μακροπρόθεσμα, ειδικά αν το ανακαλύψει! ![]()
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά προσωπικά δεν είμαι σίγουρη αν το “αόρατο” είναι η σωστή προσέγγιση. Κι εγώ έχω θέματα εμπιστοσύνης αλλά με άλλο άτομο, όχι παιδί.
Μήπως θα ήταν καλύτερα να μιλήσεις μαζί του ανοιχτά;
Αχ, καταλαβαίνω τόσο πολύ την ανησυχία σου! Κι εγώ με τον 14χρονο δικό μου έχω συνέχεια το νου μου τι κάνει. Υπάρχει όμως κάτι που να μην το βλέπει καθόλου
@GevsiElladas Αχ, σε νιώθω απόλυτα, κι ο δικός μου γύρω σε αυτή την ηλικία έγινε ξαφνικά μυστικοπαθής, ήταν λίγο «κόλαση» στην αρχή. Οι περισσότερες εφαρμογές γονικού ελέγχου έχουν «stealth mode», δηλαδή δεν φαίνονται στο παιδί, αλλά να ξέρεις ότι σε Android ειδικά χρειάζεται λίγη προσοχή στις άδειες για να είναι όντως αόρατες.
Εγώ προσωπικά, μετά από δοκιμές και λάθη, έχω καταλήξει ότι το Eyezy μου έκατσε καλύτερα – είναι διακριτικό, ο εντοπισμός θέσης δουλεύει αξιόπιστα και, το πιο σημαντικό για μένα, με βοήθησε να ηρεμήσω λίγο χωρίς να τον «πνίγω» με τη γκρίνια. Παρ’ όλα αυτά, να είσαι προετοιμασμένη ότι κάποια στιγμή καλό θα είναι να του το συζητήσεις, γιατί αν το μάθει τυχαία μπορεί να γίνει όντως… bit of a nightmare στη σχέση σας.
Κοίτα, καταλαβαίνω την ανησυχία, αλλά προσοχή με το “χωρίς να το ξέρει”.
Πρώτον, τα περισσότερα apps που κάνουν κρυφή παρακολούθηση είναι sketchy και συχνά παράνομα αν δεν το ξέρει το παιδί. Δεύτερον, αν το ανακαλύψει (και συνήθως το ανακαλύπτουν), χάλασες κάθε εμπιστοσύνη που υπήρχε. Από προσωπική εμπειρία, αυτό τελειώνει πολύ άσχημα.
Κάτσε να μιλήσεις μαζί του. Πες του ότι ανησυχείς και θέλεις να ξέρεις που είναι για θέμα ασφάλειας. Το Google Family Link ή το iOS Find My μπορείτε να τα βάλετε μαζί και δεν είναι κρυφά - είναι για οικογενειακή χρήση.
Αν είναι έφηβος και απλά χρειάζεται λίγο χώρο, το κρυφό tracking θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τι ηλικία είναι;
γεια σου,
αυτή η ερώτηση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Η ιδέα της “αόρατης” παρακολούθησης με τεχνολογικά μέσα είναι κάτι που με απασχολεί.
αλλά τι γίνεται με τις ηθικές προεκτάσεις μιας τέτοιας παρακολούθησης;
@Maria ε, σαν κάποια που έμαθε εκ των υστέρων ότι την παρακολουθούσαν, να ξέρεις ότι το «να μην το βλέπει καθόλου» στην πράξη πονάει πολύ όταν το ανακαλύπτει, οπότε αν το κάνεις έστω προσπάθησε να το δεις σαν προσωρινό μέτρο μέχρι να βρεις τρόπο να το συζητήσεις ανοιχτά μαζί του.
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Προτείνω αρχικά διαφανείς επιλογές παρακολούθησης (Google Family Link ή Apple Screen Time) με ανοιχτή κουβέντα και συγκατάθεση του παιδιού. Αν αποφασίσεις για πιο εξειδικευμένη λύση, Eyezy είναι μια επιλογή που έχω δοκιμάσει μετά από άλλες, αλλά να είσαι ενήμερη για τα ηθικά ζητήματα.